Da li koristiti solarijum ako dojite?

Redovno se svake godine negde u ovo vreme, kako se približe lepši prolećni dani, postavljaju sledeća pitanja:

  • Da li smem da koristim solarijum dok dojim?
  • Da li solarijum može da utiče na kličinu ili kvalitet mleka?
  • Da li solarijum može da šteti bebi preko mleka?

Pre direktnog odgovora na ta pitanja evo malo činjenica… O solarijumu i njegovoj upotrebi se priča stalno. Lekari i naučnici konstantno ponavljaju koliko je upotreba solarijuma ŠTETNA za kožu. Ne samo za kožu već i za oči, za imunitet i za bukvalno zdravlje osobe koja ga koristi. Može on biti najkvalitetniji, najnoviji, najskuplji ALI… Definitivno je dokazano da podstiče pojavu raka kože, oštećuje oči i narušava zdravlje.

Pa zašto onda toliko želje da se koristi? Jednostavno je, potreba da se ima preplanuo ten, kao sa plaže, je redovno prisutna i zbog te želje odlazi se pod lampe solarijuma sa onom poznatom: “Neće se to meni desiti”.

[wp_ad_camp_1]

Upotreba solarijuma za vreme dojenja nije zabranjena ALI da li ste spremne na ugrožavanje svog zdravlja samo da bi vaša koža bila par nijansi tamnija? Nadam se da niste.

Upotreba solarijuma, prema dostupnim saznanjima, nema uticaj na kvalitet i količinu mleka koju stvarate u dojkama.

Nije dokazano da solarijum može imati uticaj na dete preko mleka.

Nije dokazana veza između solarijuma i bilo kakvog uticaja na dojenje i dete preko mleka ali je dokazano ŠTETAN za vašu kožu.
Solarijum je štetan za kožu bez obzira da li dojite ili ne.

Ukoliko se ipak i pored rizika za svoje zdravlje odlučite za korišćenje ove sprave znajte da je koža grudi osetljiva, bradavice i areole su izuzetno osetljive i vodite računa da ne dođe do pojave opekotina na njima. Zamislite samo podoje sa bradavicama koje su opečene… Za vreme dojenja se ne koriste preparati za zaštitu kože u predelu bradavica i areola, a ostatak kože možete zaštititi.

[wp_ad_camp_1]

Kao mnogo bolja alternativa solarijumu je sunčanje na blagom suncu na terasi, u dvorištu, na plaži, pored bazena… ali samo u ranim jutarnjim ili još lepše u kasnim popodnevnim satima kada se i dobija najlepša bronzana boja kože.

Tereza Kiš
vaša savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!