Carske bebe

Izvor: PRESS

Žene se danas sve kasnije odlučuju na trudnoću, a posledica toga je veliki broj porođaja carskim rezom

Sve češće pribegavanje carskom rezu pri porođaju, koje prijavljuju mnoge zemlje, delom je u vezi sa činjenicom da se žene sve kasnije odlučuju za materinstvo.

Britanski stručnjaci ustanovili su da što je porodilja starija, to sposobnost glatkih mišića uterusa da se kontrahuju slabi, čime se usporava napredovanje porođaja i povećava verovatnoća za carski rez.

Do ovakvog zaključka došlo se analizom slučajeva 583.843 porodilje u period između 1980. i 2005. Tokom tog perioda procenat žena koje su se odlučile za prvo dete između 30. i 34. godine povećan je tri puta, onih koje su se za dete odlučile između 35. i 39. godine sedam puta, a procenat žena koje su prvi put rađale posle 40. godine povećan je čak desetostruko. U istom periodu ukupan broj obavljenih carskih rezova više je nego udvostručen.

Na svakih pet godina starosti žene od 16. godine pa nadalje, izgledi da se porođaj obavi carskim rezom povećavaju se za 49 odsto. Na svakih pet godina više, dužina porođaja povećava se za 30 minuta.

Procenjuje se da bi povećanje učestalosti carskih rezova bilo za 38 odsto manje da porodilje nisu iz godine u godinu bivale sve starije.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!