Da li znate sta je to Baby friendly program i sta on obuhvata?

baby friendlyDa li znate sta je to Baby friendly program za porodilista i sta on obuhvata?

Iako se mame cesto zale na BF jedan deo njih nezna sta on obuhvata i zasto je uopste takav program pokrenut. Bas zbog toga evo o cemu se radi:

Šta je to Baby friendly program?

Program pod nazivom „The Baby-friendly Hospital Initiative (BFHI)” je pokrenut od strane Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNICEF-a još 1991 godine kao sastavni deo Deklaracije Innocenti iz 1990. Cilj Baby friendly programa je u tome da se na globalnom nivou učini koliko god je moguće na uvođenju prakse koja će obezbediti što veću promociju, zaštitu i podršku dojenju.

Da bi porodilište u kom se porađate moglo da radi po program Baby friendly ono mora da poštuje određena pravila rada. Ta pravila podrazumevaju zabranjenu je podela besplatnih uzoraka adaptiranog mleka, hranjenje beba putem flašica ali i aktivno korišćenje 10 koraka koji podržavaju uspešno dojenje.

„Samo 10 koraka do uspešnog dojenja na Baby Friendly način“

Deset koraka do uspešnog dojenja (za porodilišta, domove zdravlja i ustanove koje se brinu o zdravlju trudnica i porodilja):

1.  Pripremiti i vidno istaći program unapređenja i podrške dojenju i o tome redovno informisati sve zaposlene

2.  Obučiti svo osoblje veštinama koje su potrebne za primenu ovog programa

3.  Upoznati sve trudnice sa prednostima dojenja i načinima uspešnog uspostavljanja i održavanja laktacije

4.  Pomoći majkama da započnu sa dojenjem u roku od pola sata po rođenju deteta

5.  Pokazati majkama kako da doje i kako da održe laktaciju, čak i u slučajevima kada se majka i odojče nužno razdvajaju

6.  Ne davati novorođenčetu nikakvu hranu ili tečnost osim majčinog mleka, izuzev u slučajevima kada za to postoje medicinske indikacije

7.  Omogućiti majci i novorođenčetu boravak u istoj prostoriji svih 24h

8.  Podsticati dojenje na zahtev odojčeta

9.  Isključiti davanje flašica, cucli i “laža” deci koja sisaju

10.Podsticati osnivanje centara i grupa za pružanje podrške dojenju i upućivati na njih majke po izlasku iz porodilišta

U suštini po Baby friendly programu bilo bi idealno:

 • da se žena porodi prirodnim putem sa što manje lekova koji se koriste za izazivanje kontrakcija i ubrzavanje porođaja da bi i majka i beba bile u mogućnosti da pravilno započnu dojenje
 • Odmah po rođenju bebe da se ostvari direktan kontakt koža na kožu između majke i novorođenčeta
 • U prvih pola sata ostvarivanje prvog podoja
 • Smeštanje bebe i majke u istu prostoriju
 • Pomoć obučenog medicinskog osoblja oko dojenja na svaki bebin zahtev svo vreme dok se beba i mama nalaze u porodilištu
 • Pomoć oko učenja pravilne tehnike izmlazanja viška mleka u dojkama, koje se stvara zbog još uvek ne uspostavljene ravnoteže između bebinih potreba i količine mleka koja se stvara
 • Dobijanje pravih informacija o nastavku dojenja nakon izlaska iz porodilišta

[wp_ad_camp_1]

Koje su to prednosti (dobrobiti) od programa Baby Friendly?

Prednostiovog programa mogu da se podele u nekoliko oblasti i to:

Prednosti za majku i bebu dok su u porodilištu:

 • Dosledna briga, pristup informacijama i savetima od strane osoblja. Osoblje u okviru porodilišta i pedijatrije imaju pisanu strategiju koju razumeju i sprovode.
 • Rano ostvarivanje veze između majke i novorođenčeta. Kontakt koža na kožu odmah po rođenju bebe u što prijatnijoj atmosferi pomaže kako u psihološkoj i hormonskoj adaptaciji na novonastalu situaciju ono pomaže i tome da beba dođe u kontakt sa maminom kožom, njenim dodirom i mirisom.
 • Doslednost i stručna osposobljenost za pružanje podrške dojenju. Od osoblja se očekuje da bude u mogućnosti da pruži podrčku majki koja želi da doji.
 • Rani početak dojenja (prvi podoj). Beba se odmah po rođenju ne odvaja od majke već se ohrabruje instinktivna potreba za sisanjem. Ukoliko postoji potreba da se iz medicinskih razloga beba i majka razdvoje tada se mami pomaže da izmlazanjem održi laktaciju, a to njeno mleko se daje bebi.
 • Ceni se majčino mleko.  Bebi se ne daje ništa (ni hrana ni piće) osim majčinog mleka, osim ukoliko je to medicinski inikovano.
 • Osnaživanje maminog samopouzdanja. Žena ima pravo da se veruje u njenu sposobnost da doji.

Prednosti za porodicu:

 • Odnos između majke i deteta je pod zaštitom jer majka bolje razume i odgovara na potrebe svog deteta, a samim tim se jača njeno samopouzdanje u svoju ulogu majke.
 • Zdravlje i razvoj bebe se dovode do maksimuma.
 • Štiti se takođe i zdravlje majke.
 • Ekonomski učinak je takođe bitan (adaptirana mleka nisu jeftina, a ni oprema koja je potrebna uz mleko) i ako se gleda na „duže staze“ (deca hranjena adaptiranim mlekom su podložnija bolestima): dojenje je najbolja investicija u koju jedna porodica može da uloži.

Prednosti za društvo:

 • Podrškom Baby friendly programa kroz podršku dojenju povećava se nivo poštovanja ljudskih prava i majke i deteta.
 • Zaštita životne okoline. Alternativna ishrana odojčadi adaptiranim mlekom utiče na životnu okolinu.
 • Sa ekonomske tačke gledišta povećavaju se troškovi i za poslodavce. Roditelji dece koja nisu hranjena majčinim mlekom su češće odsutna sa posla radi nege deteta. Povećavaju se troškovi u zdravstvu radi lečenja dece koja češće oboljevaju kao i lečenja majki koje su u rizičnoj grupi od nekih malignih bolesti zbog ne dojenja svojih beba pogotovo u prvim nedeljama po porošaju.
Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!