Ćerka koja doji oca: Priča koja je nadahnula umjetnike i stekla divljenje šire publike

  • Ove slike prikazuju ćerku koja doji svog oca koji je, u zatvoru, i osuđen je na smrt izgladnjivanjem.
  • Kada je uhvaćena u ovom činu, dojenja svog oca, tamničari su se sažalili na njih.
  • Ova priča je bila inspiracija mnogim Evropskim umjetnicima pri stvaranju njihovih djela.

Uopšteno govoreći, ovakva slika na kojoj ćerka i otac imaju ovakav odnos, bila bi osuđena od strane javnosti kao nemoralna. Ipak zbog opisa koji ide uz sliku Evropskih umjetnika, ona je pridobila ljubav i divljenje publike. Razlog za divljenje je upravo to jer je ćerka dojila svog oca koji je bio u zatvoru, osuđen na smrt gladovanjem.

Na temelju priče Roman Charity, ćerka po imenu Pero, dojila je svog oca Cimon-a kako ne bi umro od gladi. Slike koje možete vidjeti iu nastavku teksta, nastale su prema toj priči.

Slika koju je naslikao Peter Paul Ruben

Kako priča kaže, Pero je molila vladu da joj dozvoli da posjećuje svog utamničenog oca do njegove smrti. Njenim molbama je udovoljeno ali joj je zabranjeno da unosi bilo kakvu hranu za njega. Iz tog razloga je uvijek prije ulaska bila pretresana.

Slika koju je naslikao Rembrandt Peale

Činjenica koju stražari nisu znali je da je ona dojila svog oca i na taj način mu produžavala život. Sumnje su se javile nakon što su prolazili dani, a Cimon je i dalje bio živ.

Slika koju je naslikao Pieter Van Mol

Međutim, ona je ipak uhvaćena u svom činjenju i podignuta je optužnica protiv nje.Iznenađujući rezultat je bio taj da je ovaj čin izazvao samilost kod zvaničnika i Cimon je bio pušten na slobodu.

Slična priča se može naći i u vrijeme Rimskog istoričara Valerijusa Maksimuma. Kasnije je ispričana ponovo od strane Plinija Starijeg koji je živio između 23-79 godine nakon Hrista, ali su barokna i renesansna priča imale odlike incestnog tabua.

Peter Paul Rubens, Hans Sebald Beham, Rembrandt Peale i Caravaggio, uključujući i druge Evropske umjetnike iz perioda 17. i 18. vijeka, opisali su ovaj događaj kroz svoje slike.

Priču je ovjekovječio kip na vrhu depandanse zvonika iz Genta u belgijskom Antwerpenu.

Poznat i kao “mammelokker”, što na nizozemskom znači sisanje dojki, a datira još iz 1741. godine, dok je zgrada bila poznata kao ulaz u gradski zatvor.

Za više slika i detalja pogledajte šta se o tome nalazi na ovom linku: Roman Charity – Wikipedia


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:
error: Content is protected !!