Dojenje posle carskog reza

dojenje posle carskog reza

Dojenje nakon carskor reza je moguće!

Princip stvaranja mlijeka u dojkama nakon carskog reza je jednak kao nakon vaginalnog porođaja. Ovdje bi mogla da stavim tačnu. Ali pošto ima toliko ubjeđenih da se nakon carskog reza ne može uspješno dojiti, da mlijeko dolazi sporije, da bebu moraju dohranjivati, hajde da se malo detaljnije o tome popriča. 

Kako nastaje majčino mleko možete detaljno pročitati ovdje: Kako nastaje majčino mleko?

Na nadolazak mlijeka nakon porođaja utiču dvije stvari: hormonski podsticaj nakon izlaska posteljice (bez obzira na način porođaja) i podsticanje stvaranja mlijeka redovnim podojima.

E tu je caka! Tu se nalazi odgovor zašto se često može čuti da “caricama” mleko nadolazi mnogo sporije i teže i da je pitanje da li će moći da doje.

Majke koje se “porode carskim rezom”, najmerno je pod navodnicima jer je carski rez operacija a ne porođaj, su najčešće bez razloga, danima odvojene od svoje bebe. Usled nedostatka redovne stimulacije podojima, a poznato je da je potrebno da beba u cijelom prvom mjesecu ima 8-12 ili više podoja u 24 sata, dolazi do nešto kasnijeg nadolaska mleka.

U zavisnosti od vrste, izbora lijeka i količine (doze) anestezije koja je primenjena za vreme operacije majka može da doji bebu:

  • u operacionoj sali (uz spinalnu ili epiduralnu anesteziju) ili
  • tek u sobi.

Ukoliko je operacija rađena u totalnoj (opštoj) anesteziji majka će biti ošamućena i pospana neko vrijeme poslije operacije. Podoji su mogući od onog trenutka kada majka oseća da anestezija počinje da popusta. U to vreme količina anestetika koja se nalazi u majčinom tijelu ne bi trebalo da ima bilo kakav uticaj na bebu. To znači da ako se majka brzo razbudi, a to zavisi najviše od pomenutog izbora anestetika i doze koju dobije u toku operacije, ona može da krene sa dojenjem. 

Pokušajte da postignete dogovor sa doktorom oko toga da se bebi ne daje adaptirano mleko već da vam se redovno donosi na podoj. Da sa lekarom odnosno doktorom, jer nažalost neke od sestara u porodilištima (svaka čast izuzecima) rade kako im je lakše, a lakše je bebi dati flašicu nego pomoći oko uspostavljanja dojenja, a doktor (pedijatar ili neonatolog) bi trebao da vodi računa o tome da vaša beba dobija najbolje moguće, a to je vaše mlijeko.

[wp_ad_camp_1]

Lijekovi (antibiotici, analgetici…) koji se koriste u porodilištu bi trebalo da su uvek kompatibilni sa dojenjem tako da možete da se opustite i dojite bebu od prvog dana. Izuzetni su slučajevi kada majka mora da prima posebnu terapiju uz koju se ne preporučuje dojenje. Čak i tada je moguće bebu hraniti mlekom druge majke dok traje terapija, ako se radi o akutnom problemu tj majka će biti bez te terapije za dan dva tri… Samo u slučajevima kada je opravdano da majka ne može dojiti svoje dete tada se ili privremeno ili za stalno koristi adaptirano mleko, a u zavisnosti naravno od toga kakva je terapija u pitanju i koliko će biti potrebno da se dobija bira se da li je to privremeno davanje ili će beba jednostavno da odrasta na adaptiranom mlijeku. 

PS. Nemojte da vas začudi što se bol u donjem delu stomaka nakon izvedenog carskog reza pojačava za vrijeme podoja, to je normalna pojava jer se materica za vrijeme podoja grči i vraća u svoju staru veličinu koju je imala prije trudnoće. Isto ovo bi vas čekalo i da ste se porodile prirodnim putem samo bi bol bio blaži jer kod prirodnog porođaja nema reza na materici koji je glavni uzrok bola. Za vreme podoja zbog kontrakcija pojačaće se i izbacivanje sukrvice iz vagine. Sve je to normalan proces posle porođaja.

U prvih nekoliko dana u vašim dojkama se nalazi kolostrum. To je prvo mlijeko koje beba dobija sisanjem, a ono je jako važno za bebin razvoj jer u sebi sadrži jako veliku količinu antitijela, zaštitnih faktora za bebu. Zbog svog bogatstva u antitijelima koji štite bebu kolostrum je poznat i pod nazivom “prva vakcina”. Količinski ga nema mnogo ali ga ima DOVOLJNO za bebu koja je redovno na dojkama. Radi se o maloj ali izuzetno važnoj količini. Baš zbog toga dojite uvek kada možete da bi ga beba izvukla.

Ova mala količina pre nadolaženja mlijeka je takođe velika prednost i za bebu i za mamu jer se i beba i mama uče kako da se nameste za podoj kako da beba lijepo obuhvati dojku ustima da bi se izbegle ranice na bradavicama zbog nepravilnog položaja. Sve se to vježba i uči dan, dva, tri ili koliko je već potrebno tijelu da pokrene proizvodnju prelaznog mlijeka koje će beba dobijati u prvim danima i nedeljama dok ne krene takozvano zrelo mleko.

Zašto beba nije gladna ako redovno sisa, a kolostruma ima malo količinski za podoj, biće vam jasnije kada vidite koliki je kapacitet bebinog stomačića u prvim danima: Koliki je kapacitet stomaka bebe u prvih mesec dana?

Položaji za dojenje

Eksperimentišite sa položajima dok ne nađete onaj u kom vam je udobno, a da je beba pravilno postavljena na dojku. Nije jednostavno namestiti se za podoj kada imate bolove od reza i još uz to infuziju prikačenu u ruku ali znajte da je dojenje moguće.

(Ja sam prosla kroz 3 carska reza. Moje iskustvo je sledece: Posle prvog carskog sam dojila maltene svo vrijeme svoju bebu ležeći, čak i kasnije kada je bio velika beba. Jednostavno mi je tako bilo najudobnije, osim kada smo bili tamo gde kreveta nije bilo onda bi se snalazili sjedeći. Drugo i treće dete sam dojila ležeci samo prva dva dana po operaciji, a posle toga uglavnom sjedeći. Jeste da je boljelo dosta dok se ne postavim u sjedeći polozaj ali čim bi sjela sve bi bilo sasvim zadovoljavajuće.)

[wp_ad_camp_1]

Znam da je to jako teško ostvariti ali pokušajte da insistirate na pomoći u porodilištu da vam pomognu da se namestite i da vam prinesu bebu. Imate pravo na njihovu pomoć! To NIJE traženje usluge. Nemojte dozvoliti sebi da trpite vi ili beba zbog nečijeg pretrpanog rasporeda ili jednostavno zlovolje.

Dužina boravka u porodilištu

Uobičajno vreme koje majka i beba ostaju u bolnici posle carskog reza je 4-7 dana. Ukoliko su i beba i mama dobrog zdravstvenog stanja nema razloga da ostaju duže od ovoga.

A kod kuće…?

Ono sto je jako bitno je da osigurate svaku moguću pomoć kod kuće. Biće vam potrebna pomoć oko svakodnevnih KUĆNIH poslova. Kuvanje, pospremanje, čišćenje… Vrijeme poslije porođaja je VAŠE vrijeme koje MORATE da provodite sa vašom bebom, a ne sa šerpama i loncima.

Pripremila: Tereza Kiš
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!