Dojenje i menstrualni ciklus – problemi sa smanjenom količinom mleka

Menstruacija i dojenje mogu biti jako povezani u smislu uticaja ciklusa na dojenje ali i ne moraju. Dok jedan određeni procenat žena svo vreme dojenja nema menstrualno krvarenje isto tako imamo i žene kod kojih se ciklus vrati jako brzo nakon porođaja. I jedno i drugo je potpuno normalno. Takođe postoje i situacije gde žena dobije krvarenje, koje prođe a zatim ga ponovo nema mesecima. Hormoni imaju jako mnogo uticaja na to. Dovoljno je da beba počne ponovo češće da sisa i eto izostanka ciklusa.

Najčešće menstrualni ciklus nema uticaj na dojenje ili se radi o sasvim blagim problemima poput nešto težeg izlaska mleka iz dojke ili bebe koja se ljuti na dojci neposredno pre same pojave krvarenja.

Ali šta raditi ako se vraćanje ciklusa poklopi sa značajnim smanjenjem količine mleka i to ne samo jednom već se ta situacija ponavlja iz meseca u mesec?

Ukoliko ste ustanovili da se ovo baš vama dešava evo jednog rešenja koje se pokazalo kao korisno većini žena koje su imale problem opadanja količine mleka u vreme ovulacije do momenta kada menstrualno krvarenje krene.

U ovom periodu dolazi do opadanja količine kalcijuma u krvi majke, a kod nekih žena se taj pad kalcijuma manifestuje kroz smanjenje količine mleka. Za njih se pokazala korisnim upotreba kombinacije kalcijuma i magnezijuma. Ova kombinacija se pokazala korisnom čak i kod grčeva izazvanih menstrualnim ciklusom kao i sa oticanjem tj zadržavanjem vode.

[wp_ad_camp_1]

Koliko uzimati?

Preporučene doze suplemenata kalcijuma i magnezijuma su: minimalna dnevna količina 500mg kalcijuma sa 250mg magnezijuma, a maksimalna dnevna doza je 1500mg kalcijuma sa 750mg magnezijuma (veća doza zna dati bolje rezultate). Kalcijum ne bi trebalo uzimati u ovoj dozi kao samostalan dodatak ali u kombinaciji sa magnezijumom ili magnezijumom i cinkom da, jer oni pomažu njegovu bolju absorbciju.

Količinu koju ćete koristiti, a da ima efekta, takođe određuje i vaša ishrana, što je bogatija mesom tj proteinima životinjskog porekla preporučena je veća doza, manje mesnih proizvoda manja je i doza koja će delovati kako očekujete. Znači ako ste vegan ili vegetarijanac slobodno koristite manju preporučenu dozu suplemenata.

Kod doza koje su veće od 500mg/250mg podelite dozu iz dva do tri puta na dan.

[wp_ad_camp_1]

Kada početi uzimanje i koliko dugo uzimati?

Počnite uzimanje dodataka oko četrnaestog dana vašeg ciklusa (računa se od prvog dana krvarenja) i koristite svakog dana do drugog dana naredne menstruacije tj kada se pojavi krvarenje drugog dana prestajete sa uzimanjem. Imate pauzu od 12 dana i ponovo krećete svakog dan da unosite dodatni kalcijum i magnezijum (eventualno cink ako je u toj kombinaciji). Naravno neće biti pogrešno da uzimate i svakog dana bez pauze.

Kod žena koje doje dešava se ili da se ciklus jako brzo vrati, maltene nakon lohija, ili da se vrati nakon par meseci ali da bude jako neredovan, ali i u trećoj varijanti da se ne javlja sve dok dete bude sisalo.
Sve tri opcije su sasvim normalne i ne trebate brinuti ni malo, naravno pod uslovom da idete redovno na ginekološke kontrole i da ako ne planirate novu trudnoću vodite računa o adekvatnoj kontracepciji bez obzira da li se ciklus vratio ili ne.

Tereza Miljković
vaša savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!