Da li je dete uporno ili nevaljalo?

Kako da korigujete detetov karakter? Ukoliko svom čedu pokažete svu besmislenost njegovog ponašanja i usmeravate njegovu volju na korisne stvari, tada se iz tvrdoglavosti mogu formirati dragocene crte – izdržljivost i snaga volje!

Dete vam u svemu protivreči, kao da se trudi da sve radi naopako i vi jednostavno nemate snage da trpite tu bezrazložnu tvrdoglavost? Pokušajte da analizirate situaciju – jer ništa ne nastaje bez razloga.

Drugim rečima, tvrdoglavost malog deteta jeste negativan psihološki odgovor na vaše naredbe, zahteve, postupke.

Ponekad takva negativna reakcija ima samo verbalnu formu. Ne treba da se brinete, u predškolskom uzrastu aktivno se formira volja mališana. U svom razvoju tvrdoglavost i volja idu paralelno i često je veoma teško povući crtu između njih. Ponekad u takvom ružnom ponašanju dete nalazi ventil za „višak“ volje koja se burno razvija, i u tome se čak može ispoljiti originalnost i snaga njegove prirode. Jer, gledano sa strane, izraz tvrdoglavosti i ispoljavanje snažne volje veoma su slični: u oba slučaja dete ima cilj koji se trudi da ostvari po svaku cenu.

Ipak, pri ispoljavanju svoje volje naš mali čovek vodi računa o svojoj okolini, pokorava se utvrđenim pravilima i moralnim normama. U tvrdoglavosti se, naprotiv, izražava želja da se o svom okruženju ne vodi računa. Moramo da naglasimo da se ispoljavanje tvrdoglavosti često događa ako se poremeti određena ravnoteža između dve veoma važne komponente: poštovanje prema detetu koje ispoljavaju odrasli, i zahteva koje oni (roditelji) postavljaju.

„Sam ću“ faza u razvoju

Roditelji se najviše žale na tvrdoglavost dece u uzrastu od oko tri godine. Nije tek tako ovaj period u dečjoj psihologiji nazvan uzrastom „sam(a) ću“.

Dete u tom uzrastu zaista sve želi da radi samostalno, otima svoju ručicu iz mamine ruke kad prelaze ulicu, bez dozvole uzima nož da samo odseče komad hleba, stenje i crveni se od napora, boreći se s vezivanjem pertli. Ovaj uzrast je najteži za vaspitavanje i zahteva delikatan pristup.

Da li je kriza u ponašanju obavezna? Naravno da nije. Do nje dolazi jedino u slučaju kada roditelji ne primećuju da njihovo dete ima nove mogućnosti, da se njegovo ponašanje menja, već se i dalje odnose prema njemu isto kao i pre, kada je ono bilo još sasvim malo. U ovom periodu kod deteta se događaju važne promene u psihi: intenzivno počinje da se razvija volja, pojavljuju se prve odlike karaktera, opažaju se obrisi njegove ličnosti, ali, isto tako, počinje da se formira i njegova samosvest, iskazuje se želja za samostalnošću, javlja se potreba da odrasli uvažavaju i odobravaju njegove postupke. U tom periodu, kao nikada ranije, ako roditelji stalno naglašavaju nedostatke svog deteta, izazvaće u njemu bes, otpor, a to se često izražava i tvrdoglavošću.

Ipak, najčešće, tvrdoglavost nastaje kao protest protiv gušenja njegove samostalnosti. Vi žurite na posao i, radi uštede vremena, oblačite dete, iako se ono obično oblači samo. Zauzvrat dobijate negodovanje, suze, dete počinje da svlači sa sebe odeću i smiri se tak kada ponovo sve obuče samo. U takvim postupcima, besmislenim na prvi pogled, ispoljava se jednostavna želja da se odbrani svoje pravo na samostalnost koju su mu odrasli već odobrili. Potrudite se da to pravo ne kršite. Deca imaju sopstveni pojam pravičnosti.

Izvor: b92.net

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!