Djeca kopiraju ponašanje roditelja

deca kopiraju ponasanje

Ono što činite kao roditelj utiče na razvoj vašeg djeteta na više načina. Ipak, nijesu samo vaše roditeljske strategije te koje imaju uticaja – i vaše ponašanje djetetu služi kao uzor. Djetetu zato u mnogim situacijama služite vi kao primjer kako bi trebalo da se ponaša.

 

Roditelji su djeci najvažniji uzor, pa dobro razmislite kakav im primjer pružate. Vjerovatno ste i vi toliko zaposleni odgajajući svoju djecu i obavljajući svakodnevne poslove da imate malo vremena za razmišljanje o tome kakav uzor pružate svom djetetu. Bilo bi dobro da razmislite o tome kako se ponašate pred djecom i kako se izražavate dok međusobno komunicirate.
– Morate biti i spremni da promijenite svoje ponašanje kada shvatite da svom djetetu možda pružate loš primjer. Takvo preispitivanje može dovesti do poboljšanja i kod vas i vašeg djeteta, tvrdi dr Ričard Vulfson, autor priručnika “Kako imati sretno dijete” .

[wp_ad_camp_1]

Evo nekoliko predloga kako biste svom djetetu mogli pomoći da uči iz primjera koji ste mu pružili:

Budite svjesni svog ponašanja
Budite svjesni stvari koje izgovarate i radite pred djetetom i nemojte se iznenaditi kada vidite da se vaše ponašanje i stavovi odražavaju na njega. Želite li da se vaše dijete ponaša drugačije – promijenite svoje ponašanje.

Otvoreno komunicirajte
Vjerovatnije je da će dijete prema vama biti otvoreno i direktno ako ste i vi takvi prema njemu. Uspostavljanje dobre komunikacije, ključni je dio vašeg odnosa prema vama, umjesto da to potiskujete u sebi.

Izrazite svoju životnu radost
Život treba živjeti, pa dopustite svom djetetu da vidi da život shvatate ozbiljno, ali i da isto tako u njemu uživate. Pokažite mu da je moguće, uz malo planiranja, postići zadovoljavajuću ravnotežu između rada i uživanja u životu.
Pokažite svoju vještinu donošenja odluka
Neodlučnost je često povezana sa nesretnošću. Primjer koji pružate svom djetetu kada se radi o donošenju odluka pomoći će mu da se odlučnije ponaša kada za to dođe vrijeme. Zato je važno objasniti mu način na koji vršite izbor i donosite odluku i to pokazati primjerom.

Podučavajte ga na njemu razumljiv način
Dok svom djetetu pokušavate da pružite dobar uzor, pripazite da ga ne preopteretite sa previše informacija. Neke su situacije za njega previše složene. Razvijajte njegovo razumijevanje ritmom koje će dijete moći da slijedi.
Posmatrajte druge uzore
Imajte na umu da na vaše dijete utiču i drugi uzori, kao što su njegovi učitelji ili neka osoba iz medija. Pripazite na takve uzore da biste mogli procijeniti dijele li vaš sistem vrijednosti.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!