Decu je potrebno hvaliti

decu je potrebno pohvaliti

Pohvala izrečena u pravo vreme čini čuda za samopouzdanje vašeg deteta. Isto tako, pohvala u pogrešnom trenutku može biti gora od one neizrečene. Reči hvale i ohrabrenja deci su jednako važna kao hrana i voda. Osećaj da je voljeno i da se cene njegovi veliki-mali pokušaji, hrani detetovo samopouzdanje, dok im prijateljski savet od voljene osobe pomaže da izrastu u čvrste, srećne i sigurne osobe

Stručnjaci za dečji odgoj mišljenja su kako nisu sve pohvale jednake i ne podstiču uvek na jednak način dečje samopouzdanje, a ponekad znaju imati i nadasve suprotan učinak.

Za početak pokušajte izbeći zamku obožavanja. Oduprite se porivu da udovoljavate svakoj njegovoj ili njenoj želji i da ih stavljate na pijedestal. Hvalite radije ono što naprave, a ne njih same jer klinci ne mogu izgraditi čvrstoću i unutrašnje rezerve ako budu osećali da svaki put moraju zaslužiti vašu ljubav. Postoji mnogo načina da bi se to i izreklo kao npr. “To je bio sjajan gol koji si dao, a još si igrao protiv odličnih protivnika”. Ovako izrečena pohvala zvuči kudikamo bolje nego da mu samo kažete “Bio si sjajan na travnjaku, puno te volim”.

Pohvala, naravno, ne mora uvek biti izrečena rečima. Ponekad su sasvim dovoljni jedan osmeh, poljubac, dodir rukom po kosi, klimanje glavom, to što ste okačili njegove crteže na zid… Previše pohvale isto nije dobro, no kad su pohvale u pitanju, nećete nikad pogriješiti ako hvalite postupak, a ne dijete. Kažete li svojoj devojčici “Jako sam srećna što si sama složila igračke”, jasno ćete joj dati do znanja da takvu vrstu ponašanja očekujete od nje i ubuduće. Osim toga konstruktivnim pohvalama povećaćete im samopouzdanje.

decu je potrebno pohvaliti 2

Dajte deci do znanja da uživate u njihovom društvu. To je posebno važno tinejdžerima. Njima puno znači to što volite biti u njihovom društvu i što cenite njihove vrednosti. No, nemojte ni pokušavati stalno biti pored njih jer će ih to izluđivati. Dakle, dozirajte svoje vrijeme jer nezainteresiranost kao i stalna potreba da budete pored njih na kraju mogu imati jednak učinak.

Obratite pažnju na detalje kako biste im pomogli razviti samopouzdanje. Setite se jednostavnih načina na koje biste mogli opisati prekrasne male stvari koje vaše dete radi svaki dan. To će im pomoći da steknu veru u sebe. Najčešće je dovoljno reći “Obožavam kako ti se nosić mrežka dok se smeješ” pa da vaša princeza procveta od sreće.

Devojčicama morate pomoći u podizanju nivoa samopouzdanja jer su one sklonije sumnjati u vlastite sposobnosti pa ih podstaknite na to da same hvale sopstvena dostignuća. Recite joj: “Čula sam da te učiteljica pohvalila za zadatak, a šta ti misliš kakav je bio?”

Dečake, barem tako kažu stručnjaci, ne treba stalno i puno hvaliti. Njih za razliku od cura ne treba neprestano podsticati, ali kratka pohvala poput “Super si to odradio, odlično ti to ide, samo nastavi tako” njima će puno značiti.

Ne očekujte savršenstvo. Dečaci često neke stvari žele zadržati za sebe. Stoga im dajte do znanja kako im verujete, a na taj način će oni sami brže steći veru u sebe. Jednostavne reči poput “Verujem da ti to možeš”, “Uskoro ćeš i ti moći ovo napraviti” biće sasvim dovoljne.

Ne silite decu da budu stalno takmičarski raspoložena i neka osete da ste impresionirani onim što su postigli. “Plivaš (ili trčiš) puno bolje nego juče, zaista sam ponosan na tebe”, reči su koje u tom trenutku vašem malom blagu puno znače.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!