“Bijela” bolna bradavica nakon podoja

Zašto neke žene imaju bijelu bolnu bradavicu nakon podoja?

Dešava se kod nekih beba, da se na kraju podoja, kada beba ispusti bradavicu iz usta, bradavicin vrh potpuno pobjeli kao na naslovnoj slici. Do ovoga dolazi jer je, iz nekog od navedenih razloga, došlo za vreme dok je dete sisalo, do zaustavljanja krvotoka u samoj bradavici.

Najčešći razlozi:

Kada je u pitanju loš položaj tada se na bradavici pored nepravilnog deformisanog oblika bradavice primjećuje i bijela linija koja ukazuje na nepravilan položaj tj plitko uhvaćenu bradavicu.

Bol se može javiti nekoliko minuta nakon prestanka podoja, a bol se javlja jer cirkulacija krvi ponovo počinje da teče svojim tokom. Slično je situaciji kada vam utrne neki dio tijela, pa kada kroz njega krene ponovo krvotok.

Vazospazam – bolna bijela bradavica nakon podoja

Vazospazam sa blisterom

Pored promjene u boji, koja je prouzrokovana lošim položajem postoji i vazospazam bradavice. Vazospazam je trenutna pojava suženja krvnih sudova u bradavici i izuzetno je bolna pojava. Zato se i kaže da je bradavica bijela i bolna nakon podoja. Može se javiti nakon podoja ali i između podoja. Javlja se najčešće kao posljedica povrede bradavice ili prisustva gljivica.

Liječenje vazospazma:

  • Izbjegavajte hladnoću. Nanesite suve tople obloge na grudi kada je to potrebno (ovo “opušta grč” krvnih sudova).
  • Utoplite bradavicu što je prije moguće nakon podoja.
  • Zagrijana čarapa napunjena nekuvanim pirinčom može da bude odlična topla suva obloga: Napunite čarapu ili platnenu vrećicu nekuvanim pirinčom i zagrijte u mikrotalasnoj 45 sekundi (kraće ili duže dok postignete željenu toplotu), držite čarapu preko bradavice, ne mora direktno već preko majice, sve dok se ponovo ne vrati protok krvi.
  • Izbjegavajte kofein, nikotin, jer oni mogu ubrzati ili pojačati simptome.

U video snimku možete vidjeti kako se nakon par minuta gubi bjelina, tj bradavica ponovo dobija svoju prirodnu boju. To je period kada je probadanje i nelagoda najveća.

Kliknite na Watch on Youtube ukoliko se snimak ne otvara direktno na sajtu.

Primjer bradavice neposredno nakon podoja i svega nekoliko minuta nakon podoja:

Tereza Kiš
savjetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!