Dijeta u trudnoći? Da ili ne?

Trudnoća nije period u kome treba razmišljati o dijeti. Imaćete vremena za gubitak telesne težine nakon što se beba rodi. Sa druge strane, nemojte da koristite trudnoću kao izgovor da jedete „sve što vidite“.

Piše: Prim. dr sci med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista
Izvor: magazin “Trudnoća”

Ishrana vaše bebe počinje devet meseci pre nego što se rodi. Hrana koju vi jedete, ključna je za njen razvoj. Naime, žene koje su dobro ishranjene pre nego što je došlo do začeća, imaju više šansi za zdravu trudnoću, dok je slaba ishranjenost povezana sa većom mogućnošću pretećih pobačaja, kao i malom porođajnom težinom novorođenčeta.

 

Više kalorija dnevno

S obzirom da trudnica zahteva veći dnevni kalorijski unos, a masti su njegova važna komponenta, dijeta nije preporučljiva ni u kom obliku. Naročito zbog toga što se nutritivna neravnoteža tokom rane trudnoće veoma odražava na fetalni razvoj. Ipak, često se dešava da buduće mame pokušavaju da smanje unos masti, kako bi “ostale u kondiciji”. To nikako nije dobro. Jer, neophodno je da se žena tokom trudnoće ugoji. Povećanje težine delimično ide na težinu bebe, a ostatak na placentu (posteljicu), amnionsku tečnost, rezerve masti i povećanje tečnosti u cirkulaciji.

Sa druge strane, izraz «jesti za dvoje» tokom trudnoće je zabluda, koja može da rezultira prekomernim povećanjem telesne težine. Žene koje su sklone “nabacivanju” kilograma, moraju da budu oprezne. Ali, čak i gojazne trudnice moraju da povećaju kalorijski unos – doduše pažljivo, pod kontrolom lekara. Veoma je važno da se za vreme graviditeta konzumira kvalitetna hrana, uz umeren unos kalorija.

Beba „jede“ ono što vi jedete

Vašoj bebi je potrebna adekvatna ishrana, a to zavisi od toga šta vi jedete. Ako unosite manje proteina, vaša beba može da bude nedovoljno ishranjena, čak pothranjena, ali i da ima druge, ozbiljne probleme. Jesti manje proteina je štetnije nego jesti više šećera i masti. Neke dijete će vas lišiti gvožđa, folne kiseline i drugih važnih vitamina i minerala. Trudnoća zbog toga može da bude komplikovanija, prisutan je rizik od prevremenog porođaja ili spontanog pobačaja. Na primer, postoji mogućnost da manjak proteina i vitamina uzrokuje anemiju, čak i metaboličku toksemiju (stanje koje može da dovede do spontanog pobačaja ili mrtvorođenosti).

Medicinski eksperti su protiv dijete tokom trudnoće. Naime, hormoni u tom periodu menjaju metabolizam buduće mame, što rezultira bržom pojavom ketona (razložene čestice masti koje telo koristi kao “gorivo2 umesto glukoze) – toksičnih za fetus kada dođe do restrikcije kalorija. Osim štetnosti po majku, dijeta može da izazove mnogo ozbiljnije, dugoročne posledice po bebu.

Dodatni kilogrami u trudnoći

Adekvatno povećanje težine je jedan od najpozitivnijih znakova zdrave trudnoće. Međutim, šta predstavlja normalno povećanje telesne mase? To najviše zavisi od težine pre perioda graviditeta. Naime, žene koje su imale optimalnu težinu, trebalo bi da se ugoje 11,5-16,5 kilograma. One koje su u trudnoću ušle sa manjom težinom, mogu da se ugoje 13-18 kilograma, dok žene koje su imale prekomernu težinu, trebalo bi da dobiju 7-11,5 kilograma.

Tokom prvog trimestra, ukupno povećanje težine može da bude ukupno do dva ipo kilograma, dok tokom trećeg trimestra može da iznosi pola kilograma nedeljno. Za ukupno povećanje težine tokom čitave trudnoće, povećanje kalorijskog unosa iznosi 300-500 kilokalorija dnevno (zavisno od konstitucije i aktivnosti). Neophodno je da one potiču od nutritivno kvalitetne hrane, nikako od «loše» hrane i slatkiša.

Majke koje su pre trudnoće bile na dijeti sa manje ugljenih hidrata, trebalo bi da unesu više ugljenih hidrata nego proteina. Unos kalcijuma treba udvostručiti tokom trudnoće, pa je dobro da deo dodatnih kalorija potiče od mleka i mlečnih proizvoda. Inače, mlečni proizvodi sa manje masti sadrže veću količinu kalcijuma nego punomasni, a imaju manju kalorijsku vrednost. Povećanje kalorijskog unosa uglavnom potiče od kompleksnih ugljenih hidrata kao što je hleb, krompir, pasta i pirinač, a delimično može da potiče od povrća i voća. Potrebna je restrikcija šećera i ostalih prostih ugljenih hidrata u vidu sokova i slatkiša.

