Da nam deca budu zdrava, moto održane tribine o ishrani dece u Sopotu

U saradnji sa Domom zdravlja opštine Sopot u subotu 02.06.2018. godine održana je jedna interesantna tribina. Tribina je odražana u sali Centra za kulturu u Sopotu.

U okviru tribine obrađene su dve jako značajne teme koje imaju jako velik uticaj na zdravlje beba i dece, a samim tim i na prevenciju najčešćih zdravstvenih problema današnjice. Tribina je obuhvatila teme dojenja i uvođenja komplementarne takozvane nemlečne ili čvrste hrane.

U okviru tematike dojenja Tereza Miljković, vršnjačka savetnica za podršku dojenju je ispred Centra za podršku dojenju pričala o uspostavljanju dojenja, najčešćim problemima na koje majke nailaze ali i o nekim od mitova vezanih za dojenje. Među mitovima su najčešći koji su vezani za kvalitet majčinog mleka, napredovanje deteta, upotrebu veštačkih bradavica, flašica ali i vezano za ishranu majke koja doji dete.

“Pravo je zadovoljstvo kada dođe do ovakve vrste saradnje, sve sa zajedničkim ciljem da nam deca budu što zdravija. Majke imaju potrebu za konkretnim informacijama, šta da očekuju kada se beba rodi po pitanju dojenja i kako da pre svega spreče pojavu problema sa dojenjem, a ako na njih naiđu da znaju kako da ih prevaziđu i da uspešno nastave sa dojenjem. Ovih informacija nema dovoljno. Uglavnom se radi o različitim savetima koji su najčešće puni mitova koji jako lako poljuljaju samopouzdanje majke koja doji.” – izjavila je Tereza Miljković.

[wp_ad_camp_1]

Irena Marković, strukovna medicinska sestra prisutnima je prenela svete vezane za uvođenje komplementarne ishrane koje podržava i promoviše Svetska zdravstvena orginazija.

“Sve je više majki koje poveravaju zdravlje i razvoj svojih beba osobama sa društvenih mreža koje nemaju znanje i obrazovanje u oblasti pedijatrije i time ugrožavaju razvoj svoje dece. Nadam se da će ova činjenica doprineti zauzimanju jasnog stava i preporuka za ishranu beba i dece u pedijatriji. Uočavam neophodnost da sve zdravstvene ustanove i medicinsko osoblje ažurira svoje preporuke i uskladi ih sa opštim smernicama koje je dala SZO o ishrani dece, počevši od porodilišta i poštovanja preporuka za “Deset koraka do uspešnog dojenja.” – poručila je Irena Marković.

Nadamo se da će ovakve tribine postati svakodnevica i da će i drugi gradovi pokazati inicijativu poput Sopota, najmanje beogradske opštine.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!