Domperidone – lek koji se koristi za povećanje količine mleka

Uvod: Tekst koji sledi je prevod originalnog teksta kojeg je napisao i objavio dr Jack Newman, pedijatar stručnjak za oblast dojenja koji živi i radi u Kanadi. On ovaj lek koristi jako dugo kao pomoćno sredstvo u povećanju količine mleka kod određenog broja majki.
Nemojte koristiti ovaj lek, kao ni bilo koji drugi, na svoju ruku već isključivo u saradnji sa svojim doktorom koji će pratiti uticaj leka na vas i na laktaciju. 

Tekst dr Džeka Njumana:

Domperidone (Motilium™) je lek koji indirektno utiče, kroz svoju nuspojavu, na povećanje laktacije (stvaranje više mleka), najverovatnije uticanjem na hipofizu kako bi povećala količinu hormona prolaktina u telu pacijenta.

Prolaktin je hormon koji stimuliše ćelije u dojkama da stvaraju mleko. Dompeidone indirektno utiče na povećanje količine prolaktina, utičući na dopamin, čiji je zadatak da smanuje količinu prolaktina koju podstiče hipofiza.

Domperidone se generalno koristi za poremećaje u gastrointestinalnom traktu (želudac) i ne koristi se u Kanadi za povećanje laktacije. Ovo ne znači da on ne može da se propiše pacijentkinji za ovu namenu, već samo da proizvođač nije naveo da se za to može koristiti. Ipak postoji više istraživanja koja ukazuju na to da on utiče na povećanje količine mleka i da je relativno siguran lek. Koristi se više godina unazad u terapiji kod male dece koja bljuckaju i gube na težini zbog tog bljuckanja ali je pre nekoliko godina zamenjen sa Cisapridom (Prepulsid™) (Cisapride je povučen sa tržišta jer može da prouzrokuje ozbiljna oštećenja srca). Domperidone ne spada u istu porodicu lekova kao Cisapride.

Još jedan stariji lek je Metoclopramide (Maxeran™, Reglan™) On je takođe poznat po uticaju na povećanje količine mleka ali ima dosta neželjenih dejstava zbog kojih je neprihvatljiv za većinu majki (neke od nuspojava su umor, razdražljivost, depresija). Domperidone ima mnogo manje neželjenih dejstava jer nema velikog uticaja na moždano tkivo (ne prolazi kroz barijeru krv-mozak).

U Junu 2004. Federalna uprava za lekove (FDA – Federal Drug Administration) u SAD izdala je obaveštenje protiv upotrebe Domperidone-a zbog mogućih neželjenih reakcija na srce pacijenata. Ovaj nerećni korak je urađen bez uzimanja u obzir činjenice da je do problema sa srcem došlo samo kod intravenozne primene leka kod ionako već jako bolesnih osoba. Za svo vreme koliko sam koristio Domperidone kod mnogo majki dojilja nisam čuo ni za jedan primer da je došlo do bilo kog kardiološkog problema koji bi definitivno mogao da se poveže sa lekom Domperidone-om.

Uz to Federalna uprava za lekove nema ovlašćenja izvan SAD-a, pa čak i u Sjedinjenim Američkim Državama apoteke koje nisu regulisane od strane FDA nastavljaju da dostavljaju pacijentima lek Domperidone.

Kada se Domperidone opravdano može koristiti?

Domperidone nikada ne bi smeo da bude prvi izbor u rešavanju problema sa dojenjem. Domperidone nije rešenje za sve probleme. Trebalo bi ga koristiti jedino u kombinaciji sa ispravljanjem svih mogućih grešaka i faktora koji mogu da dovedu do smanjenja količine mleka.

Šta se može preuzeti pre upotrebe leka?

 • Praktikujte što više kontakta koža na kožu sa svojom bebom za vreme i između podoja.
 • Popravite položaj bebinih usta na dojci kako bi dete dobijalo što više mleka iz majčine dojke. Nekada samo popravljanje položaja može biti više nego dovoljno da se stanje popravi sa situacije “nemam dovoljno mleka” na “imam mnogo mleka”.
 • Primenjujte kompresije dojke za vreme podoja
 • Ukoliko ste na isključivom dojenju probajte da izdajate nakon podoja. Par minuta ručnog izdajanja posle podoja može biti efikasno u povećanju količine mleka. Neke žene preferiraju upotrebu električnih pumpica za izdajanje i koriste ih 10-15 minuta posle podoja – ovo može da bude efikasno za neke žene, a za druge nimalo. Uradite onoliko koliko možete. Majka koju iscrpljuju izdajanja teško da će postići željeno. I da, nije neophodno da izdajate ako će vam izdajanje biti opterećenje pa da zbog izdajanja na kraju želite da odustanete od celog procesa.
 • Popravite podoje, prestanite da koristite cucle varalice ili veštačke bradavice.