Mali, a česti obroci, koji će da preveniraju mučninu i gorušicu, ali i da održavaju stalan energetski nivo – veoma su poželjni, ali kalorijska restrikcija nije. Većina nutricionista preporučuje “krupnim” ženama kalorijski unos od 2.000-2.300 kilokalorija dnevno. Pažljivo isplanirana, zdrava ishrana je veoma važna, a kvalitet nutrijenata je važniji od kvantiteta. Međutim, morate biti sigurni da ste uzeli dovoljno nutrijenata – da bi za bebu bilo dovoljno proteina, folata i drugih minerala i vitamina za izgradnju jakog i zdravog tela. Izbegavajte štetnu hranu.

Treba da se potrudite i da budete u kondiciji (naravno, onoliko koliko možete), povećavajući svoj aerobni kapacitet, snagu i izdržljivost kvalitetnom ishranom i aktivnošću.

Moguće posledice dijete

Usporavanje razvoja bebinih organa

Dokazano je da skoro kod polovine žena koje drže dijetu (redukcija kalorijskog unosa) – to utiče na razvoj bebinih vitalnih organa (srce, pluća, jetra).

Defekt neuralne cevi

Istraživanja pokazuju da kod žena koje drže dijetu ili poste u ranoj trudnoći, postoji veća mogućnost da rode bebe sa defektom neuralnog kanala, kao što su: spina bifida, hidrocefalus i anencefalija. Žene koje sprovode eliminacionu dijetu tokom prvog trimestra, u dvostrukom su riziku da rode bebu sa ovim defektima. Uzimanje ekstra folne kiseline i vitaminskih suplemenata ne smanjuje rizik.

Srčane bolesti

Utvrđena je direktna veza između male porođajne težine i srčanih bolesti u kasnijem dobu. Bebe rođene sa porođajnom težinom dva ipo kilograma, imaju dvostruko veći rizik od srčanih bolesti u odnosu na one čija je porođajna težina četiri kilograma. Mala porođajna težina može da nastane iz raznih razloga, a dijeta tokom trudnoće je jednim delom odgovorna za to.

Dijabetes

Trudnice koje su vrlo vitke, sa indeksom telesne mase (BMI) manjim od 20, povećavaju rizik da njihove bebe kasnije u životu dobiju dijabetes.

Gojaznost

Novija istraživanja pokazuju da žene koje tokom trudnoće redukuju kalorijski unos, mogu da rode decu koja će kasnije u životu da budu gojazna. Ovi problemi sa težinom su rezultat neravnoteže u masnim ćelijama, uzrokovane manjkom hrane tokom trudnoće. Kada je trudnica na dijeti, ona priprema bebin metabolizam da se «snađe» sa manje hrane. To znači da normalno ili malo povećanje kalorijskog unosa može da dovede do kasnije gojaznosti.

Česti i kvalitetni obroci

Za doručak, zdrav izvor nutrijenata je pogačica od celog zrna žitarica, uz voće i mleko. Dan možete da započnete i omletom od sira i voćem.

Često uzimajte užine, da bi šećer u krvi imao konstantan nivo. U ranoj trudnoći, prazan stomak može da izazove mučninu, a kasnije vam zbog povećane težine neće odgovarati veliki obroci. Sjajan izbor je sir i tost ili kreker, voće i jogurt – dodajte malo suvog grožđa i badema (manje će vam se jesti slatkiši).

Za ručak i večeru uzmite mršavo meso sa integralnim hlebom i salatom, uz serviranje kuvanog povrća. Dodajte malo povrća u vaš omiljeni recept – na primer, struganu šargarepu, karfiol ili brokoli uz ribu. Salatu prelijte maslinovim uljem, pospite parmezanom… Serviranje mleka zamenite krem čorbom koju ste spremili sa mlekom (ima bogatu strukturu i bogata je kalcijumom). Jogurt možete da pomešate sa bananom ili jagodama.

Preporuke za zdravu ishranu

Važnija nego ikad je dobra hidratacija – naročito pre, tokom i posle fizičke aktivnosti. Voda ne pomaže samo da se toksini eliminišu iz tela, nego i rashlađuje organizam i snižava telesnu temperaturu.

