Cucla varalica i dojenje

Bez obzira da li ih volite ili ne, cucle, varalice… koriste se vjekovima za utjehu i smirivanje beba.  Kao što njihovo ime i sugeriše one služe za cuclanje, sisanje, varanje… ne samo beba već i djece.

Bebe se smiruju sisanjem. Možete lako primjetiti da se djete smiruje sisanjem bilo čega kada je budno i kada se ne hrani. Ova njihova potreba se kako rastu sve manje iskazuje jer vremenom pronalaze druge načine da se zabave.

Dok neke majke ne bi mogle da prežive dan bez cucle druge se jako protive korišćenju istih. Iako možda i donesete odluku da ih nećete koristiti, može se desiti da promjenite mišljenje, kada djete bude neutješno plakalo.

Šta su cucle, varalice?

Većina cucli se pravi od gume ili silikona i plastičnog ili silikonskog prstena. Cucle od lateksa su mekše ali ne traju dugo.

Anatomske cucle su pljosnatije od klasičnih okruglih. One su napravljene tako da simuliraju pokrete usta kao kod dojenja. O tome da li i kakav uticaj imaju na dojenje i na zube pročitajte malo niže.

Kada mogu da počnem davati cuclu mojoj bebi?

Ukoliko dojite bebu bilo bi dobro da sačekate da prođe bar šest nedelja od rođenja prije nego što joj date cuclu varalicu. Razlog za ovo čekanje je taj što korišćenje cucle varalice može da ima uticaj na dojenje tj uspostavljanje laktacije.

Ukoliko ne dojite onda je na vama da donesete odluku da li ćete i kada početi da je koristite. Većina roditelja koristi cuclu varalicu u prvih šest meseci kako bi smirili bebu kada se probudi u tolku noći ali i za dnevna spavanja. Neki roditelji daju cuclu varalicu jer su čuli da može da smanji rizik od SIDS-a (sindrom iznenadne smrti odojčeta).

Preporučuje se da se djete odvikne od upotrebe cucle varalice u periodu kada ima između šest i dvanaest mjeseci. Razlog za baš ovaj period je opisan niže.

Koje su prednosti koriščenja cucle varalice?

 • Cucla može da smiri vaše djete da se lakše uspava.
 • Cuclanje može da olakša bol. Može na primer da odagna bol pri primanju vakcine.
 • Cucla može da smanji opasnost od SIDS-a. Ukoliko je koristite iz ovog razloga ne brinite ako bebi ispadne iz usta dok spava. Nemojte da tjerate djete da je koristi ako ne želi. Za prevenciju SIDS-a jednako je važno da dete stavljate da spava na leđima kao i da ne pušite.
 • Cucla varalica može biti od pomoći ako imate prijevremeno rođeno djete. Ako se daje bebi prije početka hranjenja vaša beba može lakše da se privikne na hranjenje sa sonde na flašicu. Može da joj služi kao utjeha prije i nakon hranjenja. Prevremeno rođene bebe koje koriste cuclu manje vremena provedu na neonatologiji.

Međutim ukoliko ona utiče na dojenje najbolje je da je ne koristite. Drugi način za jačanje vilice i sposobnosti da sisa prujevremeno rođena beba može da vježba i na dojci iz koje ste izdojili mlijeko.

Koje su mane korišćenja cucle varalice?

Ukoliko se preteruje u korišćenju cucle varalice može se desiti da imate problema sa upalom srednjeg uha:

 • Cuclanje može da povuče bakterije iz bebinih usta u srednje uho kroz uske kanaliće do Eustahijeve tube.
 • Ukoliko je često koristi može imati uticaj na razvoj vilice. Može da utiče i na loše slivanje mukusa iz Eustahijeve tube.

Ograničavanje vremena koje djete koristi cuclu varalicu uticaće na smanjenje ovih mogućih problema.

Korišćenje cucle varalice može da utiče na još neke zdravstvene tegobe kod bebe.

Bebe koje ih koriste imaju veću sklonost ka:

 • upalama pluća i
 • problemima sa stomakom.

