Deci je mesto u porodici

PorodicaProjekat “Deci je mesto u porodici” predstavljen je u Beogradu, a za cilj ima transformaciju ustanova za smeštaj dece i razvijanje održivih alternativa kao što su hraniteljske porodice i vraćanje u biološke porodice.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da bi ustanove za smeštaj dece bez roditeljskog staranja i dece sa smetnjama u razvoju trebalo u narednih pet godina da budu transformisane ili zatvorene.

“U našem planu i strategiji sistema socijalne zaštite je da za pet godina ove institucije ili transformišemo ili zatvorimo, a da one koje ostanu budu institucije sa malim brojem korisnika i da imaju višetruku ulogu. Da ne budu samo institucije za smeštaj dece, već i dnevni boravci, prihvatilišta i savetovilsta za decu i roditelje”, kazao je on.

Ljajić je kazao da u Srbiji postoji 14 ustanova za smeštaj dece bez roditeljskog staranja i pet ustanova za smeštaj dece sa smetnjama u razvoju, ali da je samo jedna od njih namenjena isključivo za smeštaj dece. U ostale četiri ustanove smeštena su i deca i odrasli.

“U tim ustanovama ima 900 dece bez roditeljskog staranja i 1.200 dece sa smetnjama u razvoju”, kazao je on.

Ljajić je kazao da svako dete ima pravo da raste u svojoj porodici i u prirodnom okruženju i da je vrlo važno podsticati specijalizovano hraniteljstvo, odnosno smeštaj dece sa smetnjama u razvoju u hraniteljske porodice.

On je podsetio da se od 2005. godine u Srbiji sprovodi reforma socijalne i dečije zaštite.
Ljajić je kazao da je primećeno da se poslednjih godina manje dece bez roditeljskog staranja smešta u referentne ustanove, ali da to na žalost nije slučaj sa decom sa posebnim potrebama.

On je kazao da je u poslednje dve godine iz ustanova za smeštaj dece izmešteno 200 dece.

Ljajić je naveo da smeštaj dece u ustanove mesečno košta od 360 do 400 evra, dok bi smeštaj dece u hraniteljske porodice bio jeftiniji.

On je kazao da su ustanove za smeštaj dece “restriktivne” i da na to najbolje ukazuje podatak da samo 17 odsto dece u domovima ima redovan kontakt sa svojim roditeljima, dok 68 odsto nema nikakav kontakt.

Na pitanje da li postoje kriterijumi koje hranitelji moraju da ispune Ljajić je kazao da je usvojen Pravilnik za hranitelje.

Šef delegacije Evropske komisije Žozep Ljoveras kazao je će 5. novembra Evropska komisija objaviti svoj izveštaj o napredku Srbije na putu evropskih integracija i da će se u njemu baviti i poštovanjem prava deteta.

On je rekao da je projekat “Deci je mesto u porodici – Transformacija rezidencijalnih ustanova za decu i razvijanje održivih alternativa” a koji finansira Evropska komisija vredan 1,4 miliona evra. Projekat realizuje UNICEF.

Direktorka UINCEFA za Srbiju Judita Rajhenberg navela je da smeštaj dece u institucijama ne može da pruži potrebnu socijalnu i emotivnu podršku.

Ona je rekla da samo osam odsto dece koje su institucijama nema roditelje i da je pitanje zašto deca koja imaju roditelje nisu sa njima.

Izvor: Studio B

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!