Da li priručnici o odgajanju deteta zbunjuju roditelje?

Većina trudnica čita roditeljske Biblije, u nadi da će tu pronaći smernice za najbolji mogući način vaspitanja i nege deteta…

 

Umesto da deluju ohrabrujući na majke, zbog previsokih standarda koje takvi priručnici postavljaju, žene se samo osećaju nedovoljno dobre, pokazala je studija.

Majke svih godišta, uključujući bake koje svoja iskustva upoređuju s ćerkama, kažu kako su ostale zbunjene i nesigurne u pravilan način vaspitanja i nege i onoga što stručnjaci kažu da bi trebale da rade.

Istoričarka Anđela Dejvis, predvodnica studije, kaže kako priručnici nude različite savete poput onoga treba li novorođenče da spava na boku, stomaku ili leđima – ali svi tvrde da se baš njihovog saveta treba pridržavati.

‘Koja god poruka bila, savet je dat u obliku naredbe, dok autori ističu ekstremne posledice ako se majke ne pridržavaju saveta’, kaže Dejvis.

Nivoi koje majke moraju da postignu u vaspitanju i nezi dece koje priručnici postavljaju često su nedostižne, zbog čega se žene nakon što ga pročitaju osećaju kao promašaj.

Dr. Dejvis i njene kolege nučnici sa Univerziteta Vorvik proučavali su šest priručnika o odgajanju dece, od kojih su neki stari skoro ceo vek.

Potom su intervjuisali 160 žena iz različitih generacija o tome šta su osećale o nezi i odgajanju svoje dece nakon što su pročitale priručnike koje su napisali Frederik Trubi King, Donald Vinikot, Bendžamin Spok, Džon Bovlbi, Penelopa Lič i Đina Ford.

Otkrili su da, iako su priručnici pisani kako bi majkama dali podršku i savete, na njih imali suprotni efekt – neke su se čak osećale i kao potpuni promašaji.

Saveti od knjige do knjige se razlikuju, no efekat na majke ostaje isti.

A saveti su često ciklični, s idejom strogog režima, slično kao u preporuci Frederika Trubija iz 1919. godine, ideja je kasnije oživljena u knjizi Đine Ford 1999.

‘Više od 50 godina stručnjaci se ne mogu složiti o najboljem načinu nege. Zbog svih tih protivrečnih saveta majke se osjećaju zbunjeno i razočarano’, kaže dr. Dejvis.

Novi roditeljski priručnik samo će dodatno ‘potpaliti vatru’. Priručnik Zjedničko učenje izdao je Montesori pokret, čiji su vrtići popularni među pripadnicima više srednje klase u Velikoj Britaniji. U njemu se kaže kako mala deca zbog ‘nevaljalog’ ponašanja ne smeju da se šalju na ‘stolicu stida’ ili se kažnjavaju.
Preporučuje samodisciplinu i da odrasli prihvate dečije vođstvo, dajući im slobodu i podršku da samostalno rade stvari.

Izvor: bebac.com

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!