Djeca bolje uče ako znaju prihvatiti neuspjeh

ucenje
foto: http: abclearningcenterfl.com

Roditelji koji očekuju od svog djeteta odličan uspjeh u školi po svaku cijenu, mogu zapravo načiniti veliku štetu budućem uspjehu djeteta.

Djeca postižu najboljerezultate kada im se kaže da je neuspjeh normalan dio učenja, te da je ponekad potrebno i nekoliko pokušaja kako bi se došlo do cilja.

Ona djeca koja se previše boje neuspjeha, kojima je rečeno da su neuspješni ljudi inferiorni, zapravo su previše uplašena da bi se bavila bilo čim novim ili inovativnim.

“Mnogi podržavaju rašireno mišljenje da je neuspjeh jednak intelektualnoj inferiornosti”-  kaže je Frederique Autin, postdoktorski istraživač na univerzitetu Poitiers Poitiers u Francuskoj, te dodaje – „Neka su djeca „opsjednuta uspjehom“, i imaju veliki strah od neuspjeha zbog kojeg ispoljavaju otpor prema težim predmetima u školi, te školskim projektima o kojima ne znaju mnogo.“

“Djeca zapravo trebaju prihvatiti (također i roditelji) da su napor i poteškoće sastavni dio učenja, i upravo bi ta spoznaja prekinula začarani krug u kojem osjećaj nesposobnosti  ometa učenje.” – tvrdi Autin

Opširnije o tome kako djecu motivirati za učenje

On je istakao i sljedeće – “Naša istraživanja pokazuju da će učenici imati veliku korist od obrazovanja u okruženju u kojem se mogu boriti s poteškoćama. Nastavnici i roditelji trebaju naglašavati dječji napredak umjesto da se fokusiraju isključivo na ocjene i rezultate. Za učenje je potrebno vrijeme i svaki korak u tom procesu treba biti nagrađen, posebno u ranim fazama, kada učenici najčešće doživljavaju neuspjeh.”

Nastavnici i roditelji mogu mnogo pomoći učenicima, tako što će mijenjati način na koji je lekcija File 2772 prezentirana.

[wp_ad_camp_1]

Više o tehnikama za lakše pamćenje

U prvoj fazi istraživanja, na uzorku od 111 francuskih učenika u dobi od 11 do 12, učenici su dobili zadatak da riješe jako teške anagrame, koje zapravo niko od njih nije mogao riješiti. Zatim je istraživač razgovarao s učenicima o težini problema.

Jednoj grupi je pojašnjeno da je učenje težak proces, a neuspjeh sasvim normalan dio tog procesa. Također im je rečeno da praksa mnogo pomaže, baš kao kod vožnje bicikla. Djeca u drugoj grupi samo su upitana o načinu na koji su pokušali riješiti problem.

U drugom krugu testova, učenici kojima je rečeno da je neuspjeh normalan i da praksa pomaže boljem razumijevanju, pokazali su bolje rezultate na mjerenju kognitivnih sposobnosti.

Način na koji učenici doživljavaju neuspjeh može biti važniji od samog uspjeha u trenucima kada se nađu pred nekim izazovom, naglašava se u nalazima studije.

Iako takav napredak može biti privremen – rezultati su pokazali da se kapacitet radne memorije može poboljšati poticanjem samopouzdanja kod učenika i smanjenjem straha od neuspjeha.

Izvor: mojedete.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!