[wp_ad_camp_1]

Korišćenje Domperidona za povećanje količine mleka:

Domperidon dejstvuje najbolje u sledećim uslovima:
 • Često se dešava da majke, koje izdajaju mleko za hospitalizovanu ili prevremeno rođenu bebu, primete pad u količini izdojenog mleka negde oko 4.-5. nedelje nakoon porođaja. Mogućih razloga za ovo ima jako mnogo (izostanak dovoljnog broja podoja, bez prave kengur nege itd) tada Domperidone značajno može uticati na povećanje količine mleka.
 • Kod majki kod kojih se smanjii količina mleka usled korišćenja hormonske kontracepcije. Izbegavajte korišćenje pilula koje u sebi imaju estrogen, pa čak i progesteronske pilule ili hormonske spirale poput Mirene, sve dok dojite.
Domperidone i dalje ima dejstvo ali manje značajno kada:
 • Majka izdaja za bolesno ili prevremeno rođeno dete, a nije uspstavila potpunu laktaciju
 • Kod majki koje pokušavaju da razviju punu laktaciju nakon usvajanja deteta
 • Kod majki koje pokušavaju da vrate dete sa adaptiranog mleka na dojenje

Neželjena dejstva Domperidonea:

Kao što je slučaj sa svim lekovima, uvek su moguće neželjene pojave, i dosta njh je prijavljeno (u navodima se upisuju svi prijavljeni simptomi ali to ne znači da su simptomi direktno vezani za upotrebu leka kojeg pacijent koristi). Ne postoji tako nešto kao 100% siguran lek. Ipak naše kliničko iskustvo nam kaže da su neželjena dejstva kod majki izuzetno retka, osim “neželjenog dejstva” koje dovodi do povećanja količine mleka.

Neke od pojava koje su majke koje su koristile lek prijavile (veoma retko) su:

 • Glavobolja koja se povlači nakon nekoliko dana ili nakon smanjenja doze (verovatno i najčešćea neželjena pojava)
 • Stomačni grčevi
 • Suvoća usta
 • Poremećaj menstrualnog krvarenja, obično ih zaustavlja, ali je moguće i tačkasto krvarenje. Kod dojilja je moguće da dođe do višemesečnog izostanka menstruacije dok se doji.
 • Svega nekoliko slučajeva majki koje su koristile lek duže vreme, obično duže od godinu dana, se žalilo na pojavu anksioznosti, pospanosti, gubitak apetita i ostale simptome, nakon naglog prestanka uzimanja leka.

Količina leka koja dospeva u mleko je toliko mala da se ne očekuju nikakve reakcije kod bebe. Majke nama nisu ni nakon više godina upotrebe ovog leka prijavile ni jedan simptom, bar ne od onih koji se mogu definitivno povezati sa upotrebom leka Domperidone. Naravno količina leka koja dođe do bebe preko podoja je mnogostruko manja nego da dete direktno uzima lek protiv bljuckanja. Podsetite se da se ovaj lek daje i direktno bebama koje imaju problema sa refluksom.

[wp_ad_camp_1]

Da li postoje dalekosežne posledice uzimanja ovog leka?

Proizvođač izjavljuje da je kod hronične upotrebe leka primećen porast broja tumora dojke kod testiranih glodara.  Literatura takođe kaže da to nije dokumentovano do sada kod ljudi. Da napomenemo da se kod testiranja najčešće koriste jako velike doze u dužem vremenskom intervalu, praktično ceo životni vek životinje koja se koristi za testiranje uicaja leka. Takođe napominjemo da i ne dojenje utiče na povećanje rizika od pojave tumora dojke, a taj rizik se smanjuje produžavanjem dojenja. Takođe u Kanadi se Domperidone koristi kao lek za “stvaranje mleka” već više od 20 godina.

Upotreba Domperidona:

Generalno počinje se sa dozom od 30mg (tri tablete od po 10mg) 3 puta na dan. U nekim situacijama doza se povećava na 40mg, 4 puta na dan. Uputstva koja idu uz lek često preporučuju da se lek uzima 30 minuta pre jela ali to se preporučuje u slučaju korišćenja zbog netolerancije probavnog trakta. Ali tačno je i da će se bolje apsorbovati kada se uzme na prazan stomak. Možete ga uzimati na svakih 8 sati, ukoliko vam je tako zgodno. Nema potrebe da se budite radi uzimanja jer odlaganje pomeranjem vremena neće smanjiti dejstvo. Većina majki ga koristi u u periodu od 3-8 nedelja ali nekada je potrebno i duže uzimanje. Osobe koje ga koriste radi probavnih smetnji često ga koriste godinama.

Kada krenete sa uzimanjem leka najčešće je potrebno da ga uzimate bar tri četiri dana dok primetite efekat, ali neke žene su primetile razliku tek nakon 4 ili više nedelja uzimanja. Poželjno je da se da prilika leku u trajanju od minimum 4 nedelje, još bolje 6 nedelja pre nego što se donese zaključak da li deluje ili ne.

Izvor: https://www.breastfeedinginc.ca/informations/domperidone-getting-started/

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!