Cela plata za vreme trudničkog bolovanja

Predlog Ministarstva zdravlja u korist podsticanja rađanja
Cela plata za vreme trudničkog bolovanja

Ministarstvo zdravlja predložilo je da svim zaposlenim ženama koje održavaju trudnoću od sledeće godine budu isplaćene plate u punom iznosu. Takvih žena je prošle godine bilo 24.000 od ukupnih 75.000 porođaja. Trenutno celu zaradu dok su na bolovanju, dobijaju samo trudnice u Beogradu jer su gradske vlasti obezbedile dodatni novac za to. U Jagodini nezaposlena trudnica dobija 10.000 mesečno.


Prema predlogu, Republički zavod za zdravstveno osiguranje obezbeđuje 65 odsto, a dodatnih 35 odsto bi se obezbeđivalo iz budžeta, objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja. Realizacija ove strategije podsticanja rađanja, zahteva izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju, a to se može očekivati do kraja godine, kada će se naći u skupštinskoj proceduri. Ukoliko se globalna finansijska kriza ne pogorša, ova sredstva bi bila predviđena u budžetu Srbije za 2010. godinu.
Na taj način će podsticanje rađanja biti prioritetna obaveza nadležnih državnih organa i šire društvene zajednice.
Takođe, Ministarstvo smatra da bi dodatna mera podsticanja rađanja mogla biti i obezbeđivanje 100 evra mesečno svakoj trudnici, bez obzira da li je zaposlena ili ne, da bi se poboljšao finansijski položaj budućih majki. Međutim, s obzirom na činjenicu da u Srbiji godišnje ima oko 75.000 porođaja, u ovom momentu ne postoji mogućnost da se u budžetu Srbije obezbede sredstva za te namene, ukazuju u Ministarstvu zdravlja.
Od početka ovog meseca celu platu dobijaće Beograđanke koje su na bolovanju zbog održavanja trudnoće, nedavno je najavio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.
Procenjuje se da u glavnom gradu godišnje porodi 8.000 žena, a da trudničko bolovanje koristi nešto više od 1.000. Pri Ministarstvu postoji komisija koja proverava ko treba da ide na trudničko a ko ne, a jedan od kriterijuma je da su žene živele u Beogradu zaključno sa 31. decembrom prošle godine.
I gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma najavio je da će od februara trudnice i porodilje koje nisu zaposlene mesečno dobijati po 10.000 dinara iz budžeta Skupštine grada.

Ove godine samo 65 odsto od zarade
Ministarstvo za rad i socijalna pitanja krajem decembra prošle godine najavilo je da je strategijom podsticanja rađanja bilo predviđeno da trudnice dobijaju 100 odsto zarade ukoliko budu bile na bolovanju. Međutim, restriktivnim budžetom nisu predviđena sredstva, tako da je i ove godine ostalo da trudnice dobijaju 65 odsto od zarade.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!