Dečji mobilni oštećuju sluh

Dečji mobilniAko igračka stvara buku koja nadmašuje onu u diskoteci, sluh vašeg deteta je sasvim sigurno u opasnosti. Pored toga, buka negativno deluje i na emotivno stanje jer deca postaju agresivnija, upozoravaju kanadski stručnjaci.

Tim kanadskih audiologa, koji je vršio ispitivanja na 40 igračaka namenjenih deci mlađoj od tri godine, ustanovio je da najmanje 25 od tih igračaka stvara buku koja može da ošteti sluh malog deteta. Istraživanje je pokazalo da najveću buku jačine od 115 decibela stvaraju dečiji mobilni telefoni.
– Buka koju te igračke proizvode „manja je od buke mlaznog aviona, ali je veća od buke u većini diskoteka – rekao je audiolog Ričar Larok. – Učestalo izlaganje zvucima iznad 80 do 90 decibela može da dovede do postepenog gubitka sluha – upozorio je on.

Ne iznad 90

Prema propisima kanadskog Ministarstva zdravlja, buka koju proizvode igračke ne sme da bude veća od 100 decibela. Međutim, tokom istraživanja stručnjaci su došli do zaključka da bi „sluh dece bio mnogo bolje zaštićen kad bi se postavilo ograničenje od maksimalno 87 decibela u trajanju od 30 minuta.

Život uz saobraćajnice
Studija sprovedena u Tirolu (Austrija), u kojoj je učestvovalo 1.400 dece uzrasta od osam do 11 godina, pokazala je da buka saobraćaja negativno utiče na akademske uspehe dece, njihovo ponašanje i sposobnost koncentracije.

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!