Drugi kongres babica Srbije iz mog ugla

Drugi kongres babica Srbije

Da li sasvim slučajno ili ne, potpuno je svejedno, ali samo dan nakon održanog Festivala dojenja u Beogradu bila sam u prilici da cela dva dana posvetim, kao gost, Drugom kongresu babica Srbije, koji je organizovan u okviru kontinuirane medicinske edukacije i akreditovan Odlukom Zdravstvenog saveta Srbije.

Do sada nisam bila u prilici da uživo prisustvujem jednom ovakvom kongresu ali kada sam dobila poziv za njega zaintrigirale su me teme. Moje dosadašnje iskustvo se svodilo u najvećem broju slučajeva na prisustvo konferencijama i webinarima putem interneta ali to jednostavno nije isto što i biti uživo prisutan, celim svojim bićem, ne samo predavanju već i onim malim pauzama za kafu kada se stvaraju poznanstva, kada se razmenjuju žive reči i kada se stiče prilika da se porazgovara o predhodno odslušanim temama.

Ipak su babice te koje su u prvom kontaktu sa porodiljom, koje su prisutne u njihovoj neposrednoj blizini u danima nakon porođaja i koje sigurno imaju šta da kažu i prenesu svima nama koji smo došli da ih saslušamo.

Predavanja su bila bazirana na prikazima slučajeva, iskustvima iz prakse, sa terena, opisima kako su se pojedini slučajevi obrađivali, toku i razvoju događanja, te zaključcima u smislu šta se još moglo učiniti za bolji ishod. Savršeno.

dr Olga Stanojlović

Deo koji je mene najviše interesovao, a verujte da me iz ovog dela medicine SVE interesuje, je ipak dojenje. Od strane naših predavača na temu dojenja moram izdvojiti odličan prikaz BFHI od strane dr Olge Stanojlović. Njena tema je konkretno bilo predavanje: Značaj i uloga babice u sprovođenju Baby friendly programa. Teoretski je sve savršeno pojašnjeno, još samo da dočekamo da se sve to sprovede u praksi.

[wp_ad_camp_1]

Sobzirom na međunarodni karakter kongresa, pored predstavnika iz Srbije, oni koji su ostali do kraja kongresa mogli su da čuju odlične primere iz prakse vezane za podršku dojenju iz Slovenije i BiH. Nadam se da ćemo i mi moći da se pohvalimo na nekom narednom kongresu našim rezultatima i podrškom majkama da uspešno započnu dojenje i još važnije da ga uspešno sprovode sve dok to one i deca žele.

Po čemu ću ja pamtiti ovaj kongres: pre svega po tome što sam bila u prilici da ispratim uživo ovaj kongres, zatim po ljubaznost domaćina, stručnosti predavača, malo nespremnosti sa stanovišta dela slušalaca da se prihvate neke novine poput predstavljanja rada dula kao dela porođaja i susreta koji se desio u poslednjih pola sata Kongresa sa jednom divnom babicom Zoricom sa kojom sam davno bila u kontaktu preko FB i sa dragom koleginicom Rusmirom iz Mostara o kojoj sam do sada bila u prilici samo najbolje da čujem, kao ženi koja se jako trudi da pomogne ženama da uspešno doje.

 

Drage organizatorke Drugog kongresa babica Srbije samo napred, odlično radite svoj posao! Nadam se da se vidimo na narednom kongresu.

Tereza Miljković
vaša savetnica o dojenju

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!