Decije bolesti

Izvor:PRESS

Upale uha, grla i nosa kod mališana, ukoliko se neadekvatno ili uopšte ne leče, mogu da prerastu u ozbiljnije hronične bolesti

Siguran znak za uzbunu… Povišena temperatura, praćena plačem, znak je da dete treba da odvedete pedijatru

Infekcije uha, grla i nosa kod dece najčešće su u toku jeseni. O ovim i drugim infektivnim oboljenjima kod mališana razgovarali smo sa dr Katarinom Stanković, ORL specijalistom u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić”.

Izbegnite upale sinusa

Svako dete kod koga se sumnja na upalu uva roditelji bi obavezno trebalo da odvedu lekaru, savetuje dr Katarina Stanković.

– Infekcija iz nosa može da se proširi na sinuse i dovede do njihove upale kod starije, školske dece, izazivajući otežano disanje, glavobolje u predelu zahvaćenih sinusa, zapušen nos sa izraženom sekrecijom, povišenu telesnu temperaturu. Kod školske dece s jeseni dolazi do pojava streptokoknih infekcija grla i krajnika, koje mogu da se manifestuju u vidu gnojnih angina, gnojne upale krajnika, praćene jakim bolom u grlu, otežanim gutanjem, visokom telesnom temperaturom, malaksalošću – objašnjava naša sagovornica.

– U ovom periodu kod dece su najčešće obične prehlade koje se manifestuju zapušenim nosem i pojačanom nosnom sekrecijom, kijanjem i kašljanjem. Česte su upale nosa i sinusa, koje mogu da budu virusne, bakterijske ili alergijske. Decu često muče upale trećeg krajnika i upale grla i uva. Do češćih infekcija ORL regije u ovom periodu kod dece dolazi usled činjenice da s jeseni prelaze u kolektive i borave u zatvorenim prostorijama, gde su u kontaktu sa većim brojem dece. Jesen je period kada, usled sezonskih, dolazi i do veoma velikih dnevnih oscilacija u temperaturi, što pogoduje razvoju virusnih i bakterijskih infekcija – objašnjava dr Stanković.

Opasna infekcija nosa

Ona napominje da bi posebno trebalo obratiti pažnju na infekcije nosa koje se javljaju kod beba, a koje mogu da se iskomplikuju ukoliko se neadekvatno leče.

– Infekcije nosa, ukoliko se neadekvatno ili uopšte ne leče, kod novorođenčadi, beba i mlađe dece brzo se šire na srednje uvo jer je komunikacija (Eustahijeva tuba) kraća i šira nego kod starije dece i odraslih. To znači da se simptomi upale uva kod njih razvijaju za mnogo kraće vreme – kaže Stankovićeva i dodaje:

Brojni simptomi

– Kod najmlađih pacijenata upala srednjeg uva se manifestuje najčešće povišenom temperaturom, odbijanjem jela, praćenim plačem, uznemirenošću deteta, povraćanjem, zapušenim nosićem ili pojačanom sekrecijom iz nosa. U takvim situacijama, naročito ukoliko se to desi noću, detetu treba dati lek protiv povišene telesne temperature, sačekati jutro i dete odvesti pedijatru – kaže Stankovićeva.

Prema njenim rečima, kod dece starije od dve godine upala srednjeg uva najčešće nastaje kao posledica neadekvatno lečene ili nelečene upale trećeg krajnika. Simptomi su zapušen nos, hrkanje, jak bol u uvu, povišena telesna temperatura, malaksalost, gubitak apetita ili sekrecija iz uva.

A. Eraković

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!