Dojenje – najčešća pitanja

najcesca pitanja

Da li dojenje boli?
Ne. Ukoliko osećate bol znaci da ne dojite ispravno. Najcešći uzrok problema i pojave bola je loše postavljanje bebe na dojku. Pokušajte da popravite položaj bebe i nastavite sa podojem.

Pojavile su mi se ranice na bradavici. Šta da radim?
Ranice na bradavici (ragade) se javljaju kao posledica lošeg postavljanja bebe na dojku. Beba ne obuhvati veći deo areole (tamnog dela kože oko bradavice), usne su u nepravilnom položaju, sisa samu bradavicu. Na ovaj način ne sisa pravilno i ne dolazi do hrane onako lako i onoliko količinski koliko detetu treba. Da bi se zalečile ragade dovoljno je da pre svega popravite položaj kako dete stavljate na dojku i da posle svakog podoja istisnete kap svog mleka i da njime namažete bradavicu.

[wp_ad_camp_1]

Obavezno ostavite da se mleko osuši na vazduhu. Pri sledećem podoju se potrudite da beba sto jače otvori usta i da uhvati sto širi deo oko bradavice. Takođe postoje i preparati na bazi lanolina koji mogu da se kupe u apotekama i koji mogu da pomognu u bržem zarastanju ragada.

Položaji za dojenje, pravilno postavljanje bebe na dojku

Koliko dugo treba da traje jedan podoj?
Ritam hranjenja se samo po sebi menja i nije dobro ograničavati bebu u dužini sisanja. Dužina podoja zavisi i od uzrasta bebe. Kada je beba sita ona će sama ispustiti dojku iz usta.

[wp_ad_camp_1]

Da li da dam bebi da sisa iz jedne ili iz obe dojke za jedan podoj?
U prvim danima možete da dajete jednu dojku po podoju ali i obe dojke po jednom podoju da bi se lepo praznile. Kada vam nadođe mleko i beba bude bolje (jače) sisala dovoljno je da za jedan obrok nudite jednu dojku, a kod narednog sledeću. Na ovaj način će beba posisati i takozvano prednje mleko (bogatije vodom) i takozvano zadnje mleko (bogatije masnoćama).

Da li je potrebno da bebi dajem vodu (čaj, sok…)?

Ne. Ukoliko imate zdravo terminsko dete koje sisa ada i koliko želi. Sve do punih šest meseci majčino mleko zadovoljava sve bebine potrebe kako za hranom tako i za tečnošću. Prednje mleko je vodenije i ono gasi bebinu žedj, a zadnje masnije mleko joj daje sitost.

Šta je to isključivo dojenje?

najcesca pitanja
Autor slike: H. Bobić

Koliko često treba da dojim dete?
Onoliko puta koliko to traži. Bebe od vas dobijaju i hranu i vodu i nežnost. Baš zbog toga je potrebno uvek kada beba traži dojku da joj se ona i ponudi. Postoje periodi kada je beba u skoku u razvoju i tada u trajanju od nekoliko dana često traze da sisaju i to im reba omogućiti. Posle par dana će se situacija smiriti i beba će ponovo da pravi veće razmake izmedju podoja.

Koju hranu ne smem da jedem dok dojim?
U vreme laktacije mozete da jedete svu hranu koju ste jeli i za vreme trudnoće. Gledajte vašu bebu i kako se ona ponaša. Nekim bebama će smetati ako mama jede naprimer grašak, pasulj ili kupus dok drugoj bebi takva mamina ishrana neće praviti problem.

Ishrana za vreme dojenja

Kako da znam da moja beba dobija dovoljno mleka?
Ukoliko sumnjate u kolicinu mleka koju Vaša beba posisa dovoljno je da obratite pažnju na broj mokrih i ukakanih pelena u toku 24 sata. Broj od 4-6 mokrih pelena za jednokratnu upotrebu ili 6-8 pamučnih pelena je znak da beba dobija dovoljno tečnosti. Sto se tiče broja stolica u 24 sata taj broj varira od uzrasta bebe. 3-4 pražnjenja u 24 sata je pokazatelj da beba dobija dovoljno mleka. Kod starijih beba moze da dođe do mnogo ređih pražnjenja creva ali sve dok su redovno okre to ne ukazuje na manjak mleka.

Da li moja beba dobija dovoljno mleka?

Rečeno mi je da imam uvučene bradavice i da ne mogu da dojim bebu. Da li je to tačno?
Ne. Čak i sa ravnim i uvučenim bradavicama je moguće uspesno dojiti bebu. U prvim danima je potrebno bebu što pravilnije postavljati na dojku da bi pravilno stimulisala izlazak mleka. Kako vreme bude prolazilo i bradavica će izaći napolje. Nekim mamama je pomoglo korišćenje silikonskih bradavica ali se potrudite da se naučite bez njih jer kasnije možete imati probleme zbog njihove upotrebe.

Ravne i uvucene bradavice

Grudi su mi tvrde i bole me. Šta da radim?
Obavezno često a kratko izmlazajte mleko do momenta kada osetite olakšanje. Mleko će najbolje da izvuče beba. Pre izmlazanja na grudi stavite suve tople obloge da olakšaju izlazak mleka, a posle izmlazanja na dojke stavite hladnu mokru oblogu. Ukoliko su grudi prepunjene može da dodje do upale dojki (mastitis). Mastitis se ukoliko je potrebno, a o tome odlučuje lekar, leči antibioticima koji su kompatibilni sa dojenjem, mada najčešće pomažu i same obloge iz redovne podoje.

MASTITIS – začepljenje mlečnih kanala i infekcija dojke


Šta su to “skokovi u razvoju”?

Sve bebe prolaze kroz nekoliko perioda intenzivnog rasta i razvoja. U tim danima beba je nervoznija i zahtevnija. Tada dolazi do povećanog traženja podoja. Beba maltene po ceo dan trazi da sisa. Skok u razvoju traje nekoliko dana  nakon čega se beba polako vraća u normalan ritam podoja. Skokovi u razvoju se obično javljaju kada je beba stara oko: 3 nedelje, 6 nedelja, 9 nedelja, 3 meseca i 6 meseci, 9 meseci. U tim danima je potrebno dozvoliti bebi da nesmetano sisa koliko god želi jer na taj nacin ona stimuliše mamino telo da poveća proizvodnju mleka.

Skokovi u razvoju

Tereza Kiš
savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!