Da li je sigurno dojiti u trudnoći?

U velikom procentu slučajeva dojenje i trudnoća mogu da idu zajedno

Pri donošenju odluke da li nastaviti dojiti, iako ste trudnica, morate voditi računa o više stvari. Ono što je na prvom mjestu to je vaše zdravlje i sama trudnoća. Majka koja je zdrava, koja se osjeća dobro u smislu da je dojenje ne iscrpljuje, koja prije svega nosi urednu trudnoću, a to naravno potvrđuje ginekolog i koja ima želju da doji i dalje, ona MOŽE nastaviti sa dojenjem.

Do kada će dojiti zavisi od žene do žene. Ukoliko ginekolog označi iz bilo kog razloga da je trudnoća rizična tada se dojenje u trudnoći ne preporučuje.

Rizik od pobačaja?

Jedna od najčešćih briga za majku koja doji od momenta kada sazna za trudnoću je da li će dojenje izazvati pobačaj, odnosno da li će zbog podoja izgubiti bebu. Uglavnom se, kao najveći problem, pominju kontrakcije materice do kojih dolazi pri podojima. Kontrakcije koje se javljaju pri podojima ne mogu da naškode urednoj trudnoći.

I bez podoja kontrakcije materice su nešto što predstavlja sastavni dio trudnoće. Negde oko 20 nedjelje trudnoće javljaju se Braxton-Hicksove kontrakcije koje se smatraju savim normalnim sastavnim djelom trudnoće. Kontrakcije koje izaziva dojenje nisu ništa opasnije po trudnoću od njih. Posebna vrsta kontrakcija koja je mnogo jača su kontrakcije pri seksualnom odnosu u momntu doživljavanja orgazma, tako da ako vam ginekolog zbog trudnoće nije savjetovao uzdržavanje od odnosa onda ni dojenje nije smetnja.

Da li beba dobija dovoljno hranljivih sastojaka?

Zabrinutost ove vrste može biti pod znakom pitanja samo ako spadate u osobe koje nemaju pristup redovnoj ishrani ili ako spadate u osobe koje imaju problema sa premalom težinom. Ako imate normalnu redovnu ishranu onda ne postoji razlog da beba bude uskraćena na bilo koji način.

Dozvolite da vam tijelo kaže šta mu treba, kada ste gladni jedite, neka ishrana bude koliko je moguće raznovrsna, a kada ste žedni pijte. To je dovoljno.
U slučajevima kada iz zdravstvenih razloga morate koristiti dodatne vitamine, minerale… unosite ih prema savjetu ginekologa koji prati trudnoću.

A šta je sa detetom koje sisa?

Majčino mlijeko ne može da naškodi djetetu koje sisa, bez obzira na majčinu trudnoću. Trudnoća najčešće uzrokuje da dođe do pada količine mlijeka. Zbog ovog pada se dešava da dođe do prestanka dojenja. U zavisnosti od uzrasta djeteta koje sisa zavisiće da li će dojenje biti dovoljno ili će biti potrebe za dodatnim mlijekom, prije svega majčinim ako postoje određene zalihe, a ako ih nema onda adekvatna zamena.

Pored pada količine mlijeka, dolazi i do promjena u sastavu mlijeka. Neka djeca znaju u početku i povratiti majčino mlijeko, ali se vremenom stomačić navikne na novi sastav i sve dođe na svoje. 

Osetljive bradavice za vreme dojenja?

Pod uticajem hormonskih promena u tijelu majke dolazi do preosetljivosti bradavica. Ovo može biti razlog za prestanak dojenja ali ima majki kod kojih je ova osjetljivost bila malo primjetna pa se dojenje normalno nastavljalo.

Šta se dešava sa mlijekom?

Količina mlijeka zna da se prilično smanji, a po sastavu vremenom dolazi do promijene i mlijeko sve više poprima sastav kolostruma. Ne brinite svo vrijeme trudnoće kolostrum će se stvarati bez obzira što će ga starije dojenče izvlačiti. Proizvodnja kolostruma se završava tek nakon porođaja tako da će beba dobiti svoj dio kada se rodi.

A šta ako želite prestati sa dojenjem?

Postupajte pažljivo sa prestankom i to odradite postepeno, nikako naglo jer postoji mogućnost da se dojke upale ako naglo prestanete sa dojenjem. Dajte vremena tijelu da postepeno smanji količinu mlijeka koju stvara.

Da li je moguće dojiti celu trudnoću?
Da.

A šta kada se djete rodi?

Jednostavno dojite oboje. To se zove tandemsko dojenje.

Tandemsko dojenje

Tereza Kiš
vaša savjetnica za dojenje
urednica sajta Super beba


Potrebna ti je pomoć savjetnice? Klikni za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!