Dopustite im da pokažu ljubomoru

 Izvor: bliconline
Kako da pomognete starijem detetu da prihvati prinovu u porodici

Dopustite im da  pokažu ljubomoru

Prinova u porodici u kojoj već postoji jedno dete sobom donosi velike promene. Starije dete primećuje da iznenada više nije u centru pažnje. Psiholozi ovu pojavu nazivaju „šokom zbog skidanja s trona“. Taj šok je razlog zašto starije dete počinje da se ponaša kao beba, to jest traži da sisa, piški u krevet i ispoljava psihosomatske smetnje kao što su bolovi u stomaku i nesanica, a ponekad se i agresivno ponaša.

Priprema

Za prvenče prvo vreme s novopridošlim članom porodice predstavlja veliko opterećenje. Zato je veoma važno da ga na vreme pripremite na dolazak prinove. Pitajte ga šta misli koje bi mesto bilo pogodno za krevetac, kako da ukrasite bebinu sobu i povedite ga na ultrazvučni pregled. Za njega će svakako biti zanimljivo da čuje i vidi kako kuca bebino srce. Važno je da mališan od početka bude upoznat s novonastalom situacijom i da bude uključen u pripreme za dolazak prinove. Poklon koji će dobiti prilikom izlaska majke iz bolnice takođe može biti od koristi (npr. lutka koju će devojčica prepovijati kada i vi menjate pelene njenom bratu).

Poseban odnos između braće i sestara razvija se postepeno, a roditelji to mogu da osete i vide. Način na koji dete gleda i dodiruje bebu, smeje se ili plače s njom mnogo toga otkriva o njegovom odnosu prema njoj. Učvršćivanju veze između starijeg i mlađeg deteta doprinećete tako što ćete starijem poveriti manje dužnosti u vezi s bratom ili sestrom. Zamolite ga da vam pomogne da prepovijete bebu, da je nahranite iz flašice ili da vam doda vlažne maramice. Tako ćete doprineti da se kod vašeg prvenčeta razvije osećanje lične vrednosti.
Kada mlađe dete napuni tri godine, veza između njega i starijeg brata ili sestre je već prilično formirana. Starija deca često preuzimaju ulogu roditelja i posle izvesnog vremena između dece se rađa osećanje da mogu da se oslone jedno na drugo.

Lakše je udvoje
Koje prednosti imaju deca koja imaju brata ili sestru u odnosu na jedince? Ona se svađaju i mire i pri tom uče da traže oproštaj. Često poklanjaju jedno drugom stvari u znak pomirenja. Ona su praktično primorana da se ponovo zbliže, zato što žive na ograničenom prostoru i zato što vezanost za porodicu preovlađuje.
Ovakva deca su odlično pripremljena za kasniji život jer s vremenom shvataju da svađa često predstavlja gubljenje vremena. Osim toga, postaju svesna da se može živeti i s kompromisima (bolje kompromis od poraza), ali i uče kako da se nametnu. Ako su različitih polova, ona upoznaju suprotan pol i način na koji reaguju njegovi pripadnici.

Suparništvo
Roditelji, međutim, ne smeju da zaborave da iza svađa uglavnom stoji suparništvo, što znači da svako od dece želi da bude mamin i tatin ljubimac. Zato je veoma važno da njihovim upoređivanjem ne podstičete prirodni rivalitet. Prvo dete je jače, ali i ono drugo ima svojih kvaliteta, a razlikuju se i po svojim slabostima. Svako dete je jedinka za sebe i zato treba da ga hvalite i ističite njegove individualne prednosti. Nijedno dete ne smete da razmazite. Naučnici su zaključili da su srednja deca (tzv. „deca u sendviču“) suočena sa najviše problema. Ona dobijaju manje pažnje od prvorođene dece jer su roditelji već jednom proživeli iskustvo podizanja deteta, a s druge strane, tu je i treće dete, mezimče. Izuzetno je važno preduprediti situaciju u kojoj će se srednje dete osećati zapostavljenim!

Otvorena i skrivena ljubomora

U svakom slučaju, bolje je kada dete otvoreno ispoljava ljubomoru. Psiholozi su ustanovili da se kod neke dece ljubomora manifestuje kroz bolesti (kašalj, osip). Piškenje u gaće, uništavanje igračaka i akcije samouništenja (grickanje noktiju, čupanje kose) takođe su neki od simptoma ljubomore. Mržnju prema bratu ili sestri zato što su mu oduzeli mamu i tatu, usmeravaju prema samima sebi. Potisnuta ljubomora se javlja u obliku inaćenja ili nametljivosti. Često se dešava da deca koja su naizgled pažljiva prema mlađem bratu ili sestri kreću u akciju kada ih niko ne vidi. Tada izazivaju, štipaju ili udaraju bebu. Kako da rešite ovaj problem? Stavite mališanu do znanja da svu decu podjednako volite i da to što je došla beba nipošto ne znači da njega volite manje. Ne zaboravite da je prvorođenom detetu povremeno potrebna nepodeljena pažnja i jednog i drugog roditelja. Jednom, recimo, majka može da ga odvede na bazen, a otac u zoološki vrt.

Šta da uradite ako se deca svađaju
Imajte na umu da su deca sposobna da okončaju svađu koju su započela. Dok se svađaju, ona uče da procenjuju granice – kako svoje tako i onog drugog. Roditelji su, u većini slučajeva, loše sudije jer nemaju pojma o čemu se radi, niti ko je kriv, to jest ne raspolažu dovoljnom količinom informacijama da bi pravilno procenili situaciju. Umešajte se samo ako ste i vi lično pogođeni, na primer – ako preti opasnost da strada vaš porcelan, ako jedno od dece svesno provocira u vašem prisustvu ili ako svađa eskalira do te mere da postoji opasnost od povreda. Pre nego što do svađe uopšte dođe upoznajte decu sa posledicama kršenja određenih pravila. Ako dečak namerno slomi devojčicinu olovku, moraće da joj da svoju i sl.
Prvo odvajanje braće i sestara dešava se kada jedno krene u školu, dok drugo još ide u obdanište. Tada se deca nalaze u procepu između radosti i tuge. Ponosna su što idu u školu, ali tužna što moraju da napuste brata ili sestru. Ovo je, međutim, važan korak koji omogućava da se dete razvije u samostalnu ličnost. Deca se odvajaju i od braće i sestara, i od roditelja. U pubertetu se dešava da im se putevi potpuno razdvoje, ali kada taj period prođe, uglavnom se vraćaju jedno drugom. Ljubav prema bratu ili sestri jeste duboko osećanje koje traje možda najduže u životu.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!