Dojenje i tetoviranje

dojenje i tetoviranje

Sve češće se u javnosti postavlja pitanje dojenja i tetoviranja.

  • Da li ove dve stvari mogu da se rade u isto vreme?
  • Da li je i koliko sigurno raditi tetovažu dok dojite?

Možda razmišljate o tetoviranju ili uklanjanju tetovaže a ne želite da prekidate dojenje. Evo odgovora na ovu temu koja će vam razjasniti neke činjenice.

dojenje i tetoviranje

Da li je sigurno raditi tetovažu doj dojim?

Tetovaže se rade unošenjem mastila u kožu (drugi i treći sloj kože). Tatoo majstori koriste ručne električne mašinice koje su snabdjevene punim iglama koje su obložene mastilom. Igle prodiru u kožu stotinama puta u jednom minutu na dubinu do par milimetara. Mastilo koje se koristi u SAD podleže FDA regulaciji, ali nije odobreno da se unosi pod kožu. Molekuli mastila koje se koristi pri tetoviranju su preveliki da bi mogli uopšte da prodru do majčinog mlijeka.

Osnovne preporuke u vezi tetoviranja se odnose i na dojilje, a to su: 

Najveći rizik koji nosi tetoviranje su lokalne infekcije kože. Do lokalne infekcije kože može doći kada se ne pridržavate preporučene njege tretiranog područja nakon tetoviranja. Njega koja se podrazumjeva je čišćenje tetovirane površine vodom i blagim sapunom, održavanje kože čistom, ne skidanje krastica kao i izbjegavanje sunčevih zraka. Tylenol se često propisuje (u SAD) kao analgetik, ako je neophodan.  Sistemske infekcije javljaju se kada se ne pridržava osnovnih pravila od strane tatu majstora, a ona uključuju bolesti poput hepatitisa, tetanusa i HIV-a.

Jako je važno da dobro osmotrite tatoo majstora i njegov lokal, da provjerite lokalne zakone i regulative… Profesionalni tatoo majstor će pratiti i sprovesti osnovne predostrožnosti poput sterilizacije mašinice, korišćenje zasebnih pakovanja boje za jednokratnu upotrebu, rukavica i igli  kao i cijele opreme koja je za jednokratnu upotrebu, kao i pranje ruku sa sapunom za dezinfekciju. Većina tattoo majstora će bez problema tetovirati ženu koja je trudna ili doji ako ne zna za taj podatak.

Preporuka je da majka sačeka da djete napuni godinu dana prije tetoviranja kako bi dala vremena svom tjelu da se u potpunosti vrati u stanje kao prije trudnoće. *

Izvor: llli.org/faq/tattoos.html

Reference:

Cadwell, K. et al. Maternal and Infant Assessment For Breastfeeding and Human Lactation. Sudbury, Massachusetts: Jones and Bartlett, 2002; 74.
Kuperman-Beade, M., Levine, V., and Asinoff, R. Laser removal of tattoos. Am J Clin Dermatol 2001; 2(1):21-25.
Martin, J. Is nipple piercing compatible with breastfeeding? J Hum Lact 2004; 20(3):319-21.
Millner, V. and Eichold, B. Body piercing and tattooing perspectives. Clin Nurse Res 2001; 10(4):424-41.
Mothers Milk Bank San Jose Donor FAQ 2004.
Newman, Jack, 2004. Personal communication.
Nice, Frank J., 2004. Personal Communication.
Wilson-Clay, B. and Hoover, K. The Breastfeeding Atlas, 2nd edition. Austin, Texas: LactNews Press, 2002; 146.

* Tereza Kiš: ovde se prije svega misli na veće tetovaže na određenim delovima tela poput stomaka, grudi, butina… koje se mijenjaju za vrijeme trudnoće kako ne bi došlo do deformiteta slike koja je tetovirana ako se previše rano uradi.

** Prema izvoru: http://www.estpresearch.org/ – Od 2011. godine upoznati smo sa činjenicom da mastilo može da sadrži nanočestice (<100 nm) tako da je u trudnoći i kod dojilja ipak prije svega potrebno na prvo mjesto staviti bezbjednost i odložiti tetoviranje do daljnjeg.

Tereza Kiš
savjetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!