Dojena beba nije žedna – ne trebaju joj ni voda, ni čaj!

Često se mamama savetuje da bebama između podoja daju čaj, kako ne bi bile žedne, ili kako bi im se smirili grčevi. Zašto to nije preporučljivo?

dojena beba
Majčino mleko je dovoljno

Bebi do šest meseci starosti potrebno je i dovoljno samo majčino mleko jer njen sistem za varenje nije spreman da primi nikakvu dodatnu hranu (iako to ponekada zaboravljamo, čaj jeste upravo to – dodatna hrana) i davanje čaja, čak i u malim količinama, može stvoriti probleme i bebi i mami.

Čaj (ili voda) puni bebin želudac, pa ona postaje manje zainteresovana za dojenje, a onda ne dobija dovoljno potrebnih hranljivih sastojaka i zbog toga može slabije da napreduje. Kod majke se povećava verovatnoća prepunjenosti dojki, jer beba koja pije čaj manje sisa. Osim toga, remeti se proizvodnja mleka po načelu ponude i potražnje.

Proizvodnja mleka zavisi od toga koliko često, dugo i efikasno beba sisa. Dete koje između podoja dobija čaj ili vodu imaće veće razmake između podoja, posisaće manje mleka i moguća je manja efikasnost sisanja. Sve to će uticati na smanjenje mamine proizvodnje mleka.

[wp_ad_camp_1]

Dodatna tečnost zbunjuje bebu

Istraživanja pokazuju da davanje čaja u prvim danima nakon porođaja povećava nivo bilirubina u bebinoj krvi. On se najviše izlučuje mekonijem, a kolostrum ima laksativni učinak i, pomažući bebi da mekonij izbaci što pre, utiče na snižavanje nivoa bilirubina.

Čaj, kao i adaptirano mleko, može kod malih beba da izazove preosetljivost ili alergiju. Ako se daje na bočicu, može voditi do tzv. konfuzije bradavice jer beba na sasvim drugačiji način sisa dojku nego cuclu i veliki broj onih, kojima je u prvim nedeljama ponuđena bočica, ima ozbiljnih problema s dojenjem.

Kada se beba rodi, njen sistem za varenje je nezreo, pa je majčino mleko savršena hrana za njega: sve drugo može da naruši bebin idealan razvoj. Majčino mleko pomaže sazrevanju sistema za varenje tako što oblaže creva zaštitnim filmom i ona postaju manje porozna, štiteći tako bebu od mogućih alergija. Čaj ili voda ispiraju taj zaštitni sloj i mogu da izazovu smetnje u varenju kod bebe ili da podstaknu razvoj alergija.

Priroda se za sve pobrinula

Isključivo dojenje, (što znači da beba ne prima osim majčinog mleka ništa, ni vodu, ni čaj, ni adaptirano mleko), jedan je od preduslova uspešnog dojenja. Ako je beba dojena na zahtev, nema opasnosti da će biti žedna, pošto se priroda za to pobrinula na jednostavan način: sastav majčinog mleka menja se tokom svakog podoja, pa je na početku podoja mleko vodenastije i služi za gašenje žeđi, a na kraju je masnije i služi za utoljavanje gladi.

Upravo zbog tog prvog vodenastog mleka, bebi nije potrebna nikakva dodatna tečnost. Dovoljno je samo ponuditi bebi dojku svaki put kada je zatraži i možete biti sigurni da neće biti žedna. Ovo pravilo ne važi samo za bebe koje imaju povišenu telesnu temperaturu, ali tada će vam lekar dati savet kako da dojite i pojite svoju bebu.

Izvor: mojabeba.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!