Davanje/korišćenje tuđeg izdojenog mlijeka – rizici

Za pravilan rast i razvoj djeteta najkvalitetnije mlijeko je majčino mlijeko. Na drugom mjestu je mlijeko druge žene, a mnogo ispod svega toga su razna adaptirana mlijeka. Neću se ni upuštati u temu davanja mlijeka drugih vrsta (kravlje, ovčije, kozije itd) jer je to tema koju smo valjda u 2020 već prevazišli. Postoji više načina davanja mlijeka druge žene bebi. Jedan od njih je podojima (kada žena doji tuđe djete), drugi je izdajanje pa davanje tog izdojenog mlijeka djetetu prijateljice, sestre, rođake, komšinice itd. zatim tu je izdajanje za banke humanog mlijeka koje mlijeko koriste za prevremeno rođene bebe, a postoje i žene koje jednostavno imaju određene količine mlijeka koje im stoje u zamrzivaču uredno spremljene ali im neće trebati pa ih rado poklanjaju.  Ali… da li postoje rizici kod uzimanja tuđeg mlijeka ili ne?  [wp_ad_camp_1] Da, kod uzimanja i davanja donorskog mlijeka postoje rizici, isto kao što postoje i kod kupovine namirnica i spremanja za bebu. Nikada ne znate šta se sve nalazi u namirnicama, čime je voće, povrće, meso, žitarice…. tretirano i kakve pesticide, fungicide, hormone, antibiotike i ko zna šta dajete svom djetetu.Sa druge strane majka koja je izdajala i spremala svoje mlijeko je to isto mlijeko davala i svom djetetu tako da smatram da sa te strane možemo biti mirniji nego pri davanju bilo čega drugog. Pnavljam rizik postoji naravno, zato je na vakoj majci da sama odredi da li će prihvatiti donirano mlijeko ili ne.Banke humanog mlijeka imaju svoj protokol, od momenta kada dođe žena koja bi davala mlijeko, preko uzimanja anamneze (zdravstvena slika), pregleda krvi na određene bolesti, Jednostavno rečeno provjerava se da li je ta žena dobar donor ili ne. Tu se proces ne zaustavlja već se ide na izdajanje i testiranje mlijeka na bakterije, radi se Holden PASTERIZACIJA mlijeka, ono se onda skladišti.Prije davanja se ponovo provjerava bakteriološki, zatim se daje djetetu, a kod nedonoščadi tj prevremeno rođenih beba ono se i pojačava određenim supstancama.

PASTERIZACIJA ljudskog mlijeka je moguća, radi se. Holden pasterizacija je proces koji je predviđen za ljudsko mlijeko kako bi se uništili eventualni patogeni a sačuvalo što više sastojaka u mlijeku.

Ova pasterizacija je obavezni dio rada u bankama humanog mlijeka. Nije jednostavna za izvođenje u kućnim uslovima osim ukoliko posjedujete sterilizator za ljudsko mlijeko. [wp_ad_camp_1] Kod privatnih razmjena mlijeka proces uzimanja i davanja je jednostavniji pa samim tim i rizik može biti veći ali ne zaboravimo da se ovdje radi o davanju mlijeka jedne žene drugoj čije djete nije nedonošče već zdrava beba. A to predstavlja mnogo veliku razliku.Bez obzira da li se radi o donatoru za banku humanog mlijeka ili privatnom poklanjanju mlijeka (u inostranstvu se ono čak i prodaje), žena koja ga daje treba da je zdrava, da ne unosi ništa od štetnih supstanci koje se izlučuju putem mlijeka (droga, alkohol, lijekovi), poželjno je da se radi o nepušaču itd.Kada su u pitanju lijekovi tu svaka banka ima svoju listu dozvoljenih lijekova koje majka koja izdaja i daje mlijeko može da koristi, među njima su najčešće (znači oni koji su dozvoljeni):

 • vitaminski dodatci ishrani (prije svega se misli na multivitamine koji se koriste u trudnoći)
 • insulin
 • lijekovi za nadomjestak hormona štitne žlijezde
 • sprejevi za nos
 • pumpice za astmu
 • kapi za oči
 • kreme za spoljnu upotrebu
 • pilule za kontracepciju (progesteronske ili sa niskom koncentracijom estrogena) itd

Bila sam u prilici za sve ove godine da radim sa majkama koje su:

 • dojile tuđe djete,
 • sa majkama koje su izdajale i poklanjale drugim majkama,
 • izdajale i poklanjane banci humanog mlijeka,

Ni jednom nije nigdje bilo nikakvog problema. Moglo je biti ali nije. Izdajanje nije lako, teško je i to najbolje zna onaj ko ga praktikuje, a izdajanje i davanje drugome još teže. Zato skidam kapu svakoj ženi koja se odluči dati svoje mlijeko drugoj jer je to kao da svakog dna dajete svoju krv nekome. Moj posao kao savjetnice za dojenje obuhvata dojenje ali i izdajanje. Moj posao je da vam dam informisan izbor, a krajnja odluka je uvjek na ženi koja će izdajati i na ženi koja će mlijeko davati svom djetetu. Tereza Kiš

Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:
error: Content is protected !!