Da li je dojenje na javnom mestu u Srbiji zabranjeno i kažnjivo?

Foto: Akcija “Sve KLUPE su klupe ZA DOJENJE

Majke u Srbiji većinom doje na javnim mestima bez većih problema, ako se ne računaju povremeni preki pogledi, ali dešavaju se povremeno i problemi.

Nakon nekoliko prijavljenih incidenata gde je majkama zabranjeno da podoje svoje dete na javnom mestu zamolila sam Kancelariju UNICEF-a da mi pomogne oko pronalaženja zakonske regulative vezane za to da li u Srbiji postoji zakon koji zabranjuje dojenje na javnom mestu i da li postoje zakonom predviđene kazne na ovu temu.

Evo odgovora sa pojašnjenjem i primerima nekoliko država, tj kako je to uređeno u njima, a kako kod nas:

“Dojenje na javnom mestu (ukjlučujući i u javnim institucijama) je konstantno u fokusu pažnje javnosti svih društava, bilo da su u pitanju razvijene zemlje ili one u razvoju. Socijalna prihvatljivost prakse dojenja na javnom mestu, ali i pravna uređenost ovog pitanja, utiču na zastupljenosti prirodnog načina ishrane odojčadi u nekoj sredini.

Čak i kada je praksa dojenja na javnom mestu legalna i društveno visoko prihvatljiva, pojedine majke nerado praktikuju dojenje na prostoru van privatnog, iz razloga potencijalnih zamerki od drugih ljudi, negativnih komentara ili uznemirivanja.

U zemljama zapadne Evrope dojenje na javnom mestu je široko prihvaćeno, a vrlo često i pravno uređeno. Primer pravne uređenosti ovog pitanja su Španija i Francuska, u kojima je dojenje na javnom mestu veoma društveno prihvatljivo, a pravo žena na ovaj vid ishrane odojčeta, propisima utemeljeno. Norveška i Irska su države u kojima je prirodni način ishrane odojčadi na javnom mestu široko zastupljen i nije praćen nikakvim kontraverzama. To je slučaj i sa Holandijom, uz dodatak da u njihovom zakonodavstvu ne postoje propisi kojim se zabranjuje dojenje na javnom mestu.

[wp_ad_camp_1]

U Ujedinjenom Kraljevstvu “Equality Act 2010” štiti majku koja doji dete bilo kog uzrasta na javnom mestu. Istraživanja britanskog Odeljenja za zdravstvo iz 2004, ističu da pet od šest ispitanika (84%) dojenje na javnom mestu smatra prihvatljivim ako se obavlja diskretno. U isto vreme, dve trećine majki koje doje osećaju se zabrinuto u odnosu na stav javnosti po ovom pitanju. Da bi rešio ovaj problem parlament Škotske usvojio je regulativu kojom stiti slobodu zena koje doje u javnom prostoru. Propisima je predvidjena novčana kazna ( £2500), za one koji ženi sprečavaju dojenje deteta (do dve godine starosti) na javnom mestu.

Većina zakona u Sjedinjenim Američkim Državama štite dojenje izričito navodeći da žena ima pravo da doji na javnom mestu, a da sam čin dojenja ne predstavlja nepristojno pokazivanje.[1] Zakoni ne zabranjuju dojenje izvan kuće, a samo dve države (Illinois i Missouri) postavljaju određena ograničenja kada je u pitanju dojenje na javnom mestu[i].

Sistemski akti Republike Srbije nisu usmereni u velikoj meri konkretno na dojenje, ali na opšti način štite zdravlje majke i deteta. Posebnim propisima niie regulisano pravo žena na dojenje na javnom mestu, pa samim tim ne postoji ni zabrana za ovakvu praksu. S obzirom na to da su promocija i značaj dojenja prevashodno definisani propisima koji spadaju u tzv. meko pravo (soft-law), – preporuke, uputstva, vodiče, i slično, neprimena njihovih odredbi nije propraćena sankcijom, ili bar ne pravnom sankcijom, čime one gube na svojoj snazi. Efikasan način njihove implementacije bi mogla biti i motivacija da se oni primene, javna kampanja, edukacija učesnika u procesu ishrane deteta, i slično. Konačno, najefikasniji način implementacije postojećih propisa bi bio kroz kombinaciju oba mehanizma: mehanizma stimulacije, javne kampanje, edukacije šire populacije (porodilja, porodica, zdravstvenih radnika, predstavnika proizvođača zamena za mleko), ali i kroz mehanizam monitoringa i primene kaznenih mera u slučaju kršenja pravne regulative.”

odgovor iz UNICEF Kancelarije u Srbiji

[1] Patient Protection and Affordable Care Act (ACA) (PL111-148) Section 4207, March 2010, PPACA; Protection under Title VII of the Civil Rights Act of 1964 and Enforcement Guidance on Pregnancy Discrimination and Related Issues dated July 14, 2014.

[i] https://en.wikipedia.org/wiki/Breastfeeding_in_public

Ukoliko se desi da imate problem javite se slobodno ili na mail terezamiljkovic@yahoo.com ili u inbox stranice za podršku dojenju na linku: “Moja podrška dojenju – Tereza Kiš Miljković”

Uključite se i vi u akciju podrške dojenju kroz akciju “Sve KLUPE su klupe ZA DOJENJE” kako bi dojenje bilo prisutnije u našoj svakodnevici i kako bi se i same majke ohrabrile da prošetaju sa detetom, da ga podoje, bez bojazni od tuđih pogleda ili reči.

Tereza Miljković
vaša savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!