Briga pre vremena

Redovnom kontrolom svaka buduća mama može izbeći komplikacije u trudnoći

briga pre vremena Super beba

Sedma nedelja trudnoće je naročito kritična pa zato obratite pažnju na neke od simptoma koji vas mogu uplašiti

 

Od momenta kad sazna da je u blagoslovenom stanju, svaka buduća mama počne da brine da li će njeno čedo živo i zdravo doći na svet. Većina trudnoća prolazi bez ikakvih komplikacija, ali se ponekad jave ozbiljni problemi koji zahtevaju specijalnu negu. Komplikacije mogu obično da se reše praćenjem, ali ima i trudnoća koje se prekidaju. Sedma nedelja trudnoće je naročito kritična pa zato obratite pažnju na neke od simptoma koji vas mogu uplašiti.

Krvarenje u početku trudnoće poznato je kao pretnja pobačajem. Moguće je da dođe i do obilnijeg krvarenja a da ono ne dovede do pobačaja, niti do oštećenja fetusa na bilo koji način. Međutim, svako krvarenje mora da se shvati ozbiljno i odmah treba da obavestite svog lekara o tome. On će pregledati unutrašnjost karlice, a vi možete da se podvrgnete ultrazvučnom pregledu kako biste mogli da vidite da li se fetus normalno razvija ili da date krv na analizu radi provere nivoa humanog horiogonadotrofina, poznatijeg kao hormon trudnoće. Ukoliko je sve u redu, dobićete savet da se ne naprežete dok krvarenje potpuno ne prestane.

Vanmaterična trudnoća se javlja u slučaju kada se oplođeno jaje usadi u jajovod umesto u matericu. Ako se ne otkrije na vreme, beba na kraju probije jajovod, što izaziva strašan bol. U suprotnom, može se dati lek koji će omogućiti da telo apsorbuje embrion tako da se sprečava prskanje jajovoda. Simptomi izmeštene trudnoće su bol u bočnom delu abdomena, vaginalno krvarenje i padanje u nesvest.[wp_ad_camp_1]

PobaČaj se najčešće dešava u toku prva tri meseca trudnoće. Neki pobačaji se dešavaju iz nepoznatih razloga, dok u poznate uzroke spadaju hormonalni problemi, bolest ili infekcija, abnormalnosti materice ili neodgovarajući grlić. Ženama koje su imale krvarenje ili za koje se zna da su sklone pobačaju lekari obično savetuju da tokom prvih 12 nedelja apstiniraju od seksa, sve dok se trudnoća ne stabilizuje.

Preeklampsija je stanje visokog pritiska koje se uglavnom javlja posle 20. nedelje. Ako se ne leči, dovodi do grčenja krvnih sudova u posteljici, što smanjuje dotok kiseonika do bebe i dovodi je u opasnost. Preeklampsiju ćete prepoznati po visokom pritisku, edemu koji prouzrokuje oticanje ruku, stopala i članaka i pojavi proteina u mokraći i iznenadnom povećanju težine. U težem obliku dolazi i do svetlucanja pred očima ili do pomućenja vida. Na svakom prenatalnom pregledu rutinski će se proveravati da li kod vas ima znakova preeklampsije. Ako se utvrdi da patite od nje, vi i vaše dete bićete stalno praćeni od strane lekara i možda ćete morati da idete u bolnicu. Ukoliko stanje postane previše ozbiljno, možda će biti da se odmah obavi porođaj.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!