Dojenje – kako izabrati dobar brushalter (grudnjak, brus…)?

kako izabrati dobar brus za dojenje

Dojke se mijenjaju više puta u toku života svake žene. Najveće promjene se naravno dešavaju u pubertetu i za vrijeme trudnoće. Baš zato je potrebno obratiti pažnju na to kakav brushalter nosite. Ukoliko se odlučite da kupujete nov brus još za vreme trudnoće, moja preporuka je da kupite onaj namjenjen mamama koje doje.

Brushalter za dojilje bi trebao biti napravljen od prirodnih materijala tako da će dobro doći i za vreme trudnoće, a kad tad poslije porođaja prijaće i vrijednim dojkama koje stvaraju mlijeko. Možda Vam neće prijati u prvim danima nakon nadolaska mlijeka dok su dojke prepunjene mlijekom i otečene, ali vrlo brzo će se sve vratiti u normalu i moći ćete ga nositi.

Kako izabrati dobar brushalter (grudnjak) za dojenje?

Grudnjaci za dojilje napravljeni su tako da imaju sa prednje strane korpice koje se otvaraju. Ukoliko birate između onih koje u potpunosti otvaraju korpicu i onih koje otvaranjem samo delimično nude dojku bebi a ostatak prekriva dojku, moja preporuka je da kupite ovaj drugi model koji će za vreme podoja dobrim delom da pridržava dojku sa svih strana.

Na šta obratiti pažnju pri kupovini?

  • Pokušajte jednom rukom da odkopčate korpicu i da je zatvorite.
  • Neka grudnjak pridržava veći dio dojke čak i kada je korpica otvorena
  • Grudnjak treba da bude odgovarajuće veličine. Preuske korpice ili šavovi tamo gde im nije mjesto mogu da prave probleme sa začepljenim kanalićima jer mleko nemože lijepo da teče kroz pritisnute kanale.
  • Izbjegavajte grudnjake sa fišbajnom (žicom) jer ona može da pritiska mliječne kanale. Ukoliko ipak želite brus sa fišbajnom (žicom) obratite pažnju na veličinu korpice i položaj žice u udnosu na dojku. Žljezdano tkivo u kom se proizvodi mlijeko ne nalazi samo u “tjelu” dojke već i ka pazušnoj jami i visoko iznad dojke.
  • Biće vam potrebno bar 3 komada. Jedan na pranju, drugi na vama i treći spremn za nošenje. Za početak kupite jedan pa ako vam model i veličina odgovaraju kupite još bar dva.
  • Korpice bi trebalo da budu od prirodnih materijala kako bi koža disala. Sintetički materijali mogu da pospješe razvoj bakterija na bradavici, pojavu gljivica (soora).

Koju veličinu izabrati?

Na prvom mjestu: Odredite pravu veličinu

Mnoge žene još uvek ne znaju da se brushalteri kupuju prema dvije veličine tj smernice za određivanje veličine koju nosite.
Mjere se:

obim tjela preko leđa ispod dojki, i obim grudi preko naistaknutijeg djela dojki. 

Prema obimu tjela/leđa grudnjaci imaju veličine od 75 do 105, a prema veličini grudi mere su označene slovima A, B, C, D, a na nekim modelima mogu se naći E i F, za izrazito velike grudi. S obzirom na to da je svaka žena drugačije građena, brushalteri su prilagođeni tim veličinama.

Da biste izračunali koji broj, tj koja veličina, brushaltera vama odgovara, a ovo sada nema veze sa trudnoćom i dojenjem, već se radi o uobičajnom mjerenju bez obzira na vaše stanje, prvo treba izmjeriti obim grudi i obim tjela tik ispod grudi. Razlika predstavlja broj vaših korpi.

TABELA 1

Razlika između obima grudi (preko dojke) i ispod grudi  Korpe
12–14 cm A
14–16 cm B
16–18 cm C
18–20 cm D
20–22 cm   E
22–24 cm    F
24–26 cm        G
26–28 cm H

TABELA 2

 Obim ispod grudi (u cm)  Broj brushaltera
63–67 65
68–72    70
73–77 75
78–82 80
83–87    85
88–92   90
93–97  95
98–102     100
103–107  105
108–112  110
113–117 115
118–122 120
123–127  125

Ukrštanjem brojeva vaših dimenzija iz ove dvije tabele saznaćete koji broj brushaltera vam odgovara.

Primjer: obim grudi je 92 cm, a obim tjela ispod grudi je 73 cm. Matematika je jasna, gledajući tabelu. Broj koji je najidealniji je 75 a slovna oznaka (92-73=19) D korpica. 75/D

Da se vratimo dojenju
  • kako izabrati dobar brus za dojenje2Za početak, za prve nedelje poslije porođaja kupite par jeftinijih komada za broj većih nego u trudnoći jer će vam najbolje pristajati i koristiti dok se ne stabilizuje količina mlijeka u dojkama.
  • Da ima podesavanje na ledjima da možete da ga prilagodite svom obimu ispod dojki. Ukoliko Vam odgovaraju srednje zakačke znači da ćete moči prilagoditi ga po potrebi.
  • Ukoliko imate veće grudi onda potražite brushalter sa dodatnom podrškom i sa širim bretelama.

Da li vam strvarno treba grudnjak?

Jedan dio majki više voli da ne nosi brushalter dok doji. Jednostavno se osjećaju bolje i slobodnije bez njega. Ovo se posebno primjećije kod majki koje imaju manje dojke. Druge majke se osjećaju najbolje noseći takozvane sportske bruseve.

Da li dojkama treba podrška brushaltera za vreme dojenja ili ne? Da li će nošenje brushaltera spriječiti da se dojke opuste?

Oblik i visina dojki se nasljeđuju i dojenje nema uticaj na to. Ako je vaše tkivo sklono opuštanju onda ni najskuplji brus neće pomoći. Dojke se jednostavno opuste vremenom i njihova visina ne zavisi od toga da li dojite bebu ili ne.  Kada završite sa dojenjem neko vrijeme će vam dojke izgledati mnogo manje i opuštenije ali posle nekog vremena će se oporaviti i vratiće im se dio čvrstoće.

Tereza Kiš
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!