Blistav osmeh mališana

Izvor: glas-javnosti.rs

POTREBNO JE DA SE MALIŠANIMA POSVETI MNOGO PAŽNJE KADA JE U PITANJU ORALNA HIGIJENA

Savet stomatologa je da se detetu operu zubi posle svakog obroka, a najvažnije je pranje zubića pre spavanja

Većina roditelja ima problem kada decu treba da vode kod zubara jer se ona iz određenih razloga plaše. Bitno je da ih na vreme naučite da zubi moraju redovno da se popravljaju i pregledaju kako ne bi došlo do određenih komplikacija koje kasnije prouzrokuju bolove i njihovo ispadanje.

Isto tako, jako je važno naučiti dete kako se zubi pravilno peru. Smanjiti rizik od pojave karijesa i žutih zuba. Kako bi detetu strah bio manji, trudite se da i ordinacije budu primerene deci kako bi im privukle pažnju, kao i da zubari budu mladi jer su kod klinaca bolje prihvaćeni.
Preporuka je da prvi put na stomatološki pregled roditelj dovede dete najkasnije kada ono napuni 12 meseci, ali isto toliko važno je i to da se prvi pregled obavi najkasnije šest meseci po nicanju prvog mlečnog zuba.

Roditelji su često u dilemi kada je najbolje vreme da svoje mališane lagano uče osnovnim higijenskim navikama.
Iako beba još nema nijedan zubić, treba započeti sa održavanjem oralne higijene. Sa čistom gazom, namočenom u vodu, očiste se bebine desni i unutrašnje strane obraza. Pojavom prvog zubića u ustima, počinje se i sa njihovim pranjem, i to malom i mekanom četkicom, u početku bez paste za zube. Vrsta četkice se prilagođava uzrastu deteta. Savet stomatologa je da se detetu operu zubi posle svakog obroka, ali je svakako najvažnije pranje zuba pre spavanja. Ukoliko se zubi ne operu pre spavanja, meke naslage, ostaci hrane i velike količine bakterija, zaostale na zubima i desnima, imaju pred sobom celu noć da oštete zubna tkiva i prouzrokuju karijes. Kako da svom mališanu operete zubiće?

Nekoliko saveta!

Položite dete u ležeći položaj, sa malo odignutom glavom ili, ukoliko dete stoji, naslonite njegova leđa na vas, sa glavom blago zabačenom unazad i tako mu perite zube. Detetu treba dati ogledalo, kako bi ono moglo da prati postupak.

Oblik, veličina i tvrdoća četkice treba da se usklade sa uzrastom deteta. Malo dete ne zna pravilno da opere svoje zube i zbog toga je dobro da roditelj bude pored njega kako bi mu ukazao na greške.
Svaka dva do tri meseca potrebno je četkicu zameniti novom. Roditelj takođe treba da nauči dete da koristi i zubni konac za čišćenje dodirnih bočnih površina zuba kada do njih četkica ne može da dopre. Da li su zubi dobro oprani ili ne, roditelj može da proveri jednostavno, prolazeći oko vratova zuba najobičnijom čačkalicom za zube.

Ukoliko se pri toj kontroli na vrhu čačkalice zapaze beličasto – žućkaste naslage, neophodno je ponoviti proces.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!