Dojenje blizanaca

  • Pitate se da li možete da dojite blizance. Da, vi to možete. Svaka zdrava žena može da doji dvoje dece. Možete li da proizvedete dovoljno mleka za dve ili više beba? Naravno da možete, potrebno je samo da pratite potrebe vaših beba, dojite ih na zahtev i budite sigurni da će vaše telo obezbediti onoliko mleka koliko je potrebno. Osim što ćete brinuti o njihovim potrebama, veoma je bitno da majka koja doji vodi računa i o sebi.
  • Kad doje blizance, većina mama koristi jastuke da bi se udobno smestile. Takođe od pomoći mogu biti i specijalni jastuci za dojenje. Ukoliko nemate jastuk za dojenje možete iskoristiti i ćebe koje ćete urolati i postaviti ga oko struka sa krajevima iza vaših leđa. Ovo će biti dobar oslonac i za vas, a i za vaše bebe.

[wp_ad_camp_1]

Evo nekoliko položaja u kojima možete dojiti svoje bebe ukoliko odlučite da ih dojite istovremeno.

Moja podrška dojenju

Kad su bebe male, najčešće se koristi položaj pri kome se bebine glave postave ispred vaših grudi dok su im noge ispod vašeg pazuha, ovaj položaj se popularno naziva i “fudbalskalopta“. Ovaj izraz se koristi zbog karakterističnog načina na koji igrači američkog fudbala nose loptu.(slika 1). Ovakav položaj naročito je pogodan za mame koje su se porodile carskim rezom jer se na ovaj način ne vrši pritisak na osetljivi deo stomaka. Da biste dojili na ovaj način, postavite bebine glave u visini vaših grudi. Ovde vam od pomoći može biti jastuk. Mama onda obuhvati bebe svojim rukama i pridržava im glave da bi mogla lakše da ih privuče i postavi na dojku. Bebino telo i noge postavljeni su ispod maminog pazuha i prate liniju maminog tela.

  • Kako blizanci rastu, “kolevkapoložaj uglavnom postaje zgodniji. Bebe se postave ukršteno u maminom krilu s glavom u pravcu jedne dojke . Možete pokušati na više načina i tako otkriti koji vam najviše odgovara.
  • Takođe je pogodan i položaj koji je kombinacija ova dva položaja. Jedna beba je u položaju “fudbalska lopta”, a druga u “kolevka” položaju . U ovom položaju mama ima lep pogled na obe bebe dok sisaju.
  • Kad vaše bebe počnu da sede, jedan od pogodnih položaja je i položaj “u sedlu”. Bebe su postavljene tako da svaka sedi na jednoj maminoj nozi sa glavom u pravcu jedne dojke.

[wp_ad_camp_1]

Isprobajte različite položaje i nađite onaj koji najviše odgovara vama i vašim bebama.

Svaki početak je težak. Ne zaboravite da je svako dete drugačije, da svako ima svoje potrebe koje se možda i razlikuju od potreba drugog deteta. Da biste se upoznali sa svakim detetom, u početku možete da ih dojite jedno po jedno. Tako ćete videti kako se koja beba ponaša dok sisa.

Kad osetite da funkcioniše dojenje svake bebe posebno, možete pokušati da ih dojite istovremeno. U početku će vam biti potrebna pomoć da biste postavili obe bebe u položaj za dojenje. Blizance ne morate dojiti istovremeno, ali će vam mnogo značiti ako to budete mogli da radite noću ili u situacijama kad jedna beba plače dok drugu dojite.
U početku će vam sigurno biti lakše da pratite vaše bebe ukoliko budete zapisivali kad je koja beba sisala i koju dojku. Kasnije, kad se uhodate, za ovim verovatno više nećete imati potrebe.

Da bi mama uspešno dojila svoje bebe potrebno je da ima podršku i pomoć svoje porodice i okoline, da bude smirena i da veruje u sebe i svoje telo. Svaki početak je težak, ali kad se jednom uhodate sve postaje lakše i lepše.

Milena Popević, savetnica za dojenje
Izvor: dojenje.roditelj.org


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!