Da li trudnice jedu za dvoje i ostale dileme

Pročitajte nekoliko korisnih saveta šta bi trebalo jesti u trudnoći, a šta ne

Guliver/Getty images/Thinkstock

Jedna od najčešćih dilema je da li buduća mama treba da jede za dvoje? Stručnjaci tvrde da su bebe dovoljno pametne da “uzimaju” onoliko hrane iz maminog organizma koliko im je potrebno.

Ishrana bi tokom trudnoće trebalo da bude izbalansirana. Posebno treba obratiti pažnju na večeru. Trećina ovog obroka treba da budu ugljeni hidrati, kao što su hleb, pirinač ili kriompir. Po preporukama stručnjaka, zdravo je da druga trećina večere budu voće i povrće, dok bi ostatak obroka trebalo da čine proteini: meso, mleko i mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti.

Tokom trudnoće ne treba jesti hranu koja sadrži sirova jaja zbog mogućnosti zaraze salmonela bakterijom. Ne preporučuju se čak ni meko kuvana jaja.

Dakle, trudnice, zaboravite na čokoladni mus i slične đakonije koje sadrže, između ostalog, i termički neobrađena jaja.

Velike količine sira bi trebalo zbegavati. Izaberite tvrdi sir umesto mekog, koji u sebi sadrži dosta vode i pogodan je za širenje bakterija u organizmu.

Preporučeno je i uzimanje 400 mg folne kiseline svaki dan, koja će smanjiti rizik od anemije i raznih deformiteta fetusa, piše “Gardijan“.

Ako volite da tu i tamo popijete neku čašu vina, tri male čaše nedeljno su preporučena količina. Više od toga moglo bi negativno da utiče na plod.

Nikako ne bi trebalo kombinovati alternativnu sa “zvaničnom” medicinom, pre nego što se konsultujete sa svojim doktorom.

(MONDO)

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!