Braća i sestre – rat u kući!

Tata, opet je u mojoj sobi i uzima moje stvari!’, ‘Mama, ne želi ostaviti moju lutku!’, ‘Ja sam prvi! Ja sam prvi!’
Zvuče li vam neke od ovih rečenica poznato? Ako imate više od jednog djeteta, odgovor je vjerojatno potvrdan. To su uobičajeni primjeri rivalstva među braćom i sestrama.

Zašto dolazi do toga rivalstva i na koji način unijeti pomirljivost i harmoniju među djecu?

Može li rivalstvo biti korisno?

Konflikti među braćom i sestrama nisu svojstveni samo ljudima. Oni se dešavaju kod gotovo svih životinjskih vrsta u kojima se odgaja više mladunaca istovremeno.

Iako se djeca najčešće ne moraju boriti za osnovne potrebe poput hrane ili skloništa, drugi efekti bratskog rivalstva mogu biti korisni na duge staze. Recimo, suočavanje s nesporazumima i dokazivanje mogu pomoći u stjecanju nekoliko važnih vještina, poput:

· uvažavanja tuđeg mišljenja
· kompromisa i pregovaranja
· kontroliranja agresivnih impulsa
Koliko god rivalstvo bilo korisno u učenju tih vještina, vaša obitelj ipak treba tolerirati samo određenu dozu konflikta, pri čemu možete pomoći u održavanju odnosa pod kontrolom. Kako biste to postigli, potrebno vam je dobro razumijevanje brojnih faktora koji utječu na učestalost i ozbiljnost nesporazuma među braćom i sestrama.

Zašto se moja djeca svađaju?

Većina braće i sestara prolazi kroz određenu fazu ljubomore i natjecanja, što može prerasti u prepiranje i svađe koje nazivamo bratskim rivalstvom. Faktori koji mogu utjecati na učestalost konfliktnih situacija i njihovu ozbiljnost uključuju:

INDIVIDUALNE KARAKTERISTIKE

Obiteljska struktura samo je dio slike. Konflikti među braćom i sestrama dijelom su uzrokovani karakterom pojedinog djeteta u obitelji, dakle ukoliko je jedno ili više njih:
· konfuzno
· brzo se zasiti stvarima
· napeto
· lako se razočara

Osim toga, djeca koja imaju određenih slabosti u razvoju pojedinih vještina poput govora, nedostatka pažnje ili socijalne interakcije najvjerojatnije će imati više trzavica s bratom ili sestrom.

FUNKCIONIRANJE OBITELJI

Nedavna istraživanja pokazuju da način na koji funkcionira obitelj može utjecati na rivalstvo između braće i sestara. Ta istraživanja pokazuju da će do rivalstva teže doći u obiteljima u kojima:

· roditelji pronalaze način za rješavanje dnevnih problema i nesporazuma na način koji je pun poštovanja, produktivan i nije agresivan

· postoje postavljena opća pravila ili sporazumi da je tjelesna agresija i govorenje prostih riječi neprihvatljivo

· članovi obitelji često sudjeluju u zajedničkim aktivnostima koje su zabavne svim članovima
Odnos braće i sestara može biti barometar stupnja obiteljske harmonije. Rivalstvo se može reducirati poboljšanjem funkcioniranja obitelji bez trzavica.

TELEVIZIJA I FILMOVI

Istraživanja pokazuju da izloženost nasilnim televizijskim i filmskim sadržajima povećava rizik od agresivnog ponašanja među djecom. To je posebno izraženo u slučajevima kada je dijete već samo po sebi sklonije agresiji.

Postoji i istraživanje o tome kako televizija i filmovi portretiraju odnose među sestrama i braćom. U tom se istraživanju zaključuje da su, posebno u dječjim emisijama i filmovima, bratsko rivalstvo i nepoštivanje postali norma. Imajući to na umu, djeci bi bilo dobro reducirati nasilne i agresivne programe. Ako ih ipak gledaju, gledajte ih s njima i razgovarajte o tome što je prikazano.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!