Nije utvrđeno zašto do ovoga dolazi ali korišćenje cucle se još povezuje i sa povećanim brojem:

 • Povraćanja
 • Povišene temperature
 • Proliva
 • Grčeva

Što se duže koristi sve je veći uticaj na pravilan rast i razvoj zuba. Zbog ovoga dolazi do pomeranja vilica tako da ne naliježu jedna na drugu ispravno. Ovo se posebno odnosi na djecu koja je koriste i u uzrastu do treće ili četvrte godine.

Cucla varalica u ovom smislu ima potpuno jednak uticaj kao i sisanje palca. Britanska fondacija koja se brine o zdravlju zuba preporučuje ne upotrebu cucli varalica kao i obeshrabrivanje djece kada sisaju palac.

Korišćenje cucle varalice može da utiče na pravilan razvoj govora kod djeteta. Podržite djete u tome da ne koristi cuclu varalicu kada pokušava da komunicira govorom sa vama ili da jednostavno ispušta zvuke.

Da li će korišćenje cucle varalice uticati na dojenje?

Da, može da ima uticaj. Stav UNICEF-a i Ministarstva zdravlja Velike Britanije je da se ne preporučuje upotreba cucli varalica sve dok se ne uspostavi dojenje kako treba. Do uspostavljanja dojenja tj laktacije dolazi negde u vrijeme kada beba ima oko šest nedelja.

Takođe preporuka je da se koristi isključivo kada treba bebu uspavati. Vaditi je iz usta kada se beba uspava.

Cucla varalica se takođe povezuje sa prijevremenim prestankom dojenja kao i sa skraćenjem vremena isključivog dojenja. Međutim nepoznanica je da li je do ovoga došlo zbog upotrebe cucle varalice ili ne. Moguće je da majke imaju drugi razlog za raniji prestanak dojenja.

Na primer postoji mogućnost da je majka svoj problem sa dojenjem rešavala tako što je davala djetetu cuclu varalicu ili zato što je rešila da prestane sa dojenjem.

Drugi stručnjaci kažu da ako koristite cuclu varalicu:

 • Korišćenje cucle varalice može da utiče na konfuziju deteta koje se teško prebacuje sa jednog načina sisanja (cucle varalice) i drugog načina sisanja (dojke).
 • Može se lako desiti da propustite signale koje dete šalje jer želi da sisa davajući cuclu da se smiri
 • Vaše dojke neće dobijati dovoljno stimulacije za stvaranje mleka što vodi ka smanjenju količine mleka u dojkama.

Odlučila sam da želim koristiti cuclu varalicu. Šta još trebam da znam?

Cucla varalica može da vam da trenutak odmora kada je djete nervozno. Ako ste odlučili da želite da je koristite evo par napomena:

 • Koristite anatomsku cuclu varalicu. Postoje indicije da su one ipak bolje za bebu od okruglih.
 • Održavajte cuclu varalicu što čistijom. Sterilišite je redovno.
 • Kontrolišite je redovno u kakvom je stanju. Pukotine se lako napune bakterijama. Ukoliko primetite i najmanje naprsnuće kupite novu odmah.
 • Nikada je ne umačite u slatkiše. Ne umačite cuclu varalicu u slatke stvari poput meda, soka… kako bi je dete prihvatilo i smirilo se. Med nije dobar i može da naškodi detetu a lepljivi slatki sokovi vode ka karijesu zuba.
 • Čekajte sve dok detetu stvarno bude trebala. Nemojte da cucla bude navika u detetovim ustima.
 • Na vreme odviknite djete od cucle da ne bude prekasno, prije prvog rođendana. Što je dete mlađe lakše ćete ga odviknuti od cucle varalice, a obavezno prije četvrte godine.

Upomoć moje dete ne želi da ostavi cuclu!

Pokušajte neke od ovih predloga:

 • Skraćujte vreme koje djete koristi cuclu
 • Neka je koristi koristisano u određenim situacijama poput odlaska na spavanje ili ako je bolesno


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!