Da li moje dete dobija dovoljno mleka? – starije od 6 nedelja

dojena beba dobija dovoljno

Ukoliko dete lepo napreduje a samo je na majčinom mleku znači da dobija dovoljno mleka. O očekivanom napredovanju pogledajte ovde: Prosečan rast dojenog deteta
U svakom slučaju da bi znali da li dete posisa dovoljno mleka obratite pažnju na sledeće:
MOKRE PELENE: 4-5 ili više mokrih pelena na dan
Koliko je to jedna mokra pelena u ovom uzrastu? 4-6 supenih kašika ili 60-90ml tečnosti. Ukoliko dete često piški onda piški manje količine a ako duže pelena ostaje suva onda može da piški više i jednom piškenju. Pelene mogu biti teže u jutarnjim časovima pogotovo kod starije dece. Urin treba da bude svetle boje i bez jakog mirisa mada i miris zna da varira od vrste pelena koje koristite, neke od jednokratnih pelena znaju imati neprijatan miris.

UKAKANE PELENE: Zavisi od deteta do deteta
Broj ukakanih pelena kod dece starije od 6 nedelja jako varira. Može se desiti da dete kaki više puta na dan ali i da ne kaki 7-10 ili više dana. Da bi znali da li je sve ok ako dete ne kaki više dana pročitajte ovaj tekst: Beba nije kakila nekoliko dana!
DRUGI DOBRI ZNACI: Nakon podoja dojka je mekša nego na početku podoja a dete je zadovoljno. Dete je aktvino, živahno i postiže ono što se očekuje za dete određenog uzrasta.

Za mlađe od 6 nedelja: Da li moja beba dobija dovoljno mleka?

NAPOMENA: ova merila važe samo za decu koja se hrane isključivo majčinim mlekom bez dodavanja vode, čaja, soka ili bilo koje druge tečnosti. Takođe po velikim vrućinama, kada se dete jače znoji, broj mokrih pelena zna da se smanji.

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!