Dojenje i lekovi – opšti saveti

Informacije koje ćete ovdje naći ne smiju se koristiti kao zamjena za savjet ljekara. Svrha ovog teksta je da, kad sldeći put izađete iz ordinacije vašeg ljekara sa prepisanim lijekom, ni jedno pitanje ne ostane otvoreno:

 • kako lek djeluje na dijete preko mlijeka,
 • kako djeluje na dojenje (smanjuje li laktaciju, povećava…),
 • postoji li i neka druga adekvatnija terapija,
 • da li je prekid dojenja stvarno potreban,
 • da li je potrebno privremeno prekinuti dojenje,
 • da li se mora u potpunosti prekinuti dojenje,
 • koji su rizici privremenog odvikavanja za nastavak uspešnog dojenja,
 • koji su rizici, zdravstveni i emocionalni, naglog prestanka dojenja, i za majku i za dijete?

U današnje doba, za gotovo sve bolesti i stanja postoje lijekovi koji idu uz dojenje i svaki bi ljekar koji vjeruje u prednosti dojenja, a prednosti dojenja su poznate i neosporne, trebao često obnavljati svoja znanja o lijekovima i uticaju na dojenu dijecu i uložiti dodatne napore kako bi istražio i druge mogućnosti terapije za majke koje doje, ako je to neophodno.

[wp_ad_camp_1]

Šta vi kao majka možete učiniti?

Obavezno recite ljekaru da dojite i da želite nastaviti dojiti. Ponekad majke zaborave reći ili prećute ljekaru informaciju da doje, čak i zbog neprijatnosti, npr. ako je dijete starije i ljekar je već ranije savjetovao prekid dojenja. Nekad misle da bi ih ljekar sam pitao o dojenju da je to bitno. Uviek je bitno!

Čak i kod jednokratnog uzimanja lijeka, i kod lijeka koji se kupuje u slobodnoj prodaji, kod korištenja homeopatskih i biljnih lekova (biljne kapi, razni čajevi za čišćenje, smirenje i sl.), uvek je bitna informacija da dojite, jer gotovo svi lijekovi, iako u izuzetno malim količinama, ubrzo se nađu u majčinom mlijeku.

Budite otvoreni i sarađujte sa ljekarom, dojenje je vaš izbor i vaše pravo i ljekar to mora uzeti u obzir kada bira lijek za vas.

Evo i spiska pitanja za vašeg ljekara:

 • Da li je lijek neophodan?

Može li se stanje spontano povući i bez korištenja lijeka? Važno je znati da za najveći broj hroničnih bolesti postoje lijekovi koje majka po savjetu svog i djetetovog ljekara bez straha može koristiti dok doji.

 • Može li se uzimanje lijeka odložiti?

Ponekad stanje majke dopušta odgađanje terapije do prestanka dojenja ili dok dijete malo ne naraste. Koliko je dijete staro? Što je dijete mlađe, slabija mu je sposobnost razgradnje lijeka: organizam djeteta rođenog u terminu može razgraditi lijek brže od organizma prvremeno rođenog djeteta, ali sporije od starijeg dojenčeta. Koliko je dijete teško? Što je dijete teže, manje će na njega uticati lijek (doziranje lijekova za djecu najčešće se određuje po težini). Koliko često dijete sisa? Dojenče koje je isključivo dojeno dobijat će više lijeka od djeteta koje se dohranjuje adaptiranim mlijekom ili starijeg djeteta koje uz dojenje jede i ostale obroke čvrste hrane.

 • Kako lek iz majčinog mlijeka djeluje na dijete?

Prepisuje li se inače taj lijek i djeci? Obično je lijek koji se prepisuje i bebama dobar izbor i za majku koja doji. Koliko brzo se lijek razgrađuje? Može li dijete iz organizma izbaciti lijek? Neki lijekovi se talože u organizmu djeteta i mogu dostići toksičan nivo. Među lijekovima iste grupe ne apsorbuju se svi u jednakim količinama u majčino mlijeko, tražite od ljekara najsigurniji lijek za vaše dijete. Kakvo je opšte stanje djeteta, je li dijete rođeno u terminu, ima li ikakvih zdravstvenih problema, koristi li ono neke lijekove? U tom bi slučaju u izboru lijeka trebalo uključiti i lječnika koji prati dijete.

