Dojenje, seksualnost i kontracepcija

dojenje i seksualnost

dojenje i seksualnost

Dojenje i seksualnost

Iako su istraživanja u ovoj oblasti oskudna mnogo žena izražava slabiju seksulanu želju u vreme posle porođaja. Postoji više razloga za to.

  • Briga o novorođenčetu je fizički jako zahtevan posao non stop koliko danju tako i u neprospavanim noćima. Trošenje tolike količine snage moze da dovede do jako velike napetosti i iscrpljenosti.
  • Intenzivno osećanje ljubavi i jedinstva sa bebom može da iscrpi svu ženinu emocionalnu snagu. Sasvim je prirodno da je u prvim nedeljama bebinog rođenja odnos izmedju majke i bebe poseban i da isključuje sve druge osobe.
  • Odnos majke i bebinog oca u ovo vreme prolazi kroz period velikog prilagođavanja na novonastalu situaciju u kući koju je unela njihova beba.

Dok je kod jedne grupe žena njihova želja smanjena kod druge je povećana. One se osećaju ispunjenijim i spremnijim na sam taj čin.

Dojenje i seksualni odnos

Nizak nivo estrogena koji se povezuje sa dojenjem može da bude uzrok suvoće vagine. Ukoliko imate ovakav problem pokušajte da predigra traje nešto duže ili probajte da koristite neki od lubrikanata (gel za vlaženje intimne zone) koji mogu da se kupe u apotekama.

[wp_ad_camp_1]

Hormonske promene do kojih dolazi u toku seksualnog odnosa mogu kod žene da stimulišu i refleks ispuštanja mleka. Da bi se ovo izbeglo pokušajte da pre samog čina podojite bebu ili da izmuzete određenu kolicinu mleka jer ako grudi nisu pune manja je šansa da mleko krene da curi. Ukoliko se ovako nešto desi zgodno je pri ruci imati peškiric ili pamučnu pelenu. 

Ne postoje prepreke da žena koja doji bebu ima redovne izlive nežnosti sa svojim partnerom kao i seksualne odnose. I pored toga različite kulture imaju različit odnos prema dojenju i seksualnim odnosima.

Prilagođavanje novonastaloj situaciji kao par

Ukoliko imate problema sa smanjenom željom za seksualnim odnosom potrebno je da razgovarate sa vašim partnerom o vašim osećanjima kao i o njegovim.

Ukoliko je nedeljama i/ili mesecima važnost seksualnog odnosa na niskom nivou u odnosu na druge stvari koje vas preokupraju, vaš partner se može osećati zapostavljenim i zbunjenim. Briga o bebi uključuje jako mnogo vremena, tu su i neprospavane noći, umor i na kraju nezainteresovanost za seks. To su uglasvnom razlozi zašto se period rađanja smatra za nejstresniji period u životu jednog para.

U toku ovih velikih promena i prilagođavanja jako je bitno da se održi jasan nivo komunikacije. Uvek kada dođe do najmanjeg problema potrebno je da razgovarate i pokušate svaki problem da rešite dok je jos mali i u začetku. Bebinom tati je potrebno da zna da nedostatak seksualne želje kod vas ne znači i nedostatak osećanja prema njemu i/ili njegovo odbacivanje kao muškarca, već je nuspojava postporođajnog perioda. Vi ćete se sa druge strane osećati bolje ukoliko znate da on ne insistira na davanju onoga na šta još uvek niste spremni već da ćete zajednički raditi na drugim stvarima koje će produbiti i obogatiti vaš odnos.

Dva zajednička izazova za sve parove su pronalaženje mesta i vremena za vođenje ljubavi i pronalaženje vremena koje će biti odvojeno samo za vas kao par.