Trudnoća nije period za preokupaciju dijetom. Gladovanje će učiniti da beba ne dobija dovoljno esencijalnih nutrijenata, koji su joj neophodni da bi se rodila zdrava i snažna. Da biste izbegli suvišno dobijanje kilograma, povećajte kalorijski unos za 300 kilokalorija. Ako posle dve nedelje primetite da gubite u težini, uzmite dodatnih 300 kilokalorija. Ukoliko se ugojite malo više od predviđene težine, nemojte da brinete. To je normalno u trudnoći. Sve dok konzumirate kvalitetnu hranu, nema mesta za brigu. Inače, ako ostanete fizički aktivni tokom ovog perioda, čim dobijete bebu – počećete da gubite suvišne kilograme.

MODEL DNEVNOG OBROKA

1
Doručak
– jedna voćka (bogata vitaminom C ili đus)
– žitarice
– jedno serviranje mleka i mlečnih proizvoda

Užina
– voćka ili sok

Ručak
– dva serviranja žitarica
– jedno serviranje proteinske hrane
– po jedno serviranje voća i povrća
– jedno serviranje mlečnih proizvoda

Užina
– jedno serviranje proteinske hrane
– pola serviranja mlečnih proizvoda

Večera
– dva serviranja proteinske hrane
– dva serviranja lisnatog povrća
– jedno serviranje mlečnih proizvoda

Pre spavanja
– pola serviranja mlečnih proizvoda

2
Konkretno, to bi izgledalo ovako:
Doručak
– 120 mililitara đusa
– pola šolje suvih žitarica sa 250 mililitara mleka

Užina
– dve jabuke, ili narandže, ili kruške

Ručak
– krem čorba od povrća
– 100 grama junećeg bifteka
– pola šolje kuvanog pirinča
– salata od obarenog spanaća i iseckanih šampinjona (maslinovo ulje, sirće)

Užina
– četvrtina šolje suvog grožđa
– jogurt

Večera
– dva parčeta hleba
– pola šolje tunjevine
– kuvani brokoli, posut kašičicom parmezana i maslinovog ulja

Pre spavanja
– integralna pogačica
– šolja mleka

ili

3
Doručak
– pola šolje đusa
– jedan đevrek
– šolja jogurta

Užina
– sezonsko voće

Ručak
– krem čorba
– pečeni riblji filet sa šoljom kuvanih makarona
– mešana salata

Užina
– voće

Večera
– parče hleba
– dva kuvana jajeta
– parče presovane šunke

Pre spavanja
-šolja mleka

 

Zabranjeno!

Nikako nemojte da koristite pilule za mršavljenje, čak i ako na njima piše da su “prirodne”. Većina takvih pilula sadrži kofein i efedrin – koji ne samo da smanjuju apetit, već i stimulišu nervni sistem i podižu telesnu temperaturu. Osim toga, sve što unesete u organizam, uticaće na bebu, a gotovo je nemoguće da se taj uticaj na nju proceni, posebno u prvom trimestru – kada se formira srce, mozak i nervni sistem. Izbegavajte diuretske ili takozvane vodene pilule, koje dovode do dehidratacije i podizanja telesne temperature. Osim toga, one mogu da izazovu dijareju (proliv), umor, mučninu i glavobolju.

[wp_ad_camp_1]

 

Opsesija težinom

Iako se «pregnoreksija» češće pominje u poslednje vreme, opsesija težinom u toku trudnoće nije novost. Tridesetih godina prošlog veka, preporučivalo se povećanje težine za oko sedam kilograma, a 60-ih i 70-ih je to povišeno na 9-12 kilograma. No, to baš i nije bilo dobro prihvaćeno u vreme popularnosti Tvigi izgleda (izuzetno mršave žene). Danas se za “trudnoreksiju” krive zvezde, čija tela ubrzo nakon porođaja ponovo postaju savršena.

Treba imati na umu da su promene na telu normalna propratna pojava trudnoće. Međutim, nedovoljno povećanje težine u trudnoći povećava rizik od niske porođajne težine deteta i prevremenog porođaja. Zbog toga, ako se intenzivira ponašanje koje ukazuje na poremećaj u «prehrambenom ponašanju», pravo je vreme da se problem reši, kako se takav stav o hrani i ishrani ne bi preneo detetu. Sa druge strane, postoji i “pregnobesiti”, odnosno preterano povećanje težine u trudnoći, koje se povezuje sa makrosomijom (veliko novorođenče, preko četiri ipo kilograma), komplikacijama pri porođaju, kasnijom gojaznošću i hipertenzijom (visokim krvnim pritiskom), a nije zdravo ni za dete. Neke trudnice koriste svoje stanje kao izgovor, pa sasvim izgube kontrolu nad onim šta i koliko jedu. Koje je rešenje? U prvom redu, to je edukacija o pravilnoj ishrani, što se u nekim klinikama pokazalo uspešnim. Trudnoća nikako nije vreme za restriktivan unos energije, a ne podržava se ni razmišljanje da trudnica može neograničeno da jede.

Izvor: b92.net

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!