Da li moja beba dobija dovoljno mleka?

da li beba dobija

U PRVIH 6 NEDELJA

PORAST TEŽINE: U toku prvih nekoliko dana od rođenja očekivano je da će beba da izgubi do 10% od porođajne težine.

Koliko je vremena potrebno da se beba vrati na težinu sa rođenja?

Za očekivati je da se težina sa rođenja vrati u prve dve nedelje po rođenju mada najveći broj beba uspe da povrati ovu težinu i ranije.

BROJ MOKRIH PELENA: 5-6  mokrih pelena (posle prve nedelje starosti bebe)

Beba kreće sa jednom mokrom pelenom na dan da bi na kraju prve sedmice došla do 5-6 mokroh pelena u 24 sata.

Šta je to mokra pelena? Koliko količinski beba treba da piški?

Uzmite jednu nekorišćenu pelenu i sipajte u nju 40-50ml vode. To je količina koja je prosek jedne mokre pelene. Neke bebe piške češće pa samim tim i količina bude manja a druge ređe pa količina bude neznatno veća.

Kako treba da izgleda bebin urin?

Urin je svetle boje i blagog mirisa.

BEBINA STOLICA (KAKA): 3-4 pelene posle 4. dana

Bebina stolica (kaka) u najvećem broju slučajeva posle izbacivanja mekonijuma ima zlatno žutu boju, kašasta je i ponekad se u njoj vide bela zrnca od mleka.

Za starije od 6 nedelja: Da li moje dete dobija dovoljno mleka? – starije od 6 nedelja

NAPOMENA: ova merila važe samo za decu koja se hrane isključivo majčinim mlekom bez dodavanja vode, čaja, soka ili bilo koje druge tečnosti.
U prvom mesecu optimalno je da dete ima 8-12 ili više podoja u 24 sata. Podoji moraju biti aktivni sa gutanjem, dojka mekša nakon podoja.

Tereza Kiš
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

6 Comments

 1. Pozdrav …rodila sam neki dan svoju petu bebu …ali imamo problem sa mlijekom isli smo na vaganje nakon sto je beba navrsila 15 dana .i Izgubila je jos 200 grama … doktorica nas je narucila u pon na kontrolu .. ja imam osjecaj da nemam dovoljno mlijeka jer on stalno trazi …pa bi vas molila da mi date savjet sto da radim ….(kod djece prije nine bilo problema cak su mi napredovalo po 1.5 kg mjesecno pa nezz sto je sada na stvari.

  1. Tereza says:

   Poštovana pisala sam Vam na mail.

   Tereza

 2. Pozdrav. Moja beba je stara skoro 7 nedelja. Trudim se uz dohranu da joj dam moje mleko. Al ja kad rukom stisnem ono ide malo nesto i vodenkasto je. Imate li savet kako da pokrenem mleko da nadodje. Stvarno bi mi bilo krivo i tesko da beba ne pije i mog mleka. Hvala jnaored

  1. Tereza says:

   Poštovana, Vaša situacija je takva da Vam je potrebno detaljno analiziranje i savjetovanje, kako biste na pravilan način održali i povećali količinu svojeg mlijeka, a da se u cijelom procesu ne naškodi bebi na na najmanji način.

   Kako bi procjenila da li Vam mogu pomoći molim Vas da mi se sa detaljima na mail dojenje321@gmail.com Ukoliko postoji mogućnost popravljanja stanja onda će biti neophodno zakazati konsultaciju u Centru za podršku dojenju kako bismo se čule oko svega.

   srdačan pozdrav

 3. Dobro vece-moja beba je rodjena 08.08.2022. Do sada je sve bilo kako treba, medjutim sada hoce po ceo dan da bude na dojci…najgore je uvece dok ne zaspi-na kraju vise ni ne vuce mleko, vec se ponasa sa dojkom kao sa varalicom…mleka uvek imam, ali ne znam sta da radim…onda je poceo nocu lepo da spava i ne budi se po 5 sati jer se najede preko dana…ne znam da li da ubacim i dohranu, jer je ovo mucenje..ako ga spustim u krevetac vristi i dere se

  1. Tereza says:

   Poštovana
   konsultacije se zakazuju preko ovog linka:
   https://superbeba.com/product/konsultacija-podrska-dojenju/

Odgovori

error: Content is protected !!