Bojana Barović: Svaka majka bi trebalo da doji svoje dete

Ambasadorka Festivala dojenja: Bojana Barović

Dojenje nije samo hranjenje deteta već i način da se povežu majka i novorođenče. Majčino mleko najbolja je i najzdravija hrana jer zadovoljava sve nutritivne potrebe bebe u prvih šest meseci njenog života, zbog čega Svetska zdravstvena organizacija u tom razdoblju preporučuje prehranu deteta isključivo majčinim mlekom, a potom i produženo dojenje do druge godine. Osim što ima blagotvoran učinak na majku i dete, zbog posebne emocionalne povezanosti, dojenje je, ističu stručnjaci, važno i zbog toga što smanjuje rizik od alergija i astme, crevnih infekcija i infekcija ušiju, neuhranjenosti i gojaznosti.

[wp_ad_camp_1]

Zbog svih nabrojanih, a i mnogih drugih razloga, u Beogradu će se 19. maja održati prvi Festival dojenja. Pod pokroviteljstvom opštine Voždovac, manifestacija je zakazana u SC Šumice od 12 do 17h kada će buduće mame imati priliku da saznaju mnoge bitne činjenice o uticaju dojenja na razvoj deteta.
Ambasador festivala je manekenka Bojana Barović, mama devetomesečne Leone sa kojom smo razgovarali o ovoj temi.

1bb 11517

Jeste li rado prihvatili ulogu ambasadora prvog domaćeg Festivala dojenja?
– Naravno. Velika mi je čast i zadovoljstvo da budem deo takvog događaja koji se bavi pitanjem koje je od presudnog značaja za prve dane života naših mališana.

Šta posetioce festivala očekuje 19. maja u SC-u Šumice?
– Za početak jedan lepa atmosfera i organizatori puni pozitivne energije koji su započeli celu ovu priču sa ljubavlju i željom da se majkama i porodicama približe presudne stvari u odgoju dece. A potom, naravno, i mnogo korisnih informacija koje će naši predavači podeliti sa publikom o dojenju, ishrani majke, razvijanju inteligencije deteta i sličnim temama, kao i mnoštvo raznih poklona…

Koji su najvažniji razlozi zbog kojih bi svaka majka, koja je u mogućnosti, trebalo da doji dete?
– Prvenstveno zdravstveni, a potom i psiholođki. Smatram da su oba razloga podjednako znajčajna. Majčino mleko se od samog starta kada proizvodi kolostrum, pa do prelaska u mlečniji oblik, menja i prilagođava potrebama bebe i bebinom uzrastu, i pruža kroz nutritivne sastojke takođe i veoma bitni faktor antitela čime štiti novorođenče od svega što je potrebno u prvoj godini života, pa i kasnije. To je ceo jedan kompleksni prirodni fenomen koji je na neki način greh odbaciti i ne pružiti detetu, osim ako za to ne postoje medicinski razlozi.

2bb 11517

Do kog uzrasta se preporučuje dojenje?
– Što duže to bolje. Ja lično smatram da je prva godina obavezna, a kasnije bi majka trebalo sama da oseti kada je momenat, i fizički i psihički, da se prestane sa dojenjem.
Poznati ste kao zagovornik dojenja na javnom mestu, koliko ljudi kod nas imaju predrasude o tome? Dugo ste živeli u Americi, koliko se stav tamošnjih stanovnika razlikuje?
– Mnogo se razlikuje. Amerikanci to gledaju sa jednog zdravog aspekta i to je tamo veoma prihvaćeno i podržavano od strane većine. Ovde nažalost još nije, ali kroz ovakve akcije, kroz podršku drugih žena, što sa javne scene, što ovako u svakodnevnom životu, možemo očekivati i nadati se da će jednog dana i ovde to postani sasvim normalna stvar, kao što i jeste.

Foto: Instagram/bojanabarovic
izvor: injournal.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!