 • Kada uzimati lijek, prije ili nakon podoja?

Pošto se lijekovi izlučuju u majčino mlijeko ubrzo nakon uzimanja, jako je bitno što je moguće više povećati vremenski razmak između uzimanja lijeka i sledećeg podoja. Kod nekih lijekova vremenski razmak nije važan ali ima i onih kod kojih je brzina razgradnje velika pa je poželjno da se uzme u periodu kada dijete neće duže sisati. Dogovorite s lekarom raspored terapije koji je usklađen s dojenjem kako bi najmanje štetno djelovao na dijete.

 • Koji je za bebu najmanje štetan način uzimanja lijeka?

U majčino mleko ne izlučuje se jednako lijek uzet inhaliranjem, oralno, intravenozno ili intramuskularno. Provjerite sa ljekarom koji je način uzimanja lijeka u vašem slučaju najpogodniji i za vaše dijete.

 • Kako lijek koji majka uzima djeluje na dojenje?

Neki lijekovi smanjuju proizvodnju mleka ili utiču na hormone koji otpuštaju mlijeko, blokirajući ih, što može otežati ili onemogućiti dojenje ukoliko majka nije unaprijed upoznata s tim nuspojavama i prirodnim načinima povećanja količine mlijeka. Postoje i lijekovi koji će uticati na povećanje količine mleka pa i to trebate znati.

[wp_ad_camp_1]

Ova pitanja pomoći će ljekaru u određivanju najbolje terapije za vas i najsigurnije za vaše dijete. Zato je izuzetno važno da sve odgovore koje tražite saznate u ordinaciji vašeg ljekara. Ukoliko vam ljekar bez objašnjenja prepiše lek zbog kojeg je potrebno prekinuti s dojenjem, obratite se za mišljenje drugom ljekaru i ljekaru vašeg djeteta. Zapamtite da su prednosti dojenja za dijete i majku tako velike da s dojenjem treba prekinuti samo ako postoje dokazi da će lijek kojeg uzimate štetiti djetetu, a zamjene nema. Kad majčino stanje zahtjeva privremenu terapiju ili dijagnostičku obradu koja je nespojiva s dojenjem, probajte je unaprijed planirati kako bi izmlazanjem i adekvatnim čuvanjem mlijeka osigurali vašoj bebi potrebne količine vašeg mlijeka. Izdojeno mlijeko djetetu dajte kašičicom ili šoljicom kako upotreba flašica ne bi dodatno otežala povratak dojenju. Proizvodnju mlijeka održavajte redovnim izmlazanjem prema rasporedu sličnom onom kojim je dojilo vaše dijete. Ako je dijete sisalo na 2 sata i vi izdajajte na dva sata, maksimalno prazneći dojke, ako je sisalo dva puta na dan onda i vi ispoštujte taj ciklus i izdajajte kada bi dijete sisalo i to prazneći što bolje vaše dojke. Mlijeko izdojeno za trajanja terapije bacajte jer da je dobro za vaše dijete ne bi morali da izdajate već bi dojili.
U slučaju potrebe lečenja hemoterapijom ili zračenjem, nužno je prekinuti dojenje kako bi se majka mogla izliječiti, a lijekovi koje treba uzimati mogu štetno djelovati na dijete.

Zapamtite, bilo bi idealno koristiti što je moguće manje lijekova dok dojite. Poseban oprez potreban je kod kombinacije lijekova. Nikako ne smijete samovoljno određivati dozu lijeka koju vam je propisao ljekar.

Ni jedan liek, čak ni biljni i homeopatski, ne biste smjeli uzeti bez savjeta s vašim ili detetovim ljekarom.

Preporuka za čitanje: Prehlada, grip, virusi… i dojenje


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!