Deset saveta – posao i dojenje

Povratak na posao ne mora nužno značiti i prestanak dojenja. U zavisnosti od uzrasta vašeg deteta u momentu kada se vraćate na posao zavisiće i njegove potrebe za majčinim mlekom.

Najveće potrebe za majčinim mlekom ima dete uzrasta mlađeg od 6 meseci kada je majčino mleko još uvek jedina hrana. U uzrastu od punih 6 meseci do godinu dana potrebe za majčinim mlekom su i dalje velike ali se već kombinuju sa čvrstom hranom tako da dete može dobijati i obroke čvrste hrane ali i mleka. Nakon prve godine života vaše mleko je i dalje važan izvor hranljivih i zaštitnih faktora ali je ono dodatak detetovoj ishrani tako da u to doba već nema potrebe za dodatnim izdajanjem na poslu radi nošenja mleka kući jer je dovoljno da dete sisa kada ste zajedno.

[wp_ad_camp_1]

Ne zaboravite da se pre povratka na posao raspitate o zakonskim osnovama za uzimanje pauza za dojenje ili izdajanje kao i o radnom vremenu i pogodnostima koje možda imate kao majka deteta koje se još uvek hrani vašim mlekom.

Ukoliko živite na teritoriji Srbije ovde možete videti koje su to pogodnosti na koje imate pravo ako je vaše dete mlađe od godinu dana – Posao i dojenje u Srbiji

  1. Napravite probu nekoliko dana pre povratka na posao. Obiđite svoje radno mesto, proverite da li ono poseduje odgovarajuće mesto gde možete izdajati mleko. Da li obezbeđuje dovoljno intime i da li poseduje utičnicu za struju ako ćete koristiti električnu izdajalicu.
  2. Proverite da li ćete imati obezbeđen frižider za odlaganje mleka , kao i prostor za održavanje higijene ruku i izdajalice. (Mleko možete čuvati i u zajedničkom frižideru samo ne zaboravite da označite svoje flašice sa mlekom ili ih stavljajte u zasebnu kesu ili fijoku). Ukoliko prostor u kom radite nema ništa od navedenog vodite računa o higijeni u uslovima koje imate. U nedostatku frižidera mleko možete spremiti i u ručnom prenosnom frižideru.
  3. Održavajte dobro svoju laktaciju tj količinu mleka – Izdajajte u isto vrreme kada bi vaše dete sisalo da ste zajedno. Izdajajte uvek što bolje i to iz obe dojke. Ukoliko izdajate samo iz jedne može zbog slabije stimulacije izdajalice doći do većeg pada u količini. Izdajanjem uvek obe dojke povećavate količinu mleka i stimulaciju dojki.
  4. Ne zaboravite da uz pumpicu ponesete sa sobom i dodatne posudice za odlaganje i čuvanje mleka.
  5. Odmarajte koliko je moguće i vodite računa o svojoj redovnoj, raznovrsnoj i umerenoj ishrani. Unosite dovoljno tečnosti, može i najobičnije vode.

[wp_ad_camp_1]

6. Odmarajte kada ste kući sa svojom bebom, spavajte uvek kada vam se ukaže prilika. Ne zaboravite da je potpuno normalno da se dete budi u toku noći da sisa. Na taj način pomaže održavanju vaše laktacije na nivou. U toku noći takođe nadoknađuju i momente razdvojenosti. Lakše ćete se uspavati ako ste u zajedničkom krevetu. Obratite pažnju samo na jednu stvar a to je da se dete ne uspavljuje sa dojkom u ustima jer se lako može desiti da zbog te navike noći budu jako teške za oboje zbog jako mnogo buđenja.

7. Uvek dojite kada ste zajedno – izbegavajte u potpunosti korišćenje flašice bez obzira da li su sa vašim mlekom ili ne. Iskoristite vreme kada ste zajedno sa detetom da čestim podojima povećate količinu mleka ako je krenula da opada.

8. Pripremite svoju garderobu. Prilagodite svoju garderobu koju ćete nositi na poslu tako da vam ne bude komplikovano da se pripremite za izdajanje. Garderoba koja ima na sebi print može lako da prikrije eventualno curenje mleka. Interesantna marama ili ešarpa može da pomogne da se zamaskira pokoja fleka od mleka ako do nje uopšte dođe.

9. Planirajte unapred.Veče pre polaska na posao pripremite užine, ručak, garderobu za sutra… i ne zaboravite da zamrznete kesice za prenosni frižider ako ga nosite na posao.

10. Fokusirajte se na stvari koje su stvarno važne… nemojte biti supermama. Prvo prioriteti. Prihvaite svaku ponuđenu pomoć od porodice i prijatelja. Nemojte da vam je blam reći da vam treba.

Ako ne uspevate izdajati, ne možete nikako obezbediti uslove… onda kada ste kući dojite kada niste neko će hraniti dete ili čvrstom hranom ili adaptiranim mlekom, u zavisnosti od uzrasta deteta.

Koliko mleka po obroku davati detetu?

Kada su u pitanju bebe mlađe od 6 meseci računica koja se pokazala kao dobra je sledećea: Prosečan unos mleka u tom uzrastu je oko 750ml na dan, tu količinu podelite sa brojem podoja koje dete ima i dobićete prosečnu količinu po podoju. Primera radi ako dete sisa 10 puta u 27 sata znači da jedan podoj bude prosečno oko 75ml mleka. Na flašicu to bude nešto više. Vodite računa da rupica na flašici bude što manja pa ako ima potrebe lako ćete uzeti veću. Važno je da nije velika jer će onda dete piti mnogo više i biti nezadovoljno jer nije dovoljno dugo sisalo iako je stomak pun.

Uradite koliko možete i budite ponosni na sebe! Ne zaboravite da koliko god uspete to je bolje nego da niste ni probali.

Ukoliko još na samom početku dojenačkog staža, neposredno nakon rođenja deteta, znate da ćete se morati vratiti na posao jako rano jer ili živite u državi koja ne obezbeđuje dovoljno porodiljskog odsustva ili je život jednostavno takav da morate krenuti sa poslom jako rano, iskoristite prve nedelje kada su dojke jako pune mleka da u svakom trenutku izdajate po malo mleka i spremate u zamrzivač za momente kada nećete biti u mogućnosti doneti sa posla količinu koja je potrebna vašem detetu za naredni dan.  Kako se mleko čuva u zamrzivaču imate ovde opisano u detalje: Kako se čuva majčino (humano) mleko

Iz iskustva jedne majke:

Majčino mleko makar i izdajanjem!! I kad je mama na poslu, beba srećna i zadovoljna, kad je mama kod kuće družimo se sikom.. Samo upornost jer se sve na kraju isplati?
Naša zaliha izdojenog:


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!