Čvorići u dojkama i dojenje

Za žene koje doje je sasvim normalno da u dojkama osećaju čvoriće pod prstima. Radi se o žlezdama u koje se sliva i sakuplja mleko. One se redovno pune i prazne u toku dana ako žena redovno doji svoje dete. Ukoliko pri pregledu dojki osećate da imate čvorić koji je uvek na istom mestu otprilike nedelju dana i ne dešava se da nestane pa da se ponovo pojavi onda bi bilo dobro da se javite lekaru radi pregleda.

Ukoliko vaš lekar nije bio u prilici da pregleda dojke za vreme laktacije zamolite ga da vas uputi kod svog kolege koji ima iskustva u tome.

Pre samog pregleda bi bilo idealno da majka podoji bebu da bi se pregled što lakše i bolje odradio. Lakše će se ispipati čvorić, uraditi pregled… Naravno najpraktičnije bi bilo da je i beba sa mamom u ordinaciji.

[wp_ad_camp_1]

Postoji više dijagnostičkih testova koji mogu da se izvrše ukoliko se potvrdi prisustvo čvorića.
X zraci (rendgenski snimak) – Snimanje dojki x zracima ne utiče na majčino mleko tako da se dojenje normalno nastavlja nakon snimanja.
Ultrazvuk, CAT (skener), MRI (magnetna rezonanca ) – Bilo koji od ovih neinvazivnih dijagnostičkih testova neće uticati na dojenje.
Mamografija – Mamografija koristi takodje x zrake vrlo niskog nivoa zračenja. Mamografija iako se koristi u ovakvim slučajevima, ne može najperciznije da pomogne jer se zbog laktacije, povećane mase i gustine tkiva u dojkama, mnogo teže očitava rezultat. Može se utvrditi položaj i veličina čvorića ali ne i eventualno oštećenje tkiva ili da se vidi čvorić koji je tek u nastajanju. Mamogram takođe ima ograničenu mogućnost pregleda dojki mlađih žena i kada ne doje zbog same gustine tkiva u njima. Pre mamografije takođe bi bilo poželjno da pred sam pregled beba posisa što više mleka iz dojke radi lakšeg snimanja i očitavanja snimka.

[wp_ad_camp_1]

Majka takođe može da doji bebu ukoliko je potrebno uraditi biopsiju dojke. Potrebno je samo da naglasi lekaru da želi da nastavi da doji da bi lekar za vreme zahvata obratio pažnju da očuva što bolje mlečne kanale i da bi dobila terapiju koja neće uticati na dojenje.

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!