Cipele ne treba da budu čvrste

Saznajte sve zablude vezane za prvu obuću za decu

Cipele ne treba da budu čvrsteKada vidimo kako beba ka nama pruža svoje nožice s malim stopalima, slatkim prstićima i minijaturnim noktićima, prvo što pomislimo je da je zapravo šteta da se ovo malo čudo prirode zatvori u kabastu cipelu.

To je zaista tačno: mnogi roditelji prerano razmišljaju o prvim cipelama za svoje dete: kako bi trebalo da mu stoje? Koliko treba da su čvrste? Koliko je normalno da koštaju?
Sve su to važna pitanja, ali do prvih koraka vašeg potomstva mirno možete da ih ostavite bez odgovora. Rasprostranjena je, naime, zabluda da je malom detetu prava obuća potrebna čim počine da uči da hoda. Istina je, pak, da deca mogu najbolje da nauče da hodaju bosonoga. Prvi par cipela im je potreban tek kada počnu da prave samostalne korake, ako je hladno, ili ako postoji opasnost da se povrede. Austrijski medicinari su o ovoj temi sastavili čak i smernice koje je objavilo njihovo Ministarstvo za porodicu.

Zablude o dečijim cipelama:
1 Prve cipele moraju da budu čvrste i da pružaju dobar oslonac
Pogrešno! Što su tvrđe i čvršće, cipele više stežu stopala. A stopalima je potreban slobodan prostor, da bi mogla da se kreću i da se zdravo razvijaju.
2 Odgovarajuće cipele su duge tačno koliko i stopalo.
Netačno! Odgovarajuće dečije cipele bi trebalo da budu 12 do 17 milimetara duže od stopala.
3 Označeni broj obuće predstavlja pouzdan oslonac
Ni izdaleka! Kod 90% dečijih cipela veličina je označena maltene proizvoljno. Piše, recimo, da je broj „23“, a zapravo je samo „21“. Zbog toga uvek izmerite dečije stopalo i unutrašnju dužinu cipele.
4 Nikako ne treba uzimati korišćenu obuću
Zavisi! Ako je nošena obuća detetu taman i nije iskrivljena na jednu stranu, baš ništa ne govori protiv daljeg nošenja takvih cipelica. To je ujedno i ujedno i ušteda novca i sirovina.
5 Deca tačno osećaju da li su im tipele taman.
Ne! Deca najčešće kažu da su im cipele „taman“, čak i ako to možda uopšte nije tačno – tako su bar u svom istraživanju ustanovili Austrijanci.
6 Skupe dečije cipele su bolje od jeftinih
Na mora da znači! Visoka cena ni u kom slučaju nije i garncija kvaliteta. Jedna analiza brojeva cipela je, sem toga, pokazala da skuplje cipele ni u kom slučaju nisu preciznije obeležene.

Mekana stopala
– Dečija stopala su veoma meka, pa lako dolazi do uganuća i deformacija (npr. zbog nošenja premale obuće).
– Veoma je zdravo da deca hodaju bosonoga: mišići stopala jačaju i navikavaju se na različite pokrete. Osim toga, ovo je najbolji način da se stopala odmore od hodanja u cipelama!
– Dečija stopala prilično brzo rastu: u uzrastu od 3 do 6 godina u proseku za 1 milimetar mesečno.
– Da bi se stopala potpuno razvila, potrebno je oko 16 godina.
– Mališani ne mogu da ocene da li im cipele odgovaraju ili ne. Mnogi od njih čak i za obuću koja je znatno kraća od njihovih stopala kažu da su im „taman“.
– Zbog toga važi pravilo: Proveravajte veličinu svakih 3-4 meseca!

Kada je obuća taman
– Stopala znaju da budu prilično hirovita. Ponekad su različite dužine, ujutru su kraća i uža nego uveče, u stojećem stavu su duža nego u sedećem ili ležećem. Kada su pokretu, stopalima je potrebno mnogo prostora, jer se pri svakom koraku prsti pomeraju napred.
– Da bi se deca osećala prijatno u obući, u delu gde se nalaze prsti treba da imaju bar 12 milimetara manevarskog prostora. Nova obuća čak sme da bude i do 17 milimetara duža. Prednost je u tome što će mališan moći da je nosi nekoliko meseci.
– Važno je da dečija obuća bude što mekša i elastičnija.

Premala obuća
Aktuelna istraživanja u Austriji pokazuju da više od polovine sve dece nosi premalu obuću, iako roditelji misle da su im cipele taman.
– Premala obuća izaziva deformacije dečijih stopala.
– Premala obuća može da izazove i druga oštećenja (kolena, kuka i kičme) i da negativno utiče na radost kretanja.

Polovna obuća je OK
Evo još nekoliko zabluda vezanih za dečju obuću:
– Da li moje dete sme da nosi i korišćenu obuću?
Naravno. To je rešenje kome pribegava više od 50 odsto roditelja. Vodite računa da „nove“ cipele nisu više iznošene s jedne strane i da su dovoljno velike, to jest dugačke.
– Da li je tačno da je skupa obuća bolja od jeftine?
Ne. Visoka cena nije garancija kvaliteta.
– Šta je bolje za decu: da nose papuče ili da idu bosonoga po kući?
Za decu je najbolje da idu bosonoga, a ako nose papuče, onda neka bar budu odgovarajuće (više od 80 odsto dece nose premalu kućnu obuću).
Savet: Isprobajte čarape koje se ne klizaju. U njima su stopala pokretljivija, a vi ćete lakše moći da procenite da li je veličina odgovarajuća.

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!