Da li je uopšte u današnje vreme moguće izboriti se za dojenje?

…ili drugačije rečeno David protiv Golijata…

O dojenju pišem često i ne samo pišem već rado odlazim na radionice, susrete i okupljanja majki koje žele da doje, doje ili samo žele da pokažu podršku drugim majkama, u školice za trudnice…

Ovom prilikom želim da o njemu pišem iz jednog drugog ugla, a to je zašto dojenje ima slabu podršku, zašto se o njemu malo priča, a pre svega zašto se tako malo osoba bori za najkvalitetniju hranu na svetu za svako dete.

Otkud sada ova tema i ovaj tekst?

Nakon što je moja grupa za podršku dojenju na Facebook-u jako porasla, radi boljeg i kvalitetnijeg organizovanja narednih akcija, pojavila se potreba da se sav rad na ovu temu podeli na jedan kvalitetan tim koji će zajedničkim snagama i idejama povećati snage i razbijati mitove o dojenju i na taj način polako korak po korak početi da podiže sramne procente dojene dece ne samo u Srbiji već u regionu.

Prema podacima UNICEF-a procenti dojene dece su ispod svakog proseka. Radi se o sledećim ciframa (MICS 2010.):

  • isključivo dojena deca do 6. meseca: nacionalni prosek 14%

Zašto? Što bi naš narod rekao: “Para vrti gde burgija neće” tako je vremenom zavladala moda da je majčino mleko slabo, neadekvatno, nedovoljno… a veštačko adaptirano mleko (uglavnom kravlje) idealna hrana za svaku bebu i dete.

novac

Možda će se neki od vas zapitati kakve veze imaju pare sa dojenjem ili ne dojenjem?

O jako je to sve vezano i to tako perfidno da se kraj problemu ne nazire. Dovoljno je znati da se od prodaje adaptiranih mleka jako lepo zarađuje i živi, a od majčinog mleka?

Ko zarađuje na majčinom mleku?

Ko zarađuje na besplatnom mleku?

Na prvi pogled možda ćete prvo reći NIKO. Greška.

bebica

Na majčinom mleku zarađuje svako dete, svaka žena, svaka porodica, celo društvo… Kako? Brojne su prednosti dojenja i za majku i za dete. Majčino mleko se ne plaća ALI ono donosi neverovatne zdravstvene pogodnosti za dete, još veće za majku, ali i za celu porodicu. Na kraju krajeva i za društvo. Manje je bolesne dece, manje je bolesnih odraslih osoba, manje se zagađuje životna sredina, manje se troše prirodni resursi u fabrikama koje se bave proizvodnjom jadnih pokušaja kopiranja majčinog mleka. Pa dobro bre ljudi kako mislite da jedna fabrika može da priđe nečemu tako savršenom kao ŽIVO majčino mleko? Dojenje je besplatno i najbolje za Vašu decu.

A koliki to donosi profit? Kompanijama? NULA.

Već očekujem salvu komentara majki koje misle da ih osuđujem jer su deci davale adaptirano mleko. NE, nikoga ne osuđujem ali nemojte se igrati i svojim komentarima pisati da je adaptirano mleko savršeno jer nije!. Već sam objavila tekst o osuđivanju i neosuđivanju jednih ili drugih. Pročitajte ga pa pišite komentare: Osuđivanje majki koje doje ili ne doje

Gde nema profita, nema ni marketinga, nema akcionih planova, nema… nema promovisanja dojenja.

Kompanije koje proizvode adaptirana mleka i sav pribor koji ide uz njega, a to je mali milion pomoćnih stvaršica zarađuju mnogo ali još više ulažu. U šta ulažu? U promovisanje dojenja? Da, samo sanjajte… Promoviše se u propagandu njihovih savršenih proizvoda.

Plaćaju se promoteri, plaćaju se reklame na TV-u, plaćaju se reklame u novinama, plaćaju se reklamni panoi, plaćaju se pojedini zdravstveni radnici (o da i to sam napisala)… sve u cilju što veće prodaje proizvoda i sve veće zarade kako bi mogli još više da ulažu u reklamu i zarade…

Ko promoviše dojenje?

Ima i njih. Ima ih malo, premalo i uglavnom funkcionišu na volonterskoj bazi jer niko nema novca da pomaže, promoviše i podržava nešto što ne donosi direktnu materijalnu korist.

Zamislite situaciju:

Velika kompanija za proizvodnju i prodaju adaptiranog mleka raspiše, u okviru “grada” koji ima oko 13.000 potencijalnih kandidatkinja, konkurs za prijem promotera… šta mislite koliko će dobiti prijava na konkurs?

Razmislite o toj brojci… razmislite ne žurite..

A šta se dešava kada se u grupi koja podržava dojenje, radi na promovisanju dojenja na najbolji mogući način, raspiše ista vrsta konkursa među 13.000 članica koje podržavaju dojenje?

I tu se očekuje veliki odziv, zar ne?

Prevarili ste se. Od 13.000 članova grupe na konkurs se javi samo njih JEDNOCIFREN BROJ.

Da, to je broj žena koje žele da učestvuju u timu koji će organizovati bolju promociju dojenja, raditi na novim akcijama…

Zašto tako mali broj? Svejedno je… ali je tužno.

Ceo svet se pretvorio u novac i interes. Sve dok neko ima lični interes učestvuje, a kada nema interesa onda svi okrenu glavu na drugu stranu, niti čuju, niti vide…

Skidam kapu mom budućem timu koji je u osnivanju i želim nam puno strpljenja, volje i entuzijazma. Trebaće nam.

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!