Veruje se da između vas i bebe, pogotovo one koja se doji, postoji fizička veza koja prouzrokuje povezanost do te mere da se često beba budi u trenutcima kada majka doživljava veliko emocije pa i u vreme orgazma. Ova vrsta „radara“ funkcioniše samo dok je beba jako mala. Ova vrsta intenzivnog odnosa i povezanosti sa vama se vremenom, kako beba raste i postaje manje zavisna od vas, smanjuje. …

Pokušajte ukoliko imate problem sa seksualnom željom da vaš odnos podignete na drugi nivo. Romantičnom večerom, izlaskom, zajedničkim gledanjem romantičnog filma…

Bilo bi dobro da dozvolite vašem partneru da učestvuje aktivno u svakodnevnom životu. Pomoć u kućcim poslovima, oko bebe…

[wp_ad_camp_1]

Dojenje, plodnost i kontracepcija

Dojenje najčešće odlaže povratak plodnosti nakon porođaja.

Oduvek je poznato da dojenje ima uticaja na vraćanje mogućnosti začeća posle porođaja. U kulturama u kojima je uobičajno da se beba doji duže od godinu dana, bez upotrebe drugih kontracepciskih sredstava, priroda je udesila da se bebe rađaju u razmaku od dve do tri godine.

Kontraceptivni efekat dojenja u nerazvijenim zemljama ima efekat odlaganja rađanja nove bebe sve dok je bebi potrebna majka radi njenog opstanka.

Česti i efikasni podoji daju signal vašem telu da ne pokreće ovulaciju.

Najvažnija stavka, da bi se dojenje smatralo vrstom kontracepcije, su česti podoji. Da bi dojenje uticalo na odlaganje ovulacije jajne ćelije potrebno je da beba bude ISKLJUČIVO dojena, da joj ne dajete drugu vrstu hrane ili pića, da bude dojena danju i noću i da sve svoje potrebe za sisanjem zadovoljava na vašim dojkama. (bez davanja cucli varalica i sl.) Davanje bebi bilo koje vrste hrane produžava periode izmedju dva podoja i samim tim daje signal vašem telu da može da počne da vraća vašu plodnost.


Majke koje doje svoje bebe bez ograničenja (danju i noću) generalno nemaju menstrualni ciklus mesecima.

Ukoliko se razmak između noćnih podoja produži na šest sati to je dovoljno dugo da utiče na hormonski status majke i da telo počne sa plodnošću.

Na sam povratak menstrualnog ciklusa kod nekih žena utiče i njihov metabolizam. Dok se kod većine majki koje su isključivo dojile bebu menstruacija vraća posle nekih šest meseci, ima i mama kod kojih iako su počele sa davanjem čvrste hrane svojim bebama i/ili koriste cuclu varalicu, ciklus javi tek oko bebinog prvog rođendana.

Komentar: U današnje vreme postoji jako mnogo vidova kontracepcije koji su sigurniji od kontracepcije koju razvija dojenje tako da je mnogo sigurnije porazgovarati sa svojim ginekologom o najboljem i najadekvatnijem kontraceptivnom sredstvu nego se osloniti na prirodu. Dojenje je kompatibilno sa više vrsta kontraceptivnih sredstava tako da je moguće nastaviti dojenje uz njih.

U današnje vreme izbor kontraceptivnih sredstava je šarolik i zato je potrebno dobro razmisliti i prilagoditi sebi i svom načinu života baš onu vrstu kontracepcije koja je najkomotnija i za mamu i za bebu.

Hormonska (oralna) kontracepcija može da ima uticaj na količinu mleka kod mame dok većina fizickih kontraceptivnih sredstava (prezervativi, spirale, dijafragme, pene…) nemaju uticaj na proizvodnju mleka. Kombinovani oralni kontraceptivi (pilule koje u sebi sadrže estroge i progesteron) nisu preporučljivi.

U danasenje vreme postoji i takozvana hormonska spirala (Mirena) koja nije kontrandikovana kod dojilja. Vise o njoj mozete da procitate ovde: http://www.mirena-us.com/ 

Razmišljajte na vreme!

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!