Da mleko teče na sve strane

Drage majke… Još jedna godina je za nama. Godina puna uspona i padova. Godina i malih i velikih muka zvanih pogrešni saveti i načini dojenja. Godina koja je većini od vas ipak donela ono što ste očekivali, bebicu, malu slatku… koja će za prvih godinu dana porasti neviđeno brzo. Od malenog zamotuljka u porodilištu do deteta koje sa godinu dana već hoda i nespretno pada i ustaje.Godina dana proleti. 
 
Dojenje… Znam, znam da smatrate da je dojenje lako, a tako mislite najčešće kada je prva trudnoća u pitanju. “To je lako, stavim dete da sisa, kupim pumpicu, poneku flašicu, adaptirano za svaki slučaj… kupim veštačke bradavice, kremice… ma ići će to.” A onda krenu muke, pa prolaze dani, nedelje i ide sve teže….
Mali je procenat majki kojima dojenje ide kako treba i drago mi je što vas ima, ali mnogo je više onih koje krenu kako ne treba i brzo završavaju sa dojenjem.
 
Drago mi je i da postoje zamene u vidu adaptiranog mleka jer one pomažu kada majka ne može da doji, ali isto tako su i nešto na šta se na žalost prečesto oslanjate, jer eto “ako ne ide imam rešenje”.
 
Ono po čemu mogu da pamtim 2019. je velik porast javljanja majki sa većim problemima sa dojenjem. Javljate se ne toliko zbog početnih problema, koji bi iskreno da vam kažem da su rešavani na početku doveli do uspešnog dojena, već se javljate kada je već jako teško dojiti, kada propatite, kada su muke velike, dete najčešće već uveliko na flašici… 
 
Molim vas da u ovoj 2020. pomognete sebi i detetu, a tu pre svega mislim na vas TRUDNICE. Nemojte čekati, nemojte mučiti i sebe i dete.
Imate opciju da se učlanite još pre porođaja, gledajte da to bude već kada uđete u poslednji mesec TRUDNOĆE. Ne čekajte da dojenje ode u nepovrat…
 
Drage majke koje ste prošle kroz dojenje, koje ste prošle kroz članstvo… podstaknite trudnice iz okruženja, javite im da pomoć imaju ako je žele, poklonite im članarinu, bolje je nego neku benkicu ili igračku… I to se može. Sve vam piše u tekstu dole <3
 
Želim vam uspešnu 2020. Da mleko teče na sve strane <3
 
Dojenje treba da bude prijatno iskustvo i za vas i za bebu i za vašu porodicu. Može takvo da bude, mora takvo da bude.
 
Podjeli:
error: Content is protected !!