Besplatan samo u Kliničkom centru – epidural

Izvor: blic.rs
Bezbolan porođaj 10.000 dinara

Besplatan samo u Kliničkom centru

 

Od 15. oktobra prošle godine, kad je Klinički centar Srbije počeo da snosi troškove bezbolnih porođaja uz epiduralnu anesteziju, udvostručio se broj žena koje su porodile na ovaj način. Ova usluga se i dalje naplaćuje u u GAK „Narodni front“ i u Porodilištu KBC „Zvezdara“, i to po 10.000, iako epidural set košta samo 1.800 dinara.

Zvanična statistika pokazuje da se u Evropi bezbolno porodi oko 80 odsto žena, dok je kod nas taj procenat višestruko niži.

U beogradskim porodilištima glavna prepreka bezbolnim porođajima nije cena od 10.000 dinara, već nedostatak anesteziologa koji znaju da daju anesteziju.
Dr Zorica Mladenović Bogdanović, načelnica Porodilišta KCS u Višegradskoj, potvrđuje za „Blic“ da se povećao broj porođaja uz epidural i da se četvrtina žena odlučuje za bezbolno rađanje dece. Ranije je taj broj iznosio oko 11 do 12 odsto. Ipak, i ova ustanova ima problem sa nedostatakom anesteziologa, jer najčešće dežura samo jedan lekar ove specijalnosti.
Ostala dva porodilišta kažu da zbog nedostatka para ova usluga ne može da bude besplatna. Sredinom prošle godine direktor GAK „Narodni front“ dr Dušan Stanojević povećao je cenu porođaja uz epidural sa 5.000 na 10.000 dinara, od čega 3.000 dinara ide anesteziolozima. Zakonski je određeno da klinika plaća anesteziologe, a ne da oni sami traže novac od pacijentkinja, kao što je to bio slučaj u Višegradskoj, zbog čega je prošle godine Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja bila zabranila davanje epiduralne anestezije. Dr Stanojević ističe da anesteziologa nema dovoljno ni za rutinske hirurške intervencije, a njegove reči potvrđuju i u zvezdarskom porodilištu.
U KBC „Zvezdara“ porođaj uz epidural naplaćuju 10.000 dinara, na šta se, kako kaže direktor ove ustanove dr Zoran Ivanković, niko nije žalio. On naglašava da je trudnicama koje su se odlučile za bezbolan porođaj jako važno da im niko ne traži dodatni novac, preko tih 10.000 dinara.
– Naš problem je što ne znaju svi anesteziolozi da daju epidural već samo tri, tako da bi to kod nas bilo veoma teško organizovati. Nije toliko problem ni u novcu koliko je u kadrovima – ističe dr Ivanković.

Epidural je bezbedan
Broj žena koje spadaju u rizičnu grupu kod kojih se ne preporučuje porođaj uz epidural je minimalan. U tu grupu spadaju pacijentkinje koje su operisale kičmu, koje imaju poremećenu koagulacije krvi ili su alergične na lokalni anestetik, kakvih gotovo da nema. Trudnice obično misle da će ostati paralizovane jer se epidural daje u kičmu, ali u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj nepokretne pacijentkinje, jer je reč je o prostoru koji nema veze s kičmenom moždinom, zbog čega nema razloga za strah.

Cene epiduralnog porođaja
Porodilište KCS besplatno
GAK „Narodni front“ 10.000
Porodilište KBC „Zvezdara“ 10.000

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!