Bolne bradavice i dojenje – nekoliko uzroka i rešenja

bolne bradavice

O dojenju se priča kao o prirodnom, ugodnom odnosu između majke i djeteta. Zato mnoge žene dožive pravi šok kad otkriju koliko bradavice mogu biti bolne. Kad svaki podoj predstavlja izvor boli, nije čudno očekivati kako će mamina motivacija da doji svoje djete početi slabiti.

Ali, ako majka ima ispravnu informaciju o uzrocima i liječenju bolnih bradavica i ako joj je dostupna iskusna osoba koja podržava dojenje, problem se može ublažiti pa i rješiti.

Najčešći uzroci bolnih bradavica:

 • Neispravan položaj tjela ili loš plitak hvat dojke
 • Gljivice (soor, mlečac, kandida… sve nazivi za isti problem)
 • Blister (bijela tačkica, plik na bradavici)
 • Promjena boje bradavice

Neispravan položaj tjela ili loš plitak hvat dojke

Ako imate bolne i ranjene bradavice, prvo što treba proveriti je način na koji vaše djete prima dojku i način na koji sisa. Velik broj žena, s problemom bolnih bradavica, osjeti brzu promjenu na bolje nakon što im se pomogne da djete ispravno postave na dojku.

Ako vam djete ispravno prihvaća dojku i kvaliteto sisa, ne bi trebali osjećati ni najmanji bol. Ako vam se čini da dete ne sisa dobro, prekinite vakuum između djetetovih usana i vaše dojke i to tako što ćete staviti vaš prst u ugao djetetovih usana i lagano izvući bradavicu. Nakon toga, pokušajte ponovo pravilnije namjestiti djete na dojku. Nastavak sisanja bez korekcije položaja i hvata samo će pogoršati bol u bradavicama i dovesti do loše tehnike dojenja koju je teže ispraviti.

Nastavite ovaj postupak sve dok ne postignete ispravan bezbolan podoj. 

Ako se u međuvremenu, pri pokušavanju popravljanja položaja za dojenje i hvata ustima, i vi i djete uznemirite, stanite malo, smirite se i onda nastavite. Djete će se vremenom naučiti ispravno prihvatiti dojku ako sve ove korekcije radite redovno i smireno.

Ako se bol i pored ispravljanja nastavlja, provjerite ponovo sljedeće:

 • Je li djete okrenuto cijelim tjelom ka vama
 • Jesu li djetetu usta širom otvorena kada prihvaća dojku, tako da je bradavica smeštena duboko u ustima?
 • Jesu li djetetove usne izvijene prema van? Neka deca sisaju svoju donju usnu zajedno s bradavicom i areolom i ovakav način sisanja može izazvati bol.
 • Vidite li djetetov jezik između donje usne i dojke kada lagano povučete djetetovu donju usnu za vrijeme hranjenja? Ako ga ne vidite, možda ga sisa zajedno s bradavicom. Skinite djete s dojke i počnite sve ispočetka. Provjerite jesu li detetova usta jako otvorena, je li jezik ispod bradavice i iznad desni.

[wp_ad_camp_1]

Kako pomoći bolnim bradavicama

Kada je djete ispravno postavljeno na dojku, proces liječenja može započeti.

Ručno izdojite malo mleka kako bi stimulisali refleks otpuštanja pre nego stavite djete na dojku. Ili, ako je samo jedna bradavica bolna, počnite podoj na drugoj dojci, dok ne dođe do refleksa izlaska mlijeka. Pustite djete da sisa par minuta na njoj. Tada prebacite djete na drugu bolnu dojku. Budite jako pažljivi i uporni oko ispravnog položaja.

Ako su vam bradavice jako bolne, može vam pomoći mijenjanje položaja pri podoju. Tako se svaki put stvara pritisak na različitim djelovima bradavice. Koji god položaj odabrali, uvjek pazite da je djete dovoljno blizu dojke, tako da je može ispravno uhvatiti. Usta moraju biti “puna dojke”.

Nakon podoja, istisnite malo mlijeka i lagano premažite njime bradavicu. Ljekovita svojstva majčinog mlijeka mogu smanjiti bol u bradavici. Ostavite dojke da dišu na vazduhu što češće. To će im pomoći da što prije i što lakše zarastu ranice.

