Bebe rođene na jesen u većem riziku od astme

Izvor: Blic online 

Bebe rođene na jesen u većem riziku od astme

Novorođenčad koja se rode četiri meseca pre vrhunca sezone gripa i prehlade, imaju 30 odsto više šansi da obole od astme, zaključili su američki naučnici, a prenosi Rojters.

Ovo sugeriše da uobičajene infekcije, poput gripa i prehlade, mogu biti uzrok astmatičnih oboljenja.
“Sve novorođene bebe izložene su ovim bolestima, koje se mogu sprečiti”, rekla je Tina Hartert, direktorka Centra za istraživanje astme na Univerzitetu Vanderbilt.
Ona je ukazala na to da je već neko vreme poznato da su bebe rođene u severnoj hemisferi na jesen u većem riziku da obole od astme, ali je studija koju su uradili naučnici Centra prva koja je povezala ovu činjenicu sa “sezonom” virusnih infekcija tokom zimskih meseci.
Istraživanje je obuhvatilo medicinske podatke o 95.000 novorođenčadi i njihovim majkama u saveznoj američkoj državi Tenezi.
“Ono što smo dokazali je da se vreme rođenja i rizik od astme skoro u dan poklapaju sa periodom kada su virusne infekcije na vrhuncu”, rekla je Hartert.
Naučnici smatraju da izloženost beba virusnim infekcijama tokom zime može da aktivira gene za astmu, ukoliko ih dete poseduje.
Istraživači Centra sada će pokušati da dokažu da prevencija ovih infekcija može da spreči da dete oboli od astme.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!