Da li se plašite porođaja?

strah od porodjaja

Strah od porođaja je potpuno normalan – kako za mame koje čekaju svoju prvu bebu, tako i za žene koje su se već porađale. Ipak, savetujemo vam da na porođaj krenete dobro informisane i psihofizički pripremljene.

Porođaj je “nepredvidiv” čin, praćen bolovima. Veliki broj žena uspeva da se izbori sa svojim strahovima u vezi sa porođajem, ali se kod nekih javlja ekstremni strah od bola, ishoda porođaja… Kod pojedinih trudnica je strah od porođaja toliko jak da rezultira traženjem carskog reza, iako ne postoje medicinske indikacije za to.

Kada se porađate prvi put, ulazite u nešto potpuno nepoznato, a niko se ne oseća lagodno kada nešto treba da učini prvi put. Ukoliko osećate strah od porođaja, postoje dva načina da se sa tim izborite. Možete da ignorišete strah, ili da se trudite da steknete što više znanja o onome što vas plaši. Drugim rečima, da upoznate “protivnika”.

Žene koje se odluče za ovu varijantu, najčešće sebi “natovare” što više obaveza, kako bi odvratile misli od porođaja. Zbog toga u porodilište odlaze umorne, obično bez saznanja šta će im se sve dešavati. A tamo ih očekuje iznenađenje, možda blagi “šok”… što nekad i nije loše, jer nemaju vremena da razmišljaju, ponajmanje o strahu. Za njih se sve odvija “prebrzo”.

[wp_ad_camp_1]

Čini vam se da ignorisanje nije loš izbor?

Ipak, postoji i druga strana te varijante, o kojoj treba dobro da razmislite. Ukoliko se žena ne informiše o trudnoći i porođaju, znači da se nije pripremila ni za susret sa svojim detetom, kao ni sa svim promenama, i fizičkim i psihičkim, koje je očekuju u periodu babinja. Neznanje i nespremnost za dolazak novog člana mogu da otežaju prve dane, ali i nedelje posle porođaja. Zato razmislite o poslovici: “Znanje je moć”.

Strah može da se pobedi, na primer, u školicama za trudnice, koje se organizuju pri domovima zdravlja i porodilištima. Tamo ćete moći da “razmenite” svoje strahove sa drugim trudnicama, ali i da stručnu osobu, odnosno babicu koja vodi pripremu za porođaj pitate sve što vas zanima, da saznate šta se sve dešava tokom porođaja i posle njega, da naučite kako da savladate bol uz pomoć psihofizičke pripreme… i spremne odete u porodilište. Najvažnije od svega je što ćete lakše da se izborite sa onim što vas najviše plaši.

Takođe, možete da čitate specijalizovane časopise, knjige, da pretražujete Internet, da naučite medicinsku terminologiju vezanu za porođaj – tako ćete razumeti šta medicinsko osoblje govori, pa ćete biti u stanju da postavljate relevantna pitanja tokom porođaja.

(MONDO/YUmama)

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!