Većina novorođenčadi doji 10-12 puta u toku 24 sata. Ovako česti podoji pomažu da beba sisa mirnije i da se bolje namješta na dojku. Jada su podoji sa većim razmacima tada je djete gladnije i nema strpljenja da sarađuje sa mamom. Hvata dojku bilo kako, i nepravilno, samo da što prije dođe do mlijeka. Djete koje nije izgladnjelo nježnije će dojiti nego djete koje je mnogo gladno, bit će puno strpljivije ako ga budete morali skloniti sa dojke nekoliko puta kako bi ispravili položaj.

[wp_ad_camp_1]

Ako vas bradavice jako bole i na njima su se pojavile ranice, a samo mazanje vašim mlekom i izlaganje vazduhu vam nije pomoglo možete koristiti hipoalergeni lanolin. Raspitajte se u lokalnoj apoteci da li imaju lanolin koji se nanosi na oštećene bradavice za dojilje. Nanesite ga u tankom sloju, nakon što ste isušili tapkanjem kožu nakon podoja, na taj način koža lakše uspostavi svoju vlažnost koja je potrebna za lječenje. Održavajući kožu mekom i elastičnom, pukotine u vlaknima će se zalečiti bez stvaranja krastica.

Ako ranice ne pokazuju nikakve znakove izlečenja ni posle nekoliko dana, proverite sa doktorom da nije došlo do infekcije.

Neki preparati za njegu bolnih bradavica, sadrže sastojke koji su štetni za dete. Npr. antibiotike, steroide, parfeme, boje… Proizvodi na bazi petroleja i neki vitaminski proizvodi uopšte nisu preporučljivi.

Šta treba izbegavati kod bolnih bradavica

 • Jastučiće za dojenje ili plastificirane uloške za brushalter. Oni mogu pogoršati stanje jer drže bradavice vlažnim i sprečavaju cirkulaciju vazduha.
 • Preuski brushalter pritiska već bolne bradavice. Grubi šavovi također mogu iritirati bradavice.
 • Ako sušite bradavice nakon podoja, npr. fenom za kosu, možete još više oštetiti kožu.
 • Ultraljubičasta svetiljka jedno se vrijeme preporučivala za lečenje bolnih bradavica. Međutim, dermatolozi u ovaj tretman više ne veruju.
 • Izbegavajte korištenje sapuna ili alkohola na bradavicama. Pranje čistom vodom je sve što vam treba za održavanje dojki i bradavica čistima.
 • Flašice i šeširići mogu promeniti način na koji vaše dete sisa pa bi ih trebalo izbegavati. Neodgovarajuće pumpice takođe mogu uzrokovati bol u bradavicama.
 • Skidanje deteta sa dojke, bez prethodnog oslobađanja vakuma, može uzrokovati bol u bradavicama.

[wp_ad_camp_1]

Gljivice

Pojava gljivica (soor-a) je česta kod beba i majki, pogotovo u prvim nedeljama, a posebno ako su majka ili beba koristili iz nekog razloga antibiotike. Kada su prisutne gljivice na bradavicama bol je karakterističan, jako oštar, bradavice peku, žare, znaju da se blago perutaju. Bol je prisutan ceo podoj pa i između podoja. Ranica NEMA.

Detaljnije o gljivicama na bradavicama možete pročitati u ovom tekstu: Soor ili mlečac kod bebe i/ili majke za vreme dojenja

Blister

Ukoliko na bradavici možete uočiti belu tačku koja je neprijatno bolna na dodir nda najverovatnije imate problem sa mlečnim blisterom. O njemu, kako ga tretirati i šta očekivati možete pročitati detaljnije ovde: Šta je to mlečni blister? 

Bela bradavica nakon podoja

Kada dete završi podoj bradavica bi trebala da bude izduženog valjkastog oblika. Ukoliko primećujete da nakon što dete ispusti bradavicu njen vrh menja boju tj bude beo da bi nakon nekoliko minuta osetili bol u bradavici i primetili promenu boje, onda je ovo tekst za vas: “Bela” bolna bradavica nakon podoja

Tereza Kiš
savjetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!