Dojenje za tate

tate i dojenje 1

Naravno da tate ne doje, jednako kao što anatomski nisu u mogućnosti da zatrudne i rode dete, ali postoji mnogo toga što oni mogu da urade da pomognu i dojenje i porođaj zar ne?

Za većinu majki mišljenje njihovog partnera igra jako veliku ulogu u donošenju odluke o tome da li će dojiti ili će se opredeliti za flašicu. Iz tog razloga jako je važno da i budući očevi shvate i prihvate značaj dojenja za njihovo zajedničko dete.

Očevi mogu takođe da se edukuju o značaju dojenja i o tom šta se sve može očekivati kada se žena porodi, pa i kako da pomognu kada se nađe na problem ili nedoumicu.

[wp_ad_camp_1]

Ako su svesni svih dobrobiti dojenja tada će lakše podržati svoju partnerku kada naiđe na prepreke. Dobar način da se oboje pripreme za dojenje je prirustvovanje školici dojenja za trudnice i buduće tate.

tate i dojenje 2

Postoji tako mnogo načina da se tate i bebe povežu, a da to nije jako rizično davanje flašice kojoj se pribegava kao jedinom načinu povezivanja sa detetom. Iako dete u svojim prvim mesecima jako često sisa, tj hrani se, hranjenje nije jedina veza sa bebom.

Očevi mogu na primer:

  • kupati bebu,
  • menjati pelene,
  • nositi se,
  • maziti,
  • šetati,
  • masirati malena leđa,
  • uspavljivatei se zajedno…

Bebe obožavaju kontakt koža na kožu, iskoristite to.

[wp_ad_camp_1]

Većina očeva voli da nosi svoju bebu pa iskoristite priliku da stavite svoje dete u maramu za nošenje deteta. Ako ne želite da nosite onda sednite i zavalite se u omiljenu fotelju, a bebu stavite na sebe okrenutu stomakom ka vama…
Neće se ni jedna žena naljutiti ako je malo razmaze… spremanjem ručka, sendviča, čaja… Majke često zaborave na sebe brinući o detetu.
Šta još mogu očevi da rade a da pomaže dojenje?
Mogu jednostavno da se javljaju na telefon, da dočekaju goste, da vode računa o starijem detetu… Mnogo toga što će pomoći majci da se posveti dojenju jer je ono jako zahtevno u prvim nedeljama.
Iako uloga oca u dojenju neće nikada biti ista kao majčina ono što pravi razliku je očeva podrška i pomoć da njihovo zajedničko dete dobije najbolje moguće iskustvo vezano za dojenje sa što manje stresa i nervoze jer je bez te podrške dojenje mnogo teže. Budite podrška kakva je potrebna.

Tereza Miljković
vaša savetnica za dojenje


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!