Dojenje može da zaboli ali nedojenje boli takođe!

San svake majke je da vidi osmeh na svom zdravom, zadovoljnom dedetu zar ne? Baš kao ova na fotografiji… baš zato pišem sledeće redove…

Molba za medije, za žene i sve one koji daju sebi za pravo da kažu da svaka žena može da doji, da se svi problemi sa dojenjem rešavaju sa “stisni zube i izdrži”, sa “samo neka sisa i biće mleka”, koji se usuđuju da dele majke na “supermajke dojilje” i “nemajke jer ne doje”, sve one koji kažu da je dojenje lako svakome ko hoće…. da se NE mešaju u ono što ne znaju i što ne poznaju dovoljno dobro.

Da bi žena dojila uspešno, u najvećem broju slučajeva nije dovoljno samo hteti dojiti i staviti dete na dojku, već treba i znati i imati ceo SISTEM podrške koji danas NE postoji.

Zato su nam stope dojenja katastrofalne na ovom našem nasušnom Balkanu, zato imamo svako malo “ratove” majki i Majki oko toga ko je bolji ko lošiji.

Dojenje je cela oblast koju treba poznavati ako želite dojiti, dojenje je kompleksna oblast medicine koju onaj ko se usudi da kaže bilo šta na tu temu treba poznavati.

Nemojte forsirati dojenje kod drugih žena, one same znaju da li žele, mogu i da li imaju podršku ili ne. Na silu se ne može dojiti, a sve žene su osetljive u prvim mesecima nakon porođaja, sve bi one da daju sve što mogu samo da im dete bude zdravo i pravo.

[wp_ad_camp_1]

Nije greška žene, majke, kao pojedinke, što sistem ne radi, što je sa svih strana bombarduju sa direktnim i indirektnim, manje očiglednim, a najgorim, signalima da im dojenje ne ide. Da im je mleko slabo, da mleka nema dovoljno, da im je dete gladno…

Sistem ne valja i zato vas ponovo molim, ne forsirajte dojenje. Dojenju treba sistemska podrška da bude lakši izbor nego što je sada. Sada smo na ivici ponora i ne treba nikome forsiranje koje kao i sve što je na silu i što je “moraš, moraš, moraš” na kraju kao rezultat može imati i ima strašne posledice.

  • Žene, vi koje ste uspešno dojile ili dojite, ne ratujte i ne bodite oči onima koje nisu mogle, iz bilo kog razloga. Nije lako dojiti kako treba kada je svet okrenut naglavačke. Jeste, to što vama ide i što nemate veće probleme je divno i drago mi je, od srca drago ali nije svaka žena jednako jaka fizički, psihički i emocionalno. Neko može da izdrži mnogo toga, neko nema isti takav prag da istrpi i da gura dalje.
  • Žene koje niste uspele u dojenju ne mrzite i ne podrivajte dojenje izjavama “i adaptirano je dobro”. Da dobro je kada se ne ostvari dojenje kako bi trebalo. Pa niko neće dozvoliti da dete umire od gladi ali apelujem da umesto mržnje prema onima koje su uspešno dojile ili onima koje podržavaju dojenje, pronađete, ako spadate u deo ženske populacije koji ima normalne funkcionalne dojke, gde je bio problem u dojenju, šta je to što nije odrađeno kako bi nekom sledećom prilikom izbegle istu grešku. Dajte vremena sebi da se slegne sve što se izdešavalo. Dajte priliku sledećem detetu i ne samo detetu već i sebi da dojenje profunkcioniše. Nemojte stavljati tačku na dojenje.

[wp_ad_camp_1]

Žena koja fizički može da stvara mleko, a nije uspela, dojila bi da je na vreme informisana, da je na vreme podržana od strane svih: medicinskog osoblja, ne medicinskog, od rodbine, od prijatelja, od komšija, od nepoznatih ljudi… Zamislite koliko je teško uspeti ako vam treba ovako mnogo podrške onih na koje nemate uticaj.

Ne forsirajte dojenje na silu. Na silu ne može.

Žene, majke… imate mogućnost da učite, da pitate, da se posavetujete… samo pazite od koga tražite pomoć. Treba vam pomoć onoga ko ima dovoljno znanja i snage da bude tu za vas ALI da ne ugrozi ni na trenutak zdravlje vašeg deteta i vaše zdravlje.

Ja podržavam dojenje uvek, kada i gde mogu ali moja skromna podrška je mala, ni kap u moru onoga koliko nam treba.

I zato za kraj ovog teksta, da naglasim i ponovim još jednom:

Molba za medije, za žene i sve one koji daju sebi za pravo da kažu da svaka žena može da doji, da se svi problemi sa dojenjem rešavaju sa “stisni zube i izdrži”, sa “samo neka sisa i biće mleka”, za sve one koji se usuđuju da dele majke na “supermajke dojilje” i “nemajke jer ne doje”, za sve one koji kažu da je dojenje lako svakome ko hoće…. da se NE mešaju u ono što ne znaju i što ne poznaju dovoljno dobro.

Voli vas sve i poštuje, uspešno dojile ili ne,

vaša savetnica za dojenje
Tereza Kiš
urednica sajta Super